StoryEditor

Mal tichý hlas a hovoril, že ho šikanujú, opísal rozhovor s vrahom redaktor televízie

24.02.2015, 18:15
Redaktor televízie Prima Pavol Lebduška opísal štvorminútový telefonát s páchateľom.

Pred útokom volal údajný strelec z Uherského Brodu na linku Krimi správ do TV Prima. Hovoril s ním redaktor Pavol Lebduška, ktorý predtým pracoval u polície.

Práve jeho skúsenosť ho priviedla k tomu, že to nie sú plané vyhrážky. „Hlas bol tichší, pokojný ale asi nebol, pretože bolo počuť, ako hlboko dýcha. V pozadí telefonátu bolo úplné ticho,“ povedal v rozhovore pre idnes.cz Lebduška.

Kedy vám údajný útočník zavolal a čo vám povedal?
Ozval sa presne o 12:56 hod. Požadoval, aby sme poslali štáb do Uherského Brodu. Pýtal som sa ho, z akého dôvodu, čo pre nás má. Po chvíľke pauzy, pretože pán hovoril naozaj s veľkými pauzami, povedal, že mu veľa ľudí ubližuje, že je šikanovaný a žiadny úrad mu nechce pomôcť. Preto to berie do vlastných rúk, má pištoľ, rukojemníkov a zariadi sa po svojom.


Prečítajte si aj: Zavolal do televízie, že chystá útok. Muž potom zastrelil v Česku osem ľudí
Zachránilo ma, že som išiel na záchod, opisuje muž masaker v Česku
S demokraciou sme to prehnali, tvrdí starosta Uherského Brodu


Ako ste tieto slová vnímali?
Na základe toho, čo mi povedal, som sa snažil rozhovor predĺžiť a presvedčiť ho o tom, že za ním dorazí náš štáb, rozoberieme jeho situáciu a pokúsime sa mu pomôcť. K tomu ale potrebujeme vedieť, kde je, kde ho nájdeme. Na to mi povedal, že je na Mariánskom námestí v jednej reštaurácii. Chcel som po ňom jej názov, to už mi ale povedať nechcel. To už som paralelne vytáčal linku 158, pretože vzhľadom na skúsenosti, ktoré mám z dvadsaťročnej práce u polície, som spoznal, že ten človek je úplne na dne, že je schopný to urobiť. On ale asi tušil, že telefonát umelo predlžuje, pretože mi povedal, že to, čo chcel povedať, povedal a že končí. Potom zavesil.

Ako dlho telefonát trval?
Asi štyri minúty. Bezprostredne na to som volal na linku 158, kde som im oznámil všetky dáta, ktoré som zistil. Povedali mi, že na miesto pošlú dve hliadky, aby to preverili, a potom uvidíme.

Ten muž sa vám predstavil?
Áno, povedal mi meno aj priezvisko. Ale zatiaľ jeho osobné dáta nebudem potvrdzovať, pretože polícia nepotvrdila to, či to bol on, a ja sám neviem, či sa predstavil pravým menom.

Vy ste ale nevedeli, kde presne je, ale vedeli ste mesto?
Áno. Hneď na začiatku povedal, že má pištoľ a rukojemníkov. Tipoval som podľa jeho hlasu, že ide o muža vo veku 40 až 60 rokov, ale skôr starší.

Zmieňovali ste dlhé pauzy. Ako na vás jeho hlas pôsobil? Bol rozrušený?
Hlas bol tichší, pokojný ale asi nebol, pretože bolo počuť, ako hlboko dýcha. V pozadí telefonátu bolo úplné ticho. To znamená, že nemohol byť ešte v reštaurácii. Nebolo počuť ani žiadnu prevádzku z ulice. Buď teda mohol byť v reštaurácii na toalete, alebo napríklad vo vchode vedľajšieho domu. Bolo to niekde, kde bol úplne sám a bolo tam úplné ticho.

Čo vás upozornilo na to, že nejde o plané reči?
Pochopil som to potom, keď povedal, čo má pri sebe a čo chce urobiť. A podľa hlasu a toho, ako hovoril.

Telefonát trval štyri minúty, čo ste robili potom?
Linku 158 som vytáčal už vo chvíli, keď hovoril, že končí. To už som ju mal vytočenú.

Máte telefonát nahratý?
Nie, krimilinku nenahrávajú, pretože sa nám na nej môže každý zveriť s čím chce a má istotu, že jeho telefonát nenahrá. Toto pravidlo dodržiavame.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-24 10:24:43 - Feat.: 0 - Title: Pre Višňovského a Bartečka sa sezóna predčasne skončila
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:29