StoryEditor

Je to nechutné. Ak by som mal náhradníka, hneď skončím, vyhlásil Babiš

25.07.2014, 16:32

Totálne znechutenie z diania v snemovni bolo v piatok zrejmé na českom ministrovi financií a šéfovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi. „To, čo sa tu deje, je úplne škandalózne. Nedivím sa ľuďom, že pohŕdajú politikmi. Ospravedlňujem sa voličom, že tu musím byť. Je to nechutné a keby som mal dobrého náhradníka, tak okamžite rezignujem, aby som to nemusel počúvať," povedal Babiš.

Veľmi sa hanbím za to, že tu vôbec sedím," povedal viditeľne rozčúlený Babiš po piatkovom rokovaní snemovne, kde vládna koalícia po dvoch dňoch trvajúcich ťahaniciach až na druhýkrát presadila zelenú naftu pre poľnohospodárov a nakoniec zrušila pôvodne prijatý návrh, ktorý by znížil zdanenie benzínu a nafty.

Najprv pre to v stredu bolo sedemnásť sociálnych demokratov, ale koalícia sa rozhodla, že to nepripustí kvôli hroziacemu výpadku 14 miliárd českých korún v štátnom rozpočte, poslanec ČSSD začal tvrdiť, že sa pomýlil, a v piatok sa napriek protestom opozície hlasovalo znovu. Zákon skončí na Ústavnom súde.


Český minister financií a šéf hnutia ANO Andrej Babiš. Snímka: MAFRA

Servítky si Babiš nebral voči autorovi návrhu, ktorý by zaťal štrnásťmiliardovú "sekeru" do štátnej kasy, poslancovi ČSSD Milanovi Urbanovi. "To, čo predviedol pán Urban – pre mňa veľmi pochybný človek, spomeňme si, ako nosil tú pizzu v Toskánsku Topolánkovi a tejto zberbe - je neuveriteľné, čo si dovolil," vyhlásil doslova minister financií. Urban ako jediný sociálny demokrat v piatok aj druhýkrát hlasoval pre to, že sa majú dane na benzín a naftu znížiť.

"Nič sme neurobili a klasické parlamentné strany sa tu predvádzajú, ukazujú, kto má väčšieho," vyhlásil doslova Babiš. O zákone, ktorý má zdražieť cigarety, výnimke pre pedagógov bez vysokoškolského vzdelania a o služobnom zákone, ktorého prijatie chcú ODS a TOP 09 zablokovať, sa nakoniec vôbec nehlasovalo.

Rokovania o zákone znižujúcim spotrebné dane navrch budú mať dohru na Ústavnom súde, na ktorý sa obráti ODS. Podľa strany sa o ňom totiž už po tom, čo ho snemovňa prijala vo verzii, ktorá sa nepáčila vládnej koalícii, nemalo druhýkrát hlasovať. "Budeme dávať ústavnú sťažnosť. My nie sme vôbec presvedčení o tom, že predseda Poslaneckej snemovne konal správne. Veď všetci videli, že ani nevieme, či je tretie čítanie, nie je tretie čítanie, či sa môže hlasovať, nemôže hlasovať," povedal predseda ODS Petr Fiala.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-08-21 09:27:00 - Feat.: 0 - Title: Počet obetí železničného nešťastia stúpol na 40
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:58