StoryEditor

Tsipras dáva ruky preč, kvóty sú fiasko. Fico žiada razantné riešenia

06.11.2015, 10:06
Slovensko posiela 20 policajtov na slovinské hranice. Minister vnútra Kaliňák povedal, že hlavnou úlohou je, aby sme zabránili nelegálnej migrácii.

Premiér Robert Fico dnes oznámil, že Slovensko posiela do Slovinska 20 vojakov, kam idú chrániť vonkajšiu hranicu Európskej únie. Fico doplnil, že posielajú toľko policajtov, koľko si krajiny zažiadajú. „Ak by ich chceli sto, tak ich pošleme sto.“

Fico vyhlásil, že grécky premiér Alexis tsipras vyzerá, akoby dával ruky preč od utečeneckej krízy. Zdôraznil, že európska politika zlyhala a že povinné kvóty sú fiaskom. „Preto žiadam razantné riešenia,“ povedal premiér na brífingu v Bratislave.

Minister vnútra Robert Kaliňák skonštatoval, že slovenská polícia má v súčasnosti najväčšie zahraničné misie v histórii. „Hlavnou úlohou pre nás je, aby sme zabránili nelegálnej migrácii smerom na Slovensko,“ povedal Kaliňák.

Dodal, že Slovensko bude pripravené urobiť tvrdé opatrenia, aby tomu zabránilo. Slovensko pred pár týždňami poslalo do Maďarska ďalších 50 policajtov.

Budú zabezpečovať aj verejný poriadok

Naši policajti budú s policajtmi napríklad z Česka či Nemecka nielen monitorovať hranicu, ale budú tiež zabezpečovať verejný poriadok. "Málokedy sa stáva, že by boli policajti z iného štátu pozvaní, aby organizovali ochranu verejného poriadku na území iného štátu," vysvetlil Fico s tým, že ide o ochranu verejného poriadku v súvislosti s migráciou. Do Slovinska príde v súvislosti s migračnou krízou pomôcť približne 400 policajtov z rôznych štátov.

Naši policajti sú špeciálne pripravení na tento druh práce, majú základné technické vybavenie, autá, zariadenia na nočné videnie. Podľa predsedu vlády majú so sebou všetko, čo potrebujú. Do Slovinska odišli zatiaľ na mesiac, no Fico očakáva, že bude záujem o predĺženie misie.

"V prípade ďalšieho prílevu migrantov, ktorý je istý, sa budú prijímať ďalšie tvrdšie a radikálnejšie opatrenia," povedal novinárom s tým, že Európa konečne chápe, že musí chrániť svoje vlastné schengenské hranice. V prípade, že by iné štáty požiadali o pomoc, Slovensko je podľa jeho slov pripravené im pomôcť.

Ako nadviazal policajný prezident Tibor Gašpar, policajtov vyberali podľa viacerých kritérií. Zamerali sa na krajské riaditeľstvá v Trenčíne, Žiline a v Prešove, policajti sú z pohraničných obvodných oddelení, ktoré majú skúsenosti s prihraničnou činnosťou.

Policajti musia mať istú znalosť angličtiny, aby boli schopní komunikovať, dokonca je medzi nimi jeden, ktorý ovláda macedónčinu, slovinčinu, resp. srbčinu. Museli mať za sebou takisto nejakú prax, poznamenal Gašpar. "Je to pokračovanie našich zahraničných misií, v tejto chvíli má naša polícia najväčšie zahraničné misie vo svojej histórii," pokračoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Ako dodal, požiadavky na pomoc od iných štátov Slovensko zatiaľ nedostalo. Poznamenal však, že "v najbližších týždňoch predstavíme ďalšie opatrenia, ktoré budú súvisieť s tým, že sme pripravení zabrániť nelegálnej migrácii smerom na Slovensko".

„Práce v Slovinsku sa neobávam“

Vyslanie na pomoc do Slovinska považuje jeden z policajtov za zmenu, niečo nové či dokonca za výzvu. Pomoc vníma aj ako odľahčenie práce slovinských policajtov, "inak by nedali smerom na Slovensko túto požiadavku". „Práce v Slovinsku sa neobávam, keby som mal strach, nebol by som policajtom," povedal na záver Vladimír Šterbák z obvodného oddelenia PZ v Kežmarku.

Slovenskí policajti budú slúžiť 12-hodinové zmeny v spoločných zmiešaných hliadkach. Komunikačným jazykom bude angličtina a hliadky budú zložené tak, aby nevznikali pri službe zásadné komunikačné problémy. Slovensko zabezpečí pre policajtov výstroj a výzbroj.

Spôsob vyslania sa navrhuje riešiť formou zahraničnej služobnej cesty. Náklady na vyslanie budú hradené z tohtoročnej kapitoly ministerstva vnútra. Slovinská strana zabezpečí stravu, ubytovanie a zdravotnú starostlivosť. V ubytovacom zariadení slovinská strana zabezpečí plechové skrine na uloženie služobných zbraní.

Už sme pomohli Maďarsku

Slovensko už pomohlo Maďarsku vyslaním našich policajtov. Tam 20. októbra odišlo 50 policajtov pomáhať strážiť maďarsko-srbskú hranicu. Táto pomoc je veľmi efektívna, hliadky minimalizujú tlak na hranicu a minister vnútra Robert Kaliňák verí, že rovnako efektívne bude aj vyslanie našich policajtov do Slovinska.

Okrem policajtov Slovensko už vyslalo pre situáciu s migrantmi na pomoc Maďarsku aj vojakov. V rámci cvičenia BALATON 2015 pôsobí 21 vojakov, k dispozícii majú 10 kusov techniky. Ide o čatu prepravy a opráv, ktorá bude v Maďarsku do 15. decembra spolu s ďalšími kolegami Visegrádskej štvorky (V4) - Poliakmi aj Čechmi.

Pri ich vyslaní premiér Robert Fico uviedol, že môže nastať situácia, že v súvislosti s utečeneckou krízou bude niekoľko sto slovenských policajtov a vojakov slúžiť mimo územia Slovenska.

01 - Modified: 2016-02-12 09:44:50 - Feat.: 0 - Title: Fekete: Náš trh s PZP je mimoriadne konkurenčný
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:29