StoryEditor

Kiska na Majdane: Kto nepodľahol ruskej propagande, pozná vinníka vojny

22.02.2015, 14:47
Prezident Andrej Kiska sa dnes v Kyjeve zúčastnil na Pochode dôstojnosti, ktorý je spomienkou na demonštrácie na Majdane spred roka.

Každý, kto nepodľahol ruskej propagande, nemôže mať podľa prezidenta SR Andreja Kisku pochybnosti o účasti Ruska na vojne na východe Ukrajiny. Prezident SR Andrej Kiska sa dnes v Kyjeve zúčastnil na Pochode dôstojnosti, ktorý je spomienkou na demonštrácie na Majdane spred roka. V Kyjeve sa zišli lídri viacerých európskych štátov.

Ako povedal Kiska novinárom po tom, čo si pozrel výstavu dôkazov o ruskej agresii na Ukrajine, tento pohľad vyvoláva v ňom pocity rozhorčenia, pretože malá krajina sa musí brániť pred obrovskou krajinou. Kiska je presvedčený, že konflikt by už bol zažehnaný, ak by táto obrovská krajina nepomáhala v jeho roznecovaní.


Prečítajte si aj: Tragédia v Charkove. Mierový pochod zasiahla explózia, zomreli dvaja ľudia


Kiska si s ostatnými európskymi politikmi na jednom z námestí pozrel ruskú vojenskú techniku, ktorú Ukrajinci zneškodnili v bojoch na východe Ukrajiny. Išlo o tank, raketový systém Grad, či drony, alebo bojové vozidlo pechoty.

Na nasledujúcom pochode ulicami mesta sa zúčastnili tisíce Ukrajincov. Po bohoslužbe za zomrelých z minuloročného Majdanu prezident Kiska spolu s ďalšími štátnikmi položil na námestí horiacu sviecu.


Andrej Kiska na Pochode dôstojnosti na Majdane s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.
Snímka: TASR/M. Svítok

Podľa Kisku jeho dnešná cesta na Ukrajinu nie je len zdvorilostnou návštevou. Jeho cieľom bolo si dnes uctiť pamiatku toho, čo sa pred rokom na kyjevskom Majdane udialo. „Prišiel som vyjadriť podporu Ukrajine a ukrajinskému ľudu, aby sa na ich území ukončila vojna,“ zdôraznil.

Podľa neho Majdan bol vyjadrením ľudí na Ukrajine, ktorí chcú ísť smerom k Európe a nechcú oligarchov. „Ľudia boli za to ochotní položiť životy,“ dodal. Kiska sa dnes podvečer ešte stretne na bilaterálnom rokovaní s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Ukrajina si v týchto dňoch pripomína protesty na Majdane, ktoré vyústili do odstúpenia Vitora Janukovyča vo februári minulého roku. Ten odstúpil po niekoľkých mesiacoch nepokojov vyvolaných nespokojnosťou s jeho vládnutím a smerovaním krajiny po nepodpísaní asociačnej dohody s EÚ.

Janukovyč z Kyjeva následne ušiel do Ruska a nové úrady na Ukrajine na neho vydali zatykač za "masovú vraždu mierumilovných obyvateľov".

Súčasný ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Rusko z riadenia streľby na Majdane, pri ktorej 18.-20. februára 2014 zahynuli desiatky demonštrantov.

Dokazovať to majú nahrávky rozhovorov Janukovyča a predstaviteľov ruskej tajnej služby. Skupiny ostreľovačov viedol podľa záverov vyšetrovania tragických udalostí blízky spolupracovník a poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Vladislav Surkov.

01 - Modified: 2007-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto to zaplatí
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:32