StoryEditor

Šéf europarlamentu hovorí o prevrate v Poľsku. Preháňa, tvrdia politológovia

17.12.2015, 15:49

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz označil počínanie poľskej strany Právo a spravodlivosť za obdobu štátneho prevratu. Premiérka Beata Szydlová po ňom chce ospravedlnenie, Schulz však svoje slová nemieni vziať späť. Podľa českých politológov je však za súčasnú situáciu v krajine zodpovedná aj predchádzajúca vláda Občianskej platformy.

Dianie v Poľsku po nástupe euroskeptickej strany Právo s spravodlivosť sa začína vyostrovať aj na poli medzinárodnej politiky.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v pondelok v rozhovore pre nemeckú rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk vyhlásil, že je dianím v Poľsku znepokojený. "To, čo sa tam deje, má charakter štátneho prevratu a je dramatické," cituje Schulza server Wyborcza.

Vadí mu najmä presadenie "vlastných" ústavných sudcov Práva a spravodlivosti. Kritika konzervatívcov sa však od neho dala podľa politológov očakávať, pretože výrazne názorovo bližšia mu bola predchádzajúca vláda Občianskej platformy.

Podľa Víta Dostála, riaditeľa Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky, sú však výroky Schulza prehnané. "Už ste niekedy počuli Martina Schulza hovoriť niečo, čo nie je prehnané? Je to spôsob jeho konania. Je to prehnaný výrok. Nedá sa hovoriť o štátnom prevrate," uviedol Dostál pre iDNES.cz.

"Keď sa na situáciu pozrieme podrobne, tak by som nepovedal, že sa v Poľsku deje niečo odlišné od toho, čo sa deje v iných krajinách nášho regiónu. Pozrite sa, čo urobili českí ministri súčasnej vlády na ministerstvách. Koľko tam ostalo námestníkov? Ako vyzerá české ministerstvo financií? Zaujímavá je podľa mňa hlavne rýchlosť zmien, ktorá potom vytvára dojem, že sa v Poľsku deje niečo hrôzostrašného,​​" myslí si Dostál.

Za prehnané považuje výroky Schulza aj Michal Šimečka z Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe. Zároveň však dodáva, že slová predsedu Európskeho parlamentu aj napriek tomu majú veľkú váhu.

"Z pohľadu politologických definícií je Schulzová paralela s prevratom samozrejme - a z jeho strany úmyselne - prehnaná. Avšak ako predseda EP a vodcovský predstaviteľ nemeckej sociálnej demokracie patrí Schulz k najvplyvnejším politikom v EÚ. Jeho slová sú preto presným barometrom európskeho znepokojenia z vývoja v Poľsku," povedal iDNES.cz Šimečka.

Obavy zdieľa aj mnoho Poliakov, tvrdí Schulz

Pri kontroverzných výrokoch však nezostalo. Časť poľskej verejnosti sa ozvala s tým, že európske inštitúcie by nemali takto agresívne vstupovať do politického diania v jednotlivých štátoch a už vôbec nie v prípade na adresu legitímne zvolenej vlády.

Premiérka Beata Szydlová sa proti výrokom ohradila a po Schulzovi požadovala ospravedlnenie. Minister zahraničia Witold Waszczykowski poveril poľského veľvyslanca pri EÚ, aby sa s predsedom EP kvôli požiadavke ospravedlnenia zišiel.

Schulz sa však podľa svojich slov ospravedlňovať nemieni, čo potvrdil aj v rozhovoroch pre poľské televízie TVP a TVN24. "Vo vašej krajine nastala veľmi kontroverzná situácia. Do ulíc vyšlo mnoho tisíc ľudí protestujúcich proti rozhodnutiam vlády. Myslím, že obavy, ktoré som dal najavo, nie sú len mojimi obavami, ale že ich zdieľa mnoho Poliakov," povedal Schulz podľa serveru Niezalezna.

Narážal tak na sobotňajšie masívne demonštrácie vo Varšave. Tam v sobotu na protest proti Právu a spravodlivosti vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí. "Tu je Poľsko! Odstúp! Andrzej Duda je bábka!" Volali ľudia na adresu konzervatívnej hlavy štátu, ktorá vzišla práve z Práva a spravodlivosti.

Schulz sa však nezmienil o nasledujúcich nedeľných protestoch. Počas nich naopak na podporu strany Jaroslawa Kaczyńského demonštrovalo 45-tisíc ľudí. Sám predseda Práva a spravodlivosti išiel v čele sprievodu, ktorý niesol poľské vlajky a spieval vlastenecké piesne.

Pod paľbu kritiky časti poľskej verejnosti a predstaviteľov Európskej únie sa strana Právo a spravodlivosť dostala po víťazstve v októbrových parlamentných voľbách. Strana získala 235 zo 460 mandátov a bez problémov zostavila jednofarebnú vládu. Vďaka volebnému víťazstvu si konzervatívci zaistili nevídanú politickú moc a predsedajú obom komorám parlamentu.

Politická moc a kontroverzné kroky

Od nástupu k moci však strana podnikla niekoľko radikálnych krokov. Zrejme najväčšiu kontroverziu vzbudilo zrušenie októbrovej voľby piatich ústavných sudcov, ktorú presadzoval dosluhujúci parlament. Poľský ústavný súd neskôr označil kľúčové časti zákona, ktorými konzervatívci zrušili voľbu pätice členov najvyššej súdnej inštancie v krajine za protiústavné.

V noci na stredu konzervatívci predložili Sejmu ďalší návrh novely zákona o ústavnom súde. Novela počíta s tým, že namiesto päťčlenného senátu by väčšinu sporov muselo odteraz rozhodovať najmenej 13 členov ústavného súdu, a to nie jednoduchou väčšinou, ako doteraz, ale dvojtretinovou. Inak spor zostane nerozhodnutý.

"Tieto ustanovenia budia mnoho pochybností. Súdim, že cieľom je znemožniť ústavnému súdu rozhodovať," povedala televízii TVN 24 poslankyňa Kamila Gasiuková-Pihowiczová z opozičnej strany Moderných.

Premiérka Szydlová naopak obvinila opozíciu, že sa neusiluje o nič iné, ako urobiť zo sporu o ústavný súd škandál namiesto toho, aby sa usilovala o riešenie. "Opozícia sa snaží vyvolať škandál tým, že upozorňuje na veci údajne škodiace Poľsku. Ale v skutočnosti Poľsku škodí práve ten škandál, ktorý sa opozícia pokúša rozpútať," povedala Szydlová.

Vinu nesie aj Občianska platforma

Podľa Dostála je hon na Právo a spravodlivosť v súvislosti so sporom okolo ústavných sudcov z časti dielom Občianskej platformy, po ktorej konzervatívci po októbrových voľbách prevzali moc.

"Občianska platforma predtým, ako stratila moc, vzala prezidentský návrh zákona o ústavnom súde a doplnila k nemu viacero dodatkov, ktoré zmenili jeho charakter," vysvetľuje. Súčasný postup Práva a spravodlivosti sa podľa neho dá prirovnať k tomu, ako sa Občianska platforma správala po volebnom víťazstve v roku 2007.

Právo a spravodlivosť vykonalo po jesenných voľbách tiež čistku vo vedení tajných služieb, ktoré odvolala počas jedinej noci. Duda neskôr ako nového koordinátora tajných služieb menoval Mariusza Kaminského, ktorý bol tento rok v máji neprávoplatne odsúdený za porušovanie právomoci verejného činiteľa. Duda mu však udelil milosť.

Rýchlosť vykonávania zmien sa podľa všetkého nepáči časti voličov Práva a spravodlivosti. "Keď sa pozriete na prieskum verejnej mienky, tak v ňom oproti volebnému výsledku Právo a spravodlivosť oslabilo. Akési rozdelenie priaznivcov a odporcov Práva a spravodlivosti a spor ohľadom jeho krokov sa teraz preniesol na demonštrácie, sociálne siete a do médií. Dostáva európsky rozmer," myslí si Dostál.

01 - Modified: 2007-12-10 07:14:25 - Feat.: 0 - Title: Slovenské hviezdy vyhodili z lietadla
01 - Modified: 2024-03-02 20:53:00 - Feat.: - Title: Kaczyński zmenil názor. O post šéfa strany Právo a spravodlivosť sa bude uchádzať znovu 02 - Modified: 2024-02-07 15:15:19 - Feat.: - Title: Dvaja poľskí opoziční politici, ktorých omilostil prezident, sa dostali do konfliktu s parlamentnou ochrankou 03 - Modified: 2024-02-07 13:17:46 - Feat.: - Title: Nemeckej strane Zelených pribúdajú noví členovia, pripisuje to úspešným protestom proti extrémizmu 04 - Modified: 2024-02-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Krajná pravica chce vziať Európsku úniu útokom. Po voľbách sa jej desia aj bruselské špičky 05 - Modified: 2024-02-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Železná metla sa dala do práce. Tusk bezohľadne vymetá dedičstvo bývalej vlády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:33