StoryEditor

Klaus: Pozvať sem utečencov bolo hlúpe. Akýsi migrant nie je Európan

31.12.2015, 17:00

Politické elity zámerne škodia Európe. Umelo vyvolávajú utečeneckú krízu, aby mohli získať viac právomocí pre svoje vládnutie z Bruselu, tvrdil bývalý český prezident Václav Klaus v relácii Českej televízie Udalosti komentáre. Podľa Klausa žiadny nárok na migráciu neexistuje, súčasní utečenci sa ho ale dovolávajú a politici im ho zase priznávajú.

Exprezident podľa serveru lidovky.cz označil za hlúposť pozvanie "rôznych európskych politikov", ktoré podľa neho spustilo masívny príliv migrantov do Európy. Naznačil tiež, že za krízou stojí predovšetkým Nemecko. Na otázku, prečo sa stovky tisíc ľudí vydali na pochod práve teraz, keď mnohé konflikty v krajinách tretieho sveta trvajú už niekoľko rokov, uviedol, že práve teraz boli totiž k pochodu vyzvaní.

Vo svojich reakciách tak síce nemenoval, ale neustále útočil na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a jej politiku aj výrok, ktorým migrantov pozvala do Nemecka, ktoré podľa nej nemá limity na počet prisťahovalcov. Neskôr tieto svoje výroky mierne korigovala.

Debata sa tiež stočila na nedávne prípady terorizmu, ktoré predovšetkým v Paríži otriasli verejnou mienkou. Strojcami útokov boli totiž väčšinou potomkovia migrantov, ktorí ale celý život strávili už v európskych krajinách.

"Odlišujte Európanov a ľudí, s pobytom v Európe," vyhlásil Klaus. "Akéhosi prisťahovalca z Afganistanu alebo zo Sýrie za Európana nepovažujem", dodal bývalý prezident.

Klaus sa tiež vrátil k často kritizovanému výroku Miloša Zemana z vianočného posolstva, kde súčasný český prezident vyhlásil "táto krajina je naša". "V tomto s ním súhlasím veľmi rád. Nechajme si zájsť nejaké hlúpe a naivné multikulturalistické chúťky," hovorí Klaus. "Ten, kto podporuje multikulturalizmus, to je prinajmenšom hlupák," dodal.

Ľudia by podľa neho mali žiť primárne vo svojich krajinách. "Napríklad vtedy v komunizme by bolo skvelé odísť z krajiny, kde sa nám to nepáčilo. Ale nikdy by som nemal pocit, že nejaká krajina má povinnosť ma prijať. A to by malo platiť pre každého dnešného migranta," zdôraznil.

Počas tohto roka sa len v Nemecku zaregistrovalo viac ako milión utečencov. Príchod tak veľkého množstva ľudí podľa Klausa celkom nepochybne ohrozuje kultúrnu identitu Európy. "Každý, kto má otvorené oči, sa musí obávať. Proste sú to ľudia prichádzajúci z inej kultúry, civilizácie, náboženstva, svetadielu, iných zvyklostí a životných štýlov. A islam je v tom významný prvok," myslí si český exprezident.
 

01 - Modified: 2007-12-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako vzniklo kresťanstvo (chronológia)
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:50