StoryEditor

Islamský štát je pod paľbou. Vďaka Putinovi

25.09.2015, 00:00
Sýrsky prezident využil dodávky zbraní z Ruska. Začal bombardovať Palmýru.

Dodávku zbraní a lietadiel z Ruska využil sýrsky prezident Bašár Asad k náletom na Palmýru. Z historického mesta sa pokúša vyhnať stúpencov Islamského štátu. Od piatka tam zahynulo najmenej sto ľudí, utekajú však predovšetkým civilisti. Doma zostávajú už len desiatky obyvateľov.

Vyľudnené mesto

Palmýra mala pred vypuknutím sýrskej občianskej vojny zhruba 50-tisíc obyvateľov, takmer všetci už však podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva utiekli. Posledné tisíce ľudí vyhnali z domovov nálety sýrskeho letectva. Od minulého piatka začali nad mestom krúžiť helikoptéry a bojové lietadlá, medzi domami dopadajú rakety aj barelové bomby. Len v utorok v uliciach mesta zahynulo 32 ľudí. Bolo medzi nimi 20 bojovníkov teroristickej organizácie Islamský štát, ale tiež dvanásť civilistov. Údery v réžii Asadovej armády si za posledné dni podľa agentúry ARA vyžiadali vyše 100 mŕtvych, z toho sedem desiatok radikálnych islamistov a najmenej 30 pôvodných obyvateľov. „V centre mesta už zostalo len niekoľko desiatok civilistov. Stále tam ostáva veľa bojovníkov Islamského štátu, vďaka náletom sú však na ústupe a len sa bránia,“ povedal katarskej televízii al-Džazíra palmýrsky aktivista Chálid Homs. Niektorí obyvatelia si podľa neho vybudovali provizórne kryty, v ktorých útoky prečkávajú.

Od jari v Palmýre

K úderom na Palmýru má Asad silný dôvod. Historické mesto ležiace asi 200 kilometrov od Damasku padlo do rúk teroristov tento rok v máji. Antické pamiatky zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO im odvtedy slúžia ako kulisy pre šírenie propagandy. Svojich zajatcov Islamský štát vraždí pred kamerami priamo v starobylom amfiteátri a na ďalších miestach, ktoré ešte pred niekoľkými rokmi obdivovali zástupy turistov.

V posledných týždňoch islamisti zničili niekoľko významných chrámov z čias starého Ríma, ktorých skazou sa nezabudli pochváliť na fotografiách. Krátko predtým zavraždili šéfa miestnych archeológov Chálida Asada, ktorý starostlivosti o pamiatky v Palmýre venoval 50 rokov života.

Rusko chystá nálety

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje informuje, že nálety proti pozíciám Islamského štátu v Sýrii chystajú aj Rusi. Rusko v súčasnosti pri sýrskom prístave Latákíja stavia dve, možno aj tri nové vojenské základne. Rusko vo štvrtok tiež ohlásilo manévre svojho vojenského námorníctva vo východnom Stredomorí, ktoré potrvajú aj budúci mesiac. Ruská flotila má svoju jedinú stredomorskú základňu v sýrskom prístave Tartus. „V septembri a v októbri sa uskutoční cvičenie ruského vojenského námorníctva vo východnej časti Stredozemného mora,“ oznámilo ruské ministerstvo obrany. Konkrétne uviedlo, že cvičiť budú tri vojenské plavidlá.

Rusko chce spolupracovať s USA

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Rusko je pripravené obnoviť s USA dialóg o boji proti terorizmu. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na interview, ktoré jej poskytol riaditeľ odboru ministerstva pre nové výzvy a hrozby Iľja Rogačov. Podľa jeho slov Rusko v otázke obnovenia kontaktov vo sfére boja proti terorizmu zaznamenalo“ slabé signály“ zo strany Washingtonu. Dodal, že Rusko je otvorené posúdeniu okruhov spolupráce v tejto oblasti, a to aj po línii rezortov diplomacie. Náznak zmeny amerického postoja Rogačov spája s tým, že v Spojených štátoch“ dochádza k uvedomeniu si“, že spolupráca v tejto závažnej záležitosti nemá alternatívu. Podľa jeho slov Moskva do Washingtonu odkázala, že“ všetko je vo vašich rukách“.

01 - Modified: 2007-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako zostaviť pracovnú skupinu
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:37