StoryEditor

Na predmestí St. Louis stúpa napätie. Mieri tam Národná garda

18.08.2014, 12:53

Guvernér amerického štátu Missouri Jay Nixon nariadil dnes Národnej garde, aby pomohla obnoviť poriadok vo Fergusone, predmestí mesta St. Louis. Už týždeň tam totiž prebiehajú protesty proti zastreleniu neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna miestnym policajtom. Protesty sa niekedy menia aj na násilnosti.

Guvernér Nixon svoje vyhlásenie zverejnil dnes ráno po ďalšej noci plnej potýčok medzi políciou a demonštranti. Policajti zasiahli proti davu približne 400 demonštrantov slzotvorným plynom a výstrelmi do vzduchu, približuje agentúra AP. Kvôli násilnostiam vo Fergusone sa predčasne vrátil z dovolenky americký prezident Barack Obama.

Príslušníci polície sa na miesto protestu vo Fergusone doviezli v pancierových autách a demonštrantov, ktorí sa podľa zástupcov médií až do tej chvíle správali pokojne, začali rozháňať slzotvorným plynom. Medzi protestujúcimi okamžite vypukol zmätok.

Predstaviteľ polície naopak uviedol, že policajti použili slzotvorný plyn len proti "agresívnym jedincom", ktorí sa pokúsili preniknúť do jedného z veliteľských vozidiel, a pancierové autá nasadili len preto, aby zaistili bezpečnosť verejnosti.

K pokračujúcim pouličným protestom prevažne černošského obyvateľstva Fergusonu dochádza aj napriek tomu, že tam už druhý deň platí nočný zákaz vychádzania.

Dnes zverejnili výsledky pitvy Michaela Browna, ktorého zastrelenie odštartovalo spomínané nepokoje. Vyplýva z nej, že bol zasiahnutý šesťkrát. Z toho dvakrát do hlavy.

Policajti zastrelili Michaela Browna 9. augusta. Zábery z bezpečnostných kamier neskôr ukázali, že 18-ročný Brown najprv v jednom z obchodov v meste zobral tovar a bez platenia odišiel. Neozbrojeného Browna potom zastrelil 28-ročný strážnik Darren Wilson. Podľa polície došlo k potýčke medzi Wilsonom, Brownom a jeho nemenovaným spoločníkom a policajt bol zranený. Niektorí svedkovia tvrdia, že Brown začal utekať, iní ľudia vyhlasujú, že dal ruky nad hlavu. Polícia uviedla, že mladík sa snažil Wilsonovi vziať zbraň.

Podľa výsledkov nezávislej pitvy nariadenej na žiadosť rodiny bol Brown strelený šesťkrát, z toho dvakrát do hlavy a štyrikrát do pravej ruky. Zo záverov pitvy tiež vyplýva, že Brown nebol zastrelený z krátkej vzdialenosti, pretože sa na jeho tele nenašli stopy po strelnom prachu. Jedna zo striel Browna zasiahla do pravého oka, preletela čeľusťou a následne sa zaryla do kľúčnej kosti, čo môže nasvedčovať tomu, že Brown bezprostredne pred streľbou kľačal a mohol sa tak vzdávať. Server CNN pripomína, že pitvu viedol skúsený patológ Michael Baden, ktorý pracoval okrem iného na prípadoch OJ Simpsona či Phila Spectora.

Prvá pitva pod záštitou policajného oddelenia prebehla už počas minulého týždňa. Polícia však bola na jej výsledky skúpa a v tlačovej správe iba uviedla, že Brown zomrel na následky strelných poranení. Koľko striel Browna zasiahlo a aké konkrétne poranenia utrpel, však polícia neuviedla.

Brownova rodina opakovane volá po nezávislom vyšetrení incidentu. Na nedeľnej omši bratranec Browna Tie Pruitt vyhlásil, že Brown "nebol podozrivým, nebol žiadnou vecou ani zvieraťom, ale bol tak zabitý". "Chcem, aby ste si pamätali, že Michael Brown nebol len nejaký, černošský chlapec '. Bola to ľudská bytosť," dodal Pruitt.

Rodičia zastreleného Lesley a Michael na omši nevystúpili a prehovorili len cez svojho právneho zástupcu Benjamina Crumpa. "Žiadame len o prostú spravodlivosť. Nežiadame o nič výnimočné. Chceme len to, čo by chcel každý rodič, ktorého dieťa bolo zastrelené za bieleho dňa," čítal z vyhlásenia rodičov Crump.

01 - Modified: 2006-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Firmy na transatlantickú zónu čakajú roky
01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:29