StoryEditor

Západ sa na nich vykašľal, sýrski povstalci preto musia bojovať ako v stredoveku

13.05.2015, 19:30
Sýrski povstalci využívajú na boj proti úhlavnému nepriateľovi všetko, čo sa im dostane do ruky. Pozrite si ich podomácky vyrobené zbrane.

Sýrski povstalci opakovane vyzývajú Západ, aby im dodal zbrane. Niekedy sa tak aj stane, ale stále väčšiu úlohu v ich boji hrajú podomácky vyrobené kanóny, katapulty, rakety či granáty. Povstalci skrátka na boj využívajú všetko, čo sa im dostane do ruky.

Poslednou novinkou vo výzbroji rebelov je kanón Borkan čiže Sopka. Je to vlastne bager, ku ktorému sú pripevnené štyri rúry. Bojovníci zjednotenej Fronty aš-Samija tak získali mobilnú delostreleckú zbraň, z ktorej môžu naraz vypáliť štyri strely. Podľa agentúry Reuters doletia až do vzdialenosti troch kilometrov.

"Reálna účinnosť môže byť značne diskutabilná, asi to tiež nebude najbezpečnejšie pre obsluhu, ale každopádne musím pochváliť umiestnenie na ramená nakladača, pretože tak získali pohyblivú platformu, schopnú absorbovať veľmi veľký spätný ráz streľby," povedal iDNES.cz vojenský publicista Lukáš Visingr.

Front aš-Samija v marci tohto roka testoval nový kanón v okolí Aleppa. Táto povstalecká skupina je zložená z mužov zastávajúcich rôznorodú ideológiu - od radikálnych salafistov po umiernených bojovníkov napojených na Sýrsku slobodnú armádu - a podľa niektorých pozorovateľov sa už zrejme v apríli rozpadla. Vznikla pritom ešte len v minulom roku, kedy sa zdalo, že jednotky Bašára Asada dobijú Aleppo, napísala Carnegieho nadácia pre medzinárodný mier.

Ako náboje do "borkanu" povstalci používajú strely vyrobené z plynových fliaš naplnených výbušninami. Tieto improvizované delostrelecké granáty sa vyrábajú po celej Sýrii. Jedna z tovární sa nachádza v škole v Aleppe. Pred dvoma rokmi sem zavítali reportéri amerického webu Wired, ktorí tu v plnej práci zastihli jedného z najlepších výrobcov zbraní v Sýrii Abú Jasína.

Tento bývalý inžinier pred vojnou o zbraniach nevedel takmer nič a umenie ich výroby si osvojil vďaka Googlu. Najskôr vyrobil ručný granát, mesiace potom pracoval na jeho zdokonalení a vymýšľal inovácie. Keď zostrojil mínomet, predal ho za 500 dolárov na čiernom trhu. Cena takejto zbrane môže ešte niekoľkonásobne narásť.

Improvizovanou zbrojovkou v škole prejdú každý deň stovky kíl výbušnín. Každý deň sem prichádzajú velitelia povstaleckých brigád a výrobcovia sa snažia vyhovieť ich požiadavkám.

Pri výrobe striel a rakiet často dospelým mužom pomáhajú deti, ktoré pracujú bez rukavíc a akýchkoľvek ochranných prostriedkov. Sýria je natoľko zamorená zbraňami a výbušnou muníciou, že v priamom ohrození života je viac ako päť miliónov jej obyvateľov. Podľa správy, ktorú v utorok zverejnila organizácia Handicap International, je medzi nimi 2,2 milióna detí.

Povstalci často recyklujú nevybuchnuté rakety a pumy, ktoré po nich páli Asadova armáda. Tie potom naplnia trhavinami vyrobenými zo zmesi benzínu a dusičnanu amónneho, ktorý je obsiahnutý v hnojivách.

Povstalci svoje podomácky vyrobené rakety aj popisujú. Väčšinou ich vyrábajú z rúrok, ktoré sa naplnia strelným prachom, vzadu sa privaria kovové doštičky ako smerové krídla, na prednú časť sa primontuje trhavina - a hotovo. Ako odpaľovacia rampa poslúžia vytrhané železničné koľaje.

"Viacmenej je to na podobnej úrovni ako tie známe neriadené delostrelecké rakety, ktoré na Izrael odpaľujú ozbrojenci z Hamasu alebo Hizballáhu. A keďže Hamas poslal na pomoc islamistom do Sýrie svojich ľudí, tak to pokojne môže byť naozaj palestínske know-how," pripustil Visingr.

Že sýrski rebeli použijú takmer všetko, čo im padne ruky, dokazujú aj bomby vyrobené z vianočných ozdôb. Členovia Sýrskej slobodnej armády na predmestí Damasku si zase vyrobili provizórny granátomet z brokovnice.

"Je známe, že sa z ústia hlavní niektorých pušiek dajú vystreľovať špeciálne granáty, rovnako tak existujú aj výbušné strely do brokovníc, toto je však evidentná improvizácia. Predpokladám, že do tej brokovnice majú nabitý nejaký slabý (alebo rovno slepý) náboj, ktorého sila by potom mala odstreliť z ústia hlavne ten ,granát'," opísal Visingr.

Podomácky vyrobené delo si vyrobila povstalecká skupina Tadžmau al-Azza, ktorá bojuje s Asadovými jednotkami v provincii Hamá. Podľa Visingra je koncepčne podobné Borkanu.

A v Aleppe rebeli nasadili do boja proti nenávidenému tyranovi aj slučky a praky. Podobné snímky sa priebežne v sýrskej vojne objavujú, odpaľujú buď klasické ručné granáty, alebo rozmanité podomácky vyrobené granáty. "Tak trochu stredovek," komentuje to Visingr.

01 - Modified: 2007-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - Smokers die younger
01 - Modified: 2024-03-07 09:42:02 - Feat.: - Title: Utečenci v zajatí. Povstalecká skupina v Nigérii hromadne uniesla vyše 200 ľudí, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-01-31 16:01:17 - Feat.: - Title: Útoky povstalcov ochromili svetový dopravný ťah. Preprava cez Červené more klesla takmer o tretinu 03 - Modified: 2024-01-26 16:51:50 - Feat.: - Title: Americká vojenská loď zničila strelu vypálenú povstalcami z Jemenu, pokračujú v útokoch na lode 04 - Modified: 2024-01-18 08:56:49 - Feat.: - Title: Pakistan podnikol útoky proti militantom v Iráne, hlásia odtiaľ deväť obetí 05 - Modified: 2024-01-17 21:38:52 - Feat.: - Title: Jemenskí povstalci večer oznámili útok a zásah ďalšej americkej nákladnej lode. USA ich vníma ako teroristov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:40