StoryEditor

Komentár: Rusko nepotrebuje vojnu. Stačí mu len udržať status quo

01.03.2014, 23:00

Vojenská mašinéria Ruska sa môže dať kedykoľvek do pohybu, ale v tejto chvíli stačí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi udržať súčasný stav na Kryme. Potom bude svet postavený pred dilemu ďalšej Mníchovskej dohody, tentoraz na juhu Ukrajiny. V úlohe Hitlera bude Putin, v úlohe Sudetu Krym a v pozícii Československa Ukrajina.

Moskva sa ešte stále nerozhodla pre "horúcu vojnu" na Kryme. Spôsobom vyskúšaným v Južnom Osetsku, Abcházsku a v Moldavsku vyprovokovala s pomocou špeciálnych jednotiek, skrytých pod akúsi „súkromnú agentúru" , a za pomoci promoskovských síl stav, ktorý hrozí otvoreným vojenským konfliktom.

Nie však medzi Moskvou a Kyjevom, ale v prvej fáze medzi Kyjevom a simferopolskými separatistami, ktorí s pomocou Kremľa "prevzali moc" na Kryme. Vladimír Putin si schválením nasadenia vojenských síl na Ukrajine pripravuje zatiaľ iba pôdu pre prípadný vojenský konflikt s takmer 50-milionovým susedom.

Ten by bol v prípade, že by kyjevská vláda mala naozaj svoju armádu pod kontrolou a schopnú plného bojového nasadenia, zničujúci. Rusko by ho samozrejme mohlo vyhrať, a to aj bez použitia jadrových zbraní, ale za neuveriteľne vysokú cenu. Tu zrejme ani Putin a jeho okolie nie sú pripravení zaplatiť, a tak zatiaľ testujú pripravenosť Kyjeva.

V tejto chvíli je však scenár pravdepodobne iný a spočíva v udržaní Krymu, destabilizáciu novej prozápadnej vlády v Kyjeve a vytvorenie napätej situácie na východe Ukrajiny. Krym je v tejto chvíli už Rusmi fakticky obsadený a smeruje k čo najrýchlejšiemu referendu, ktoré by pripojenie k Rusku legitimizovalo.

Putin v tejto chvíli potrebuje Ukrajinu odradiť od masívneho nasadenia armády, ktoré jediné by zrejme situáciu na Kryme zvrátilo. A čaká, ako vysokú cenu za Krym a nejaký spôsob jeho anexie bude musieť zaplatiť vo vzťahoch so Západom. Za Abcházsko a Južné Osetsko to boli len drobné.

Ak Putina Krym nebude stáť opäť takmer nič, potom ďalšou na rade bude prinajmenšom východná Ukrajina, možno Ukrajina ako celok. Sovietsky zväz sa nám začne obnovovať pred očami. Ako nebezpečný diktátorský a agresívny režim, ktorý si dobre pamätá mapy z roku 1988 a bude sa k nim chcieť vrátiť.

Čas Putina zastaviť nastal práve teraz.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aplikovaný výskum bojuje o prežitie
01 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 02 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 03 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 04 - Modified: 2024-04-30 21:41:38 - Feat.: - Title: Lotyšsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane protilietadlových zbraní 05 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 00:00