StoryEditor

Nový trend v Číne. Ľudia utekajú pred mestom na vidiek

23.11.2013, 16:03

Lin Liya sa narodila v Šanghaji. Neskôr žila v Kantone, významnom centre obchodu. Pred dvoma rokmi sa však presťahovala s rodinou na vidiek. V čase, keď milióny čínskych vidiečanov opúšťajú svoje domovy, aby našli uplatnenie práve v mestách, by sa mohlo zdať, že je jediná. Nie je.

Podľa denníka New York Times ide trend aj opačným smerom, než je o Číne všeobecne známe. Obyvatelia veľkomiest sa sťahujú na vidiek.

Koľko takých ľudí presne je, nie je jasné. Avšak dôvod, prečo Číňania opúšťajú svoje sľubné zamestnania, je väčšinou rovnaký. Životné prostredie. Ľuďom, ktorí utiekli z mesta kvôli znečistenému životnému prostrediu, doprave, životným nákladom, ale aj kvôli stresu, sa hovorí enviromentálni utečenci.

Niet divu. Znečistenie vzduchu v čínskych veľkomestách je až štyridsaťkrát vyššia, než je odporúčaný limit stanovený Svetovou zdravotníckou organizáciou. A je to len pár dní, čo v Číne diagnostikovali najmladšiu pacientku s rakovinou pľúc. Osemročná dievčina ochorela podľa doktora vinou znečistenia vzduchu.

"Myslím, že najväčší luxus je slnečný svit, zdravý vzduch a dobrá voda," hovorí Lin, ktorá úplne zmenila svoj ​​životný štýl. Ráno odvedie svojho syna do škôlky obklopenej horami, potom si zabehať pozdĺž jazera Erhai a nakupuje len čerstvú zeleninu a mäso na miestnom trhu.

Do starobylého mestečka Dali v juhozápadnej Číne sa tridsaťštyriročná Lin zamilovala na prvý pohľad. Pri tretej návšteve už s manželom vyberala miesto pri jazere, kde si postavia hotel. Dovtedy obaja pracovali na svojej kariére. Ona v nórskej manažérskej spoločnosti, on v reklamnej agentúre, ktorú sám založil.

Rokovania s miestnymi úradmi a obyvateľmi neboli podľa Lin príliš jednoduché, ale do mesta už by sa nevrátila. "Moji priatelia zo Šanghaja stále s niečím bojujú. Nielen v práci, ale aj v normálnom živote. Ceny sú strašne vysoké, dokonca vyššie ako v Európe. Šalejú z toho," dodáva Lin.

Oblasť Číny tiahnuca sa od provincie An-chuej až po vzdialený Tibet obýva mnoho ľudí rôznych povolaní - umelci, učitelia, biznismeni alebo šéfkuchári. Okrem znečisteného životného prostredia im vadia aj mestské stereotypy. Utekajú od predsudkov založených na tom, ako sa obliekajú, čo jedia, čo nakupujú alebo ako žijú. Na vidieku v malých mestách teraz prevádzkujú kaviarne, hotely alebo kníhkupectvá.

Číňania zo Šanghaja, Šenzenu alebo práve Kantonu, ktorí sú na tom ekonomicky veľmi dobre (na druhej strane, žije tam aj viac ako 15 miliónov obyvateľov), teraz na internetových diskusných fórach preberajú, kde si na vidieku kúpiť dom, kam chodiť nakupovať a aké sú v okolí najlepšie školy.

Do Dali, ktoré je obklopené horami a jedným z najväčších čínskych jazier s čírou vodou, sa pred piatimi rokmi vrátil aj Ye Yongqing, pôvodný obyvateľ z kmeňa Bai. Tento umelec predtým žil vo viacerých veľkomestách, vrátane Londýna. "Je to jedno z mála miest v Číne, ktoré je ešte zviazané s prírodou," hovorí. A presne o to Číňanom ide.

01 - Modified: 2005-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Porsche chce podiel vo Volkswagene
01 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 02 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 03 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať 04 - Modified: 2021-12-09 08:57:09 - Feat.: - Title: „Zahrmelo“ a začalo pršať. Čína pred výročím strany zmenila počasie 05 - Modified: 2021-12-01 20:38:38 - Feat.: - Title: Čína robí dodávateľom ďalšie vrásky. Prestala poskytovať údaje o polohe lodí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 08:27