StoryEditor

Fico: Grécko bolo vždy "trouble maker". Aj vo finančných otázkach aj pri ochrane Schengenu

29.11.2015, 15:04
V Bruseli sa uskutočnil mimoriadny summit Európskej rady. Podujatie sprevádzali o niečo silnejšie bezpečnostné opatrenia než obvykle.

Predstavitelia EÚ a Turecka na dnešnom summite v Bruseli dosiahli dohodu o spoločných opatreniach na riešenie migračnej krízy v Európe. Oznámila to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú citovala agentúra DPA.

Podľa Merkelovej by mala dosiahnutá dohoda pomôcť regulovať migračné toky smerujúce do Európy. Turecko v rámci nej dostane tri miliardy eur, aby dokázalo zvládnuť veľké počty sýrskych utečencov na svojom území.

EÚ tiež prisľúbila, že ešte do konca tohto roku otvorí ďalšiu kapitolu v prístupových rokovaniach s Tureckom a urýchli proces zavádzania bezvízového režimu pre tureckých občanov, ak Ankara bude plniť dohodnuté podmienky.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker ocenil význam dnešného summitu s Tureckom ako obnovenie vzájomných vzťahov na vysokej úrovni. Dosiahnutá dohoda podľa neho vytvára rámec pre spoločný postup pri riešení utečeneckej krízy.

Podľa tureckého premiéra Ahmeta Davutogla sa obe strany dohodli, že sa podobné bilaterálne summity na vysokej úrovni budú konať dvakrát ročne. Predmetom rokovaní budú aj otázky energetiky a posilnenia colnej únie medzi EÚ a Tureckom.

Podľa Davutogla bude nová kapitola prístupových rozhovorov otvorená 14. decembra tohto roku. Pôjde o kapitolu 17, v rámci ktorej musia krajiny ašpirujúce na členstvo zosúladiť svoju legislatívu s právnymi normami EÚ.

Fico: Grécko bolo vždy "trouble maker". Aj vo finančných otázkach aj pri ochrane Schengenu 21:16 Fico: V rámci summitu V4 v Prahe budeme hovoriť o prípadnom vylúčení Grécka zo Schengenu Tlačová beseda premiéra Roberta Fica od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha z Bruselu: "Od začiatku krízy vláda SR zdôrazňovala, že je potrebné zvládnuť migračné toky, a zamerať sa na krajiny, kde problém vzniká. Preto vláda SR nemala žiadne námietky začať rokovania s Tureckom, kde sa nachádza 2,2 milióna utečencov, a približne 703-tisícuž prišlo z Turecka do Grécka. Ak by sme nenasli dohodu s Tureckom, bolo by ich viac. Zriadil sa osobitný fond pre Turecko. Ankara už vynaložila 8,5 miliardy eur na zadržiavanie utečencov na svojom územi. Do fondu EÚ prispeje 3 miliardami eur, na infraštruktúru. Slovensko prispeje sumou 13 miliónov eur, čo bez problémov zvládneme zo štátneho rozpočtu. Ak by pokračovali nekontroľovatelné toky, suma by bola oveľa vyššia. Má dôjsť k väčšej dynamike v prístupových rokovaniach s Tureckom. Víza sa budú rušiť len za predpokladu, ze sa Ankara bude držať stanovených dohôd. Turecko sa zaviazalo, že bude dodržiavať dohodu. Boli tlaky, aby záverečné vyhlásenie obsahovalo prísľub o prerozdelení utečencov podľa kvót. Nedošlo k tomu, považujeme to za falošnú solidaritu. Na stretnutí V4 som informoval, že žalobu na kvóty podáme ešte tento týždeň. Vo štvrtok v Prahe budem rokovať s poľskou premiérkou Beatou Szydlo. Stretnutie splnilo účel. Išlo o vyvrcholenie niekoľkých negociacií, ktoré doteraz prebiehali. Grécko bolo vždy "trouble maker". Či už ide o finančné otázky, alebo aj o ochranu Schengenu. V rámci krajín V4 summitu v Prahe budeme hovoriť o prípadnom vylúčení Grécka zo Schengenu."
To je z dnešného online prenosu všetko. Ďakujeme vám, že ste nás sledovali.
20:35 Schultz: Musíme bojovať proti pašerákom ľudí Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha z Bruselu:
Medzi novinármi sa zastavil predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. K detailom dohody sa bližšie nevyjadroval, ale zdôraznil jednu dôležitú vec. "Jedna vec je pomoc migrantom, ktorí sa do Turecka či ďalej do Európy dostanú. Dôraz však musíme dať aj na boj s pašerákmi ľudí, a to najmä v Turecku. Pokiaľ pašeráci budú na slobode, krízu sa nám zastaviť nepodarí," uviedol Schulz.
 
 
19:53 Austrálsky premiér Malcolm Turnbull (vľavo) a novozélandský premiér John Key si uctievajú obete parížskeho masakru 19:30 Merkelovej mini summit bez Slovenska Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha z Bruselu:
Angela Merkelová sa v Bruseli stretla s predstaviteľmi ďalších siedmich krajín, ktoré sú ochotné prijať väčší počet utečencov. Vytvorila tak akýsi mini summit, ktorý nepočíta s krajinami, ktoré o prerozdelení podľa kvót nechcú ani počuť. Určite tam Slovensko, ako aj ďalšie krajiny V4 nefigurujú.
 
19:09 Podľa programu by sa malo stretnutie čoskoro skončiť Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha z Bruselu: Podľa naplánovaného harmonogramu by sa malo stretnutie čoskoro skončiť, a lídri európskej dvadsaťosmičky a Turecka by sa mali odobrať na tlačové konferencie. Televízne štáby medzitým začali so živými vstupmi do hlavných spravodajských relácií. 19:07 Tureckí novinári veria v dohodu Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha z Bruselu: Zastavil som sa pri novinároch z Turecka. Všetci dúfajú v úspešné dosiahnutie dohody. Tvrdia, že je to dôležitý krok pre Turecko, v ktorom sa nachádza viac ako 2,5 milióna utečencov. Mustafa Yyldrim z tureckej televízie TR T je v Bruseli prvý krát, ale dianie v Európe sleduje už dlhšie. "Dohoda prospeje aj Európe, aj nám v Ankare. Na jednej strane zastavíme prílev utečencov do Európy, na strane druhej si veľa sľubujeme od obnovenia prístupových rokovaní. Z ekonomického hľadiska môžeme byť pre Európu prínosom. Je však potrebné, aby sme dokázali kontrolovať, kto sa do Európy dostane, a kto nie," tvrdí Mustafa Yyldrim.  18:23 Šéf únie Donald Tusk s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom 17:48 Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha z Bruselu: Stretol som sa s redaktorom českého denníka Právo Michaelom Švecom. Toho zaujalo, že rétorika antiimigrácie nezasiahla naše radikálne strany. Mariánovi Kotlebovi to na popularite nepridalo, ale premiérovi Ficovi sa to hodilo. "V Česku prevzal antiimigračnú rétoriku prezident Miloš Zeman. Popularita mu rastie, zatiaľ čo popularita premiéra Sobotku nie je bohvie čo. Zeman sa navyše neváhal 17.novembra stretnúť s predstaviteľmi radikálnych skupín, ktorí sú proti islamizácii Európy," tvrdí Švec. 17:29 Lídri únie a turecký premiér Ahmet Davutoglu 17:26 Turecko vkladá do rokovaní značné nádeje Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha z Bruselu: Turecko dúfa, že dohoda bude znamenať krok vpred, čo sa týka vzťahov Európskej únie a Turecka. Medzi novinármi sa však ozývajú hlasy hovoriace o tom, že Brusel by sa nemal až tak priveľmi otvárať Ankare. Existujú totiž obavy, nakoľko sa v Turecku dodržiavajú ľudské práva a sloboda médií. 17:11 Na summite sa zišla absolútna politická špička EÚ 17:05 O zostrelení ruskej stíhačky sa mlčí Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha z Bruselu:
Aj vzhľadom na mimoriadnosť situácie sa lídri jednotlivých krajín vyhýbajú téme zostrelenia ruskej stíhačky. Nevyjadroval sa o tom ani turecký premiér Ahmet Davutoglu. Ten naopak dúfa, že dnešný deň bude v prípade uzatvorenia dohody kľúčovým medzníkom v Turecko Európskych vzťahoch.
Len na pripomenutie, Turecko je kandidátskou krajinou na členstvo v Európskej únii od roku 1999, a prístupové rokovania začalo ešte v roku 2005. Teraz očakáva obnovenie prístupových rokovaní v niekoľkých bodoch.
 
16:45 Bude sa prerozdeľovať 400-tisíc utečencov Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha:
Na pretras sa má dostať otázka prerozdelenia až 400-tisíc utečencov z Turecka. Na tom sa s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom mala ešte v stredu dohodnúť nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá chce získať podporu aj ďalších krajín. Najmä východoeurópske krajiny (V4 a Pobaltie) však budú rezolútne proti. Nemeckí predstavitelia však tvrdia, že by sa o nich dokázali postarať aj sami.
16:31 Turecko za pomoc s utečeneckou krízou požaduje zrušenie víz ">November 26, 2015 16:29 Prispejeme 13 miliónmi Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha:
Akčný plán, na ktorom sa Brusel s Ankarou predbežne dohodol, počíta s vytvorením infraštruktúry na umiestňovanie utečencov ešte na území Turecka tak, aby sa ďalej nedostávali do ďalších európskych krajín. Nebude to však zadarmo. Ankara požaduje od Európskej únie finančnú kompenzáciu, ktorá má mať hodnotu 3 miliardy eur po dobu dvoch rokov. Slovensko by malo do tejto sumy prispieť čiastkou 13 miliónov eur, čo je nad rámec 21 miliónov, ktoré už Slovensko na riešenie utečeneckej krízy obetovalo. „Tieto peniaze pôjdu výlučne na budovanie infraštruktúry, ktorú Turecko v utečeneckých táboroch pre migrantov vybuduje."
Ako na oplátku dostanú Turci zrušenie víz podľa jednotlivých členských krajín únie. „Turecko už na vyriešenie krízy preinvestovalo viac ako 8 miliárd eur. Je preto pochopiteľné že požadujú niečo ako protihodnotu,“ uviedol premiér Fico.
 
16:22 Fico kritizuje Grécko Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha: Premiér sa kriticky vyjadril na adresu Grécka. "Atény úplne rezignovali, čo sa týka ochrany vonkajšej schengenskej hranice. Mali by byť spomedzi krajín Schengenu vylúčení," povedal Fico. Momentálne prebieha stretnutie predsedov vlád s Martinom Schulzom, predsedom Európskeho parlamentu.
 
16:12 Nebuďme naivní, odkazuje šéf EÚ Európska únia musí účinne chrániť svoje vonkajšie hranice, inak sa schengenský priestor voľného pohybu stane históriou, vyhlásil dnes predseda rokovaní členských krajín EÚ Donald Tusk. S novinármi hovoril pred začiatkom summitu krajín únie a Turecka v Bruseli. Ochranu svojich vlastných hraníc podľa neho krajiny únie nemôžu zveriť žiadnej tretej krajine, teda ani Turecku. "Naším hlavným cieľom je obmedziť prúd migrantov do Európy," zdôraznil Tusk. "Ale nebuďme naivní. Turecko nie je jediný kľúč k riešeniu migračnej krízy. Tým najdôležitejším je naša zodpovednosť a naša povinnosť chrániť svoje vonkajšie hranice," upozornil. Summit má podľa Tuska ale aj širší rozmer, ktorým je snaha dodať novú energiu európskym vzťahom s Tureckom, vrátane prístupových rozhovorov. 16:10 Fico: Turecko nám vie pomôcť, ale bude za to niečo chcieť Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha: Premiér Fico neočakáva od dnešného stretnutia nič mimoriadne. "Dnes pôjde o akési politické uzatvorenie dohody s Tureckom, ktorá sa rysovala už niekoľko týždňov. Ukazuje sa, že Turecko nám vie pomôcť, a dokáže zmierniť počet utečencov, ktorí sa do Európy dostávajú. Z tisícov sú to teraz už iba stovky," podotkol Fico. Pripomenul, že je nutné očakávať, že Turecko bude za pomoc únii niečo požadovať. 15:55 Vyšehradská štvorka koordinuje postup Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha: Premiér Fico sa nám v uliciach Bruselu stratil, išiel v kolóne v doprovode polície. Ponáhľal sa na koordinačné stretnutie predsedov vlád vyšehradskej štvovky, kde sa chcú dohodnúť na spoločnom postupe. Ešte na palube vládneho špeciálu premiér Fico spomenul, že podanie žaloby na EÚ v otázke prerozdelenia kvót je stále aktuálne. "Nie sme v tom sami, ide do toho aj Maďarsko. Chcem osloviť v tejto veci aj novú poľskú premiérku Beatu Szydlo," povedal Fico.  15:40 Silnejšie bezpečnostné opatrenia Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha: Dorazili sme do Bruselu na mimoriadny summit Európskej rady. Podujatie sprevádzajú o niečo silnejšie bezpečnostné opatrenia než obvykle. Pri ceste do budovy Justus Lipsius, kde sa stretnutie predsedov vlád odohráva sme prešli viacnásobnou kontrolou.
01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 05 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:29