StoryEditor

NATO: Moskva inváziu nepotrebuje. Stačia jej vojaci v utajení

06.05.2014, 10:08
Autor:
redred
Ozbrojenci, ktorí sa tvária, že nie sú vojaci. Rusku stačí na dosiahnutie svojich cieľov pokračovanie v súčasnej taktike.

Vrchný veliteľ síl NATO v Európe Philip Breedlove si už nemyslí, že by pravidelná ruská armáda chystala vpád na východ Ukrajiny. K tomu, aby Moskva dosiahla svoje, podľa neho stačí doterajšia taktika, teda podnecovanie nepokojov a separatistických tendencií.

Ruské tvrdenie, že na východe Ukrajiny pôsobia iba ukrajinskí povstalci, je podľa amerického generála úplne klamlivé. Je jasné, že tu operujú aj príslušníci ruských špeciálnych síl, podobne ako na Kryme pred pripojením k Rusku, uviedol Breedlove.

"Pamätajme, že Putin popieral ich prítomnosť na Kryme a teraz ju priznáva. To isté vyjde najavo na Ukrajine, až príde čas," povedal na návšteve Ottawy diplomatom a vojakom. "To, čo sme videli na Kryme, sa presne kryštalizuje aj na východnej Ukrajine," dodal.

Podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova v pondelňajších bojoch vo východoukrajinskom Slavjansku zahynulo vyše tridsať separatistov.

Medzi mŕtvymi je aj viacero ozbrojencov z Ruska, Krymu a Čečenska, uviedol Avakov na Facebooku. Ukrajinská armáda podľa neho prišla o štyroch vojakov, ďalších dvadsať bolo zranených.

Silové riešenie na poslednom mieste

Vláda nariadila uzavrieť letisko v Donecku. Podľa hovorkyne letiska zatiaľ nie je známe, ako dlho výluka potrvá. Nie je jasné, či  uzávierka súvisí s vojenskou operáciou ukrajinskej armády, ktorá v pondelok zosilnela tlak na východe krajiny.

Rusko zhromaždilo pri ukrajinskej hranici desiatky tisíc vojakov, čo vzbudilo obavy z možnej vojenskej invázie. Kremeľ si už niekoľkokrát priamo vyhradil právo obhajovať záujmy etnických Rusov všetkými možnými spôsobmi, aj keď by silové riešenie bolo podľa prezidenta Putina až na poslednom mieste.

Breedlove ešte pred týždňom pokladal za najpravdepodobnejšie, že Rusko vyšle vojakov na južnú Ukrajinu a zaistí pozemné spojenie s Krymským polostrovom pred prípadným ovládnutím Odesy a ďalším postupom na západ k Moldavsku a Podnestersku.

"Dnes by som ale povedal, že už to nepokladám za najpravdepodobnejší postup. Domnievam sa, že Putin môže splniť svoje ciele na východnej Ukrajine, bez toho, aby jeho jednotky prešli hranice. Myslím si, že bude pokračovať v tom, čo robí - diskreditovať vládu, vytvárať nepokoje, pripraviť pôdu pre separatistické hnutie," uviedol Breedlove a tým, že by sa takto Rusku podarilo upevniť vojenský a ekonomický vplyv nad východom Ukrajiny.

Zostralené vrtuľníky

"To by bolo pre NATO najproblematickejšie, pretože ak vojská neprejdú hranicu, hádam, že sa mnohí budú chcieť vrátiť k normálnemu životu. Ja si ale nemyslím, že anexia Krymu je normálna," dodal generál.

Pri "protiteroristickej operácii" ukrajinskej armády boli v bojoch so separatistami zostrelené už štyri vrtuľníky.

Špekulácie o tom, či ukrajinske vrtuľníky zostrelili práve ruské špeciálne jednotky, sa podľa neho zatiaľ nedajú potvrdiť ani vyvrátiť. Niekoľko protilietadlových striel totiž bolo ukradnutých aj z ukrajinských zbrojníc.

Rusko na Ukrajine podľa veliteľa síl NATO ukazuje, že sa nespráva ako partner, a to by malo viac členských krajín aliancie prinútiť k zvýšeniu výdavkov na obranu na dohodnutú úroveň dvoch percent hrubého domáceho produktu. Slovensko nehľadiac na tento záväzok vydáva na obranu len jedno percento HDP.

01 - Modified: 2006-05-04 09:37:45 - Feat.: 0 - Title: Slováci sa budú na MS spoliehať na silu kolektívu
01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:19