StoryEditor

Pri útoku na krymskú základňu zabili ukrajinského vojaka

18.03.2014, 17:37
Autor:
redred

Podľa ukrajinskej agentúry Interfax bol počas útoku na ukrajinskú armádne budovu v Simferopole zabitý jeden ukrajinský vojak a ďalší bol zranený. Podľa pracovníkov ministerstva vnútra bolo zo základne počuť minimálne dva výstrely.

Kyjev aj ukrajinská armáda najskôr z útoku obvinili "ruské jednotky". Teraz ale armádny hovorca podľa agentúry Reuters opísal útočníkov ako "neznáme jednotky", ktorých príslušníci majú zakryté tváre.

Ak sa útok potvrdí, znamenalo by to porušenie prímeria, na ktorom sa pre Krym v nedeľu dohodli ministri obrany Ukrajiny a Ruska. V reakcii na to vyhlásil ukrajinský premiér Jaceňuk, že konflikt na Kryme prerástol z politickej úrovne na vojenskú.

Ukrajinskí vojaci môžu používať zbrane

Ministerstvo obrany v Kyjeve povolilo dnes ukrajinským vojakom na Kryme, aby použili zbrane na ochranu svojich životov. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačovú službu úradujúceho ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova.

Ministerstvo vydalo povolenie na použitie zbraní po tom, ako dnes zahynul jeden ukrajinský dôstojník a ďalší utrpel zranenia pri útoku neznámych uniformovaných ozbrojencov na ukrajinskú vojenskú základňu na okraji krymskej metropoly Simferopol.

"V súvislosti so smrťou ukrajinského vojaka ... dostali ukrajinskí vojaci na Kryme povolenie, aby použili zbrane na sebaobranu a na ochranu životov ukrajinských vojakov," uvádza sa v nariadení ministerstva obrany v Kyjeve.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok dopoludnia podpísal so zástupcami Republiky Krym pripojenie Sevastopolu a Krymu k Ruskej federácii.

Pred slávnostným podpisom sa k situácii Vladimir Putin vyjadril v príhovore, v ktorom hodnotil historický význam Krymu pre Rusko aj ochotu brániť Rusov v zahraničí.

"Krym je dôležitý faktor pre stabilitu v regióne. A tá môže byť v tejto chvíli zaistená iba Ruskom," povedal Putin v utorňajšom prejave pred poslancami aj zástupcami krymskej vlády. "V srdciach a vo vedomí Ruska Krym vždy bol a navždy zostane neoddeliteľnou súčasťou Ruska. Toto vedomie sme si odovzdávali z generácie na generáciu," doplnil.

Vo svojej reči sa vracal aj k rozpadu ZSSR, ktorý bol pre Rusov šokujúci. "Ruský národ sa stal jedným z najväčších rozdelených národov na svete. Čo urobilo Rusko? Sklopila hlavu a zmierili sa s tým, prehltlo túto urážku," povedal.

Ďalej sa vyjadril, že je síce pre spoluprácu s NATO, ale Rusko nemieni mať alianciu "za svojím plotom". "

Rusko dočasne vyradili z G8

V pondelok aj v utorok uvalili niektoré štáty na čele s USA, krajinami EÚ a Japonskom sankcie na konkrétne osoby v Rusku a na Ukrajine a prerušili niektoré rokovania. Skupina najvyspelejších štátov G8 pozastavila Rusku členstvo.

Ukrajinský premiér Jaceňuk v televíznom príhovore oznámil, že sa Ukrajina zatiaľ nechystá do NATO a sľúbil východným regiónom širšie právomoci aj ruštinu ako úradný jazyk.

Moskva svoj ​​terajší postup opiera o nedeľné referendum na Kryme, pri ktorom cez 96 percent hlasujúcich podporilo zámer spojiť sa s Ruskom. Referendum na polostrove, ktorý od začiatku mesiaca de facto okupujú ruskí vojaci, Kyjev a západné krajiny neuznávajú.

01 - Modified: 2006-03-03 08:05:00 - Feat.: 0 - Title: R. Ekkert sa zo zajatia mora dostal do rúk indickým úradom
01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-21 11:29:13 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka 03 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc 04 - Modified: 2024-04-21 05:50:00 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zostrelila 50 ukrajinských dronov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-21 05:02:58 - Feat.: - Title: Južná Kórea podpísala dohodu s Ukrajinou o miliardovej ekonomickej pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:24