StoryEditor

Orbán posiela na hranice armádu: Môžu k nám prísť desiatky miliónov migrantov

05.09.2015, 17:46
Autor:
TASRTASR
Mnohí prisťahovalci nie sú utečencami, ale chcú žiť život, aký žijeme my, tvrdí maďarský premiér. Sám tomu rozumie, ale nie je to možné.

Nové pravidlá prisťahovalectva v Maďarsku začnú platiť 15. septembra, k hraniciam bude vyslaná armáda i pohraničná stráž. Vyhlásil to dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého však nie je možné dopredu povedať, kedy budú hranice úplne zabezpečené, aj keď Maďarsko robí všetko preto, aby boli.

Rozumiem im, ale je to nemožné

Podľa agentúry MTI premiér v obci Kötse v Šomodskej župe na tlačovej konferencii ďalej povedal, že bez ochrany hraníc nemá význam žiadne európske opatrenie. "Migráciu treba držať pod kontrolou. Kým sa tak nestane, do Európy prídu desiatky miliónov. O tom zatiaľ politici v Európe váhajú hovoriť," podotkol.

"Tu nejde o státisíce migrantov, ale o niekoľko desiatok miliónov ľudí," zdôraznil premiér a dodal, že zdroje prisťahovalectva sú nevyčerpateľné. "Mnohí nie sú utečencami, ale chcú žiť život, aký žijeme my. Ja tomu rozumiem, ale to je nemožné," konštatoval.

K otázke systému rozdeľovania migrantov na základe určených kvót Orbán vyhlásil, že by chcel počuť argumenty, pretože európska kultúra je postavená na stretoch argumentov. "Čo tým vyriešime, keď rozdelíme desaťtisíce, pričom prichádzajú nespočetné milióny migrantov," položil premiér rečnícku otázku.

Stretnutie s rakúskym kancelárom

Orbán uplynulú noc viackrát telefonicky konzultoval situáciu okolo migrantov s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom. Podľa agentúry MTI premiér v obci Kötse v Šomodskej župe na tlačovej konferencii povedal, že na budúci týždeň sa s Faymannom stretne aj osobne.

"Terajšia situácia je psychicky veľmi ťažká," zdôraznil maďarský premiér, podľa ktorého každý ľutuje tých, voči ktorým treba zakročiť. "Nie je totiž riešením, že sa títo ľudia jednoducho zoberú a ochromia fungovanie celého štátu," konštatoval.

"Musíme si vynútiť spoluprácu a poriadok aj zo strany migrantov bez toho, aby polícia použila fyzickú silu," poznamenal Orbán, ktorý vyjadril uznanie polícii za jej doterajší výkon.

 

 

01 - Modified: 2007-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nové pasy budú do konca roka
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:14