StoryEditor

V Donecku armáda zasiahla nemocnicu. Povstalci idú do protiútoku

24.08.2014, 12:35
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Pri rannom ostreľovanie Donecku, bašty proruských separatistov na východe Ukrajiny, bola zasiahnutá aj miestna nemocnica.

Spravodajca agentúry AFP na mieste ale nevidel žiadne obete. Podľa zdravotníkov nebol nikto ani zranený. Separatisti tvrdia, že prešli do protiofenzívy a obkľúčili dve zoskupenia vládnych jednotiek.

Paľba, sprevádzaná veľmi silnými výbuchmi, zasiahla márnicu a dve nemocničné budovy. Personál odviedol desiatky pacientov do pivníc, mnohých preniesol na nosidlách. Podľa AFP sa ostreľovanie približuje k užšiemu centru mesta.

Sobotné ostreľovanie centra a východných štvrtí mesta, ktoré pred prepuknutím bojov čítalo okolo milión obyvateľov, si vyžiadalo životy šiestich civilistov. Škody utrpel tiež moderný štadión futbalového klubu Šachťor Doneck, mnohanásobného ligového šampióna.

Vládne jednotky za posledných 24 hodín vykonali 60 delostreleckých ostreľovaní pozícií rebelov, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na armádneho analytika Dmytra Tymčuka. Terčom ukrajinských diel sa vraj stali aj dve kolóny s ruskou obrnenou technikou v Doneckej oblasti. Vojaci naopak čelili paľbe z mínometov v okolí Luhansku aj raketometov pri Malomykolaivke a v okolí Donecku.
     
Zahajujeme protiútok, hlásia rebeli
"Po dlhotrvajúcich pozičných bojoch armáda samozvanej Doneckej ľudovej republiky počas posledných 24 hodín prešla do protiútoku a úspešne obkľúčila dve veľké zoskupenia ukrajinských vojsk a Národnej gardy," uviedla ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na velenie doneckých povstalcov. Tvrdenie vraj nebolo možné overiť z ​​druhej strany.

V jednom prípade je vraj obkľúčených asi 5 000 ukrajinských vojakov, v druhom asi 2 000 príslušníkov dobrovoľných práporov. Ukrajinske jednotky sa údajne do obkľúčenia dostali i s desiatkami tankov, obrnených vozidiel, diel, raketometov a mínometov.

Ďalším krokom podľa komuniké povstalcov má byť "úplná porážka oboch mohutných zoskupení protivníka". V posledných dvoch dňoch vraj vzbúrenci zabili viac ako 150 ukrajinských vojakov a zničili 17 tankov a desiatku raketometov.

"Úplne inak vyzerá vojnové dianie z ukrajinských správ. Armádne tlačové stredisko dnes ráno oznámilo, že za posledných 48 hodín je na strane separatistov vyše 500 padlých a zranených. O obkľúčení ukrajinských síl sa nehovorí, rovnako ako o vlastných stratách," poznamenal server newsru.com.
     
Kyjev oslavuje nezávislosť. Porošenko sľúbil armádne nákupy
Medzitým v nedeľu v Kyjeve prepukli oslavy nezávislosti Ukrajiny a začala mohutná vojenská prehliadka, prvá po piatich rokoch. Na prehliadke vystúpil ukrajinský prezident Porošenko, ktorý sľúbil v prepočte vyše dve miliardy eur na prezbrojenie armády v najbližších troch rokoch.

"Nakúpime lietadlá, vrtuľníky, lode - a to je len skromný začiatok," vyhlásil podľa agentúry ITAR-TASS Porošenko. "Je jasné, že v predvídateľnej budúcnosti bohužiaľ bude nad Ukrajinou visieť ustavičná vojenská hrozba. Potrebujeme sa nielen naučiť s tým žiť, ale tiež byť neustále pripravení brániť nezávislosť našej vlasti," zdôraznil.

Medzi dvoma tisíckami vojakov na vojenskej prehliadke pochodovali aj účastníci bojov s rebelmi. Armáda predviedla aj nové typy vojenskej techniky.

Porošenko uviedol, že vojenská kolóna sa priamo z hlavnej triedy v ukrajinskom hlavnom meste vydá do vojnovej oblasti na východe krajiny.

"Udalosti posledných mesiacov sa pre nás stali síce nevyhlásenou, ale skutočnou vojnou. Táto vojna vstúpi do dejín ako vlastenecká vojna roku 2014," povedal Porošenko. "Je to vojna proti cudzej agresii, vojna za Ukrajinu, za jej slobodu, česť a slávu, za ľud a nezávislosť," povedal a zdôraznil, že Ukrajina tento boj vyhrá.

 Konflikt na východe Ukrajiny si podľa odhadu OSN vyžiadal už viac ako dvetisíc mŕtvych, a to vojakov, povstalcov i civilistov. Rýchlo stúpajúci počet obetí svedčí o vyhrocovaní konfliktu.
 

01 - Modified: 2006-09-26 13:04:00 - Feat.: 0 - Title: Mečiar považuje stratu spisu Širokého za škandál
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:11