StoryEditor

Merkelovej poslali autobus s utečencami. Chcú, aby pocítila migračnú krízu na vlastnej koži

14.01.2016, 18:49
Bavorský okres Landshut vedie protest proti Merkelovej. Vo štvrtok vypravil do Berlína autobus s utečencami, ktorých chce dopraviť do Berlína.

Okresný poradca v Landshute Peter Dreier už skôr varoval, že to urobí, aby Merkelová pocítila dopad utečeneckej krízy na vlastnej koži.

Dreier kritizuje postoj Berlína v utečeneckej kríze dlhodobo. Kancelárke volal podľa informácií nemeckého webu Die Welt už 28. októbra, aby varoval pred postojom spolkovej vlády k utečeneckej kríze, ktorej dopady pociťuje v Nemecku predovšetkým Bavorsko, píše idnes.cz.

"Ak Nemecko prijme milión utečencov, tak matematicky spadá na môj okres 1 800. Tých prijmem, ale všetkých ďalších pošlem autobusom rovno do Berlína Merkelovej," hrozil v októbri okresný poradca.

Neskôr volal Merkelovej ešte dvakrát s tým, že spolková vláda považuje problém s príchodom utečencov za vyriešený, pretože sa v posledných mesiacoch výrazne znížil počet prichádzajúcich ľudí.

Kabinet si však vraj neuvedomuje, že Bavorsko je utečencami preťažené, pretože sa zatiaľ nepodarilo zaregistrovať všetkých prichádzajúcich, takže v najväčšej spolkovej krajine musia zostať a nemôžu pokračovať do iných častí Nemecka.

"Ak ich budete posielať autobusmi mne, budem ich musieť vrátiť späť do Grécka. Odtiaľ ale utečú zase späť k vám," odkázala okresu Landshut Merkelová. Aj napriek tomu vyrazil autobus s celkovo 31 utečencami okolo 10. hodiny dopoludnia. Dreier pritom pôvodne plánoval naložiť o dvadsať ľudí viac.

Od vypravenia autobusu chcela Dreiera odradiť aj bavorská vláda vrátane premiéra Horsta Seehofera, ale neúspešne. Bavorská ministerka pre sociálne veci Emilia Müllerová ho dokonca varovala, že jeho počínanie je protiprávne.

Podľa Dreiera sa však všetko deje v rámci zákonov, pretože všetci utečenci sa do Berlína vydali dobrovoľne. Autobus Dreier zaplatil zo svojho, nepoužil na jeho vypravenie prostriedky okresu.

Do Nemecka vlani prišlo približne 1,1 milióna utečencov. Väčšina z nich vstúpila do krajiny cez rakúsko-bavorskú hranicu, v októbri to bolo až desať-tisíc ľudí denne. V posledných mesiacoch sa počet prichádzajúcich znížil na zhruba tri tisícky denne a polícia navyše denne vracia do Rakúska stovky ľudí, ktorí nechceli v Nemecku žiadať o azyl, ale pokračovať ďalej na sever.


 

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:38