StoryEditor

Český premiér o pohrebe Mandelu: Trasiem sa, aby som tam nemusel ísť

07.12.2013, 13:18
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Mikrofóny za rečníckym pultom českého parlamentu v piatok zachytili okrem oficiálnych príhovorov aj konverzáciu premiéra Jiřího Rusnok s ministrom obrany Vlastimilom Pick. Bavili sa o ceste na pohreb Nelsona Mandelu. "Ja sa úplne trasiem, aby som tam nemusel ísť," vyhlásil Rusnok.

V diskusii tiež prebrali to, ako by tam mal letieť, prípadne, kto zafinancuje túto cestu. Rozobrali aj zdravotný stav prezidenta Miloša Zemana, ktorý "má problémy aj so schodmi." 

Jiří Rusnok sa dnes ospravedlnil za svoje slová o nechuti letieť do Juhoafrickej republiky (JAR) na pohreb legendárneho bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu. "Nebolo to správne takto sa vyjadrovať," uviedol v esemeske zaslanej českému spravodajskému portálu iDNES.cz. Svoju frustráciu nad povinnosťou reprezentovať Česko zvádza na časovú vyťaženosť. Premiérov prešľap si všimla aj tlačová agentúra AP.

"Za tie slová sa ospravedlňujem. Nebolo to správne sa takto vyjadrovať v súvislosti s úmrtím Nelsona Mandelu a mrzí ma to," uviedol premiér Rusnok pre iDNES.cz.


Kompletný prepis rozhovoru

Jiří Rusnok: Ty vole, teraz ešte zase zomrel Mandela...

Vlastimil Picek: No pozri, kto tam pôjde?

Jiří Rusnok: No, ja dúfam, že prezident, ty vole. Ja sa úplne trasiem, aby som tam nemusel ísť.

Vlastimil Picek: Oni to robia tak do tých desiatich dní, väčšinou.

Jiří Rusnok: Štrnásteho v sobotu to je... Teraz ja mám ešte nejaký obed, potom máme večeru, takže ja, vole, som v strachu, že budem musieť ešte ísť tam. Vôbec sa mi tam nechce. Vôbec. Devätnásteho mám zase Brusel. A to, vole, ešte neviem, veď to je diaľka ako prasa! Ja neviem, to by som tam musel nejakú linkou alebo niečim...

Vlastimil Picek: Nie, špeciálom...

Jiří Rusnok: Ty vole, ale kto to zaplatí?

Vlastimil Picek: Ja to zaplatím.

Jiří Rusnok : No, rozpočet tento rok to zvládne... No, hrozné, ja dúfam, pozri, ja dúfam, že Miloš je nažhavený, že chce niekam ísť a že pôjde. Oni doktori mu budú určite hovoriť, nech tam nejde.

Vlastimil Picek: Môžeš mi povedať, ako vylezie po tých schodoch do toho lietadla?

Jiří Rusnok: No, ja neviem...

Vlastimil Picek: Veď on má problémy so schodmi.

Jan Fischer: To je úplná blbosť. Ešte tam bude nejaký prúser.

Vlastimil Picek: Pozri, nám zrušil cestu do Afghoša dvadsiateho a poletí sem?

Jiří Rusnok: No, tak asi nepoletí, tak je to v prdeli.

01 - Modified: 2005-10-13 09:25:00 - Feat.: 0 - Title: Smer-SD a SDKÚ sa sporia o dátume na dokumente Svetovej banky
01 - Modified: 2018-04-24 05:45:32 - Feat.: - Title: Obama vystúpi v JAR. Bude pokračovať v odkaze Nelsona Mandelu 02 - Modified: 2018-03-14 13:23:04 - Feat.: - Title: Česká ekonomika sa prehrieva a cítiť to na trhu práce, tvrdí český guvernér banky 03 - Modified: 2017-10-16 21:01:07 - Feat.: - Title: Česká koruna sa posilňuje len mierne. Rusnok za to dostal cenu 04 - Modified: 2017-10-03 12:09:26 - Feat.: - Title: Zabrániť podobným útokom nie je možné, hovorí o Las Vegas odborník 05 - Modified: 2017-04-06 13:43:57 - Feat.: - Title: Česká národná banka ukončila intervencie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:18