StoryEditor

Slováci sa budú na MS spoliehať na silu kolektívu

04.05.2006, 00:00
Zajtra sa v lotyšskej Rige začína jubilejný 70. svetový šampionát v hokeji, naši reprezentanti štartujú v sobotu v základnej C-skupine proti Bielorusku. Tréner František Hossa stále nemá jasno, koľkých hráčov nahlási na súpisku.

Slovenskí hokejisti sa včera po trase Viedeň - Frankfurt - Riga presunuli do dejiska majstrovstiev sveta, kde ich v sobotu o 15.15 hod. SELČ čaká úvodné vystúpenie v základnej C-skupine proti Bielorusku. Do pobaltskej krajiny sa vydalo iba 22 z nominovanej dvadsaťštvorky reprezentantov. Na Michala Hudeca totiž nezvýšila letenka a k tímu sa pripojí až dnes, rovnako ako ďalší útočník Marcel Hossa, ktorý len pred štyrmi dňami ukončil sezónu v NHL s New Yorkom Rangers.

Nad letcami z Philadelphie svitla nádej
Slováci si dnes popoludní prvýkrát na tréningu vyskúšajú ľad v Arene Riga, kde odohrajú prvé tri zápasy na turnaji. Tréner František Hossa stále nemá jasno, koľkých hráčov nahlási na súpisku. Včera bolo totiž známe, že z bojov o Stanleyho pohár vypadol Montreal s Richardom Zedníkom. Tréner ho však plánoval kontaktovať až dnes ráno, aby mu nechal krátky čas na "predýchanie". Kouč dokonca nevylúčil ani možnosť príchodu Michala Handzuša a Branka Radivojeviča, ktorých Philadelphia tiež skončila už v 1. kole play-off. Obaja hráči síce plánovali po sezóne operácie, no tréner sa pokúsi ešte ich úmysly zmeniť. "V prípade ich pozitívneho stanoviska kontaktujem generálneho manažéra Philadelphie Flyers Bobbyho Clarka. Uvidím, či sa mi ho podarí presvedčiť," uviedol reprezentačný kormidelník. "Mám problémy s ramenom, ale dá sa s tým hrať. Ja sám by som prišiel, ale nezáleží to len na mne," vyjadril sa Radivojevič.

Nie vždy hrajú iba mená
Aj keby spomínané trio posilnilo národné mužstvo, zloženie slovenského tímu sa aj tak nedá porovnať s tými na predchádzajúcich šampionátoch. Vlani sa vo Viedni predstavil takmer kompletný slovenský hokejový orchester, teraz má kouč Hossa v kádri iba sexteto hráčov z NHL, z ktorého Jurčina, Surový aj Bartovič začali sezónu na farme a nedá sa povedať, že by už mali vo svojich kluboch vybudované stabilné pozície. Viacerí nominovaní hráči však považujú štart v Rige za svoju historickú šancu, majú príležitosť na seba upozorniť, trebárs aj zámorských skautov. "Budeme mať síce veľa nových hráčov, tí sa však môžu chytiť šance," myslí si jeden z najskúsenejších vo výbere Rastislav Pavlikovský. V porovnaní s minulými rokmi možno očakávať od nášho tímu defenzívnejšie poňatie hokeja. Aj hráčov ako Michal Hudec alebo Andrej Kollár si vybral tréner najmä kvôli ich obetavosti, dravosti a schopnosti pomôcť tímu pri oslabení, ako pre ich ofenzívne prednosti. "Nie vždy hrajú iba mená. Poctivou hrou a zodpovednosťou môžeme dosiahnuť veľa. Spoliehame sa na silu kolektívu," tvrdí vysoký center Kollár, ktorý je spolu s oddielovými kolegami z Nitry Dušanom Milom a Miroslavom Kováčikom jediným zástupcom domácej extraligy medzi nominovanými.

01 - Modified: 2003-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zahraničná zadlženosť Slovenska klesla 02 - Modified: 2003-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Plynári nepôjdu pod úroveň nákladov 03 - Modified: 2003-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kurdi sa boja Saddáma, Turkov i Američanov 04 - Modified: 2003-02-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rezne a pivo v kuvajtskej púšti
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 09:08