StoryEditor

Van Rompuy: Moldavsko čoskoro bude voľne obchodovať s úniou

13.05.2014, 20:50
Autor:
tasr, stltasr, stl

Moldavsko podpíše 27. júna asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode s EÚ. Uviedol to dnes predseda Európskej rady Herman Van Rompuy počas oficiálnej návštevy v Kišiňove.

V rámci pravidelného summitu EÚ sa zároveň uskutoční aj mimoriadny summit EÚ-Moldavsko, kde moldavský premiér Iurie Leanca v prítomnosti hláv štátov a vlád krajín EÚ slávnostne podpíše dokument potvrdzujúci asociačnú a obchodnú zmluvu s Úniou.

"Európska únia je pripravená pomôcť Moldavsku v prípade nejakých prekážok alebo vonkajších tlakov," povedal Van Rompuy s odkazom na niektoré hrozby predstaviteľov Ruska voči európskym ašpiráciám Moldavska.

Predseda Európskej rady počas tlačovej konferencie zdôraznil, že Moldavsko ako suverénny štát sa z vlastnej vôle rozhodlo pre proces zbližovania s Európskou úniou. To podľa neho musia rešpektovať všetci jeho susedia.

Van Rompuy v súvislosti s tlakmi z Moskvy pripomenul, že EÚ už vyšla v ústrety Moldavsku, keď kompletne otvorila svoj trh pre moldavské vína po tom, ako ich zakázali v Rusku. Dodal, že Brusel zopakuje toto gesto, ak sa podobné tlaky budú opakovať.

"EÚ je pripravená zvážiť ďalšie opatrenia na podporu obchodu, aby vyvážila prípadné embargá," spresnil Van Rompuy.

EÚ je podľa neho taktiež pripravená diverzifikovať energetický sektor Moldavska, ak by nastali konkrétne problémy s dodávkami energie z Ruska. Van Rompuy vyjadril nádej, že k tomu nedôjde a všetci budú rešpektovať nezávislosť a suverenitu krajiny.

Moldavský prezident Nicolae Timofti dnes vyhlásil, že jeho krajina by mala uplatniť svoje "zvrchované právo" podpísať dohody napriek vonkajším politickým i ekonomickým tlakom. Osobitne však nespomenul Rusko ako zdroj nátlaku na Kišiňov.

Napätie medzi Ruskom a Moldavskom sa opäť vystupňovalo minulý týždeň, keď na letisku v Kišiňove nakrátko uviazol ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Lietadlo, ktorým mal odletieť z návštevy moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko, zdržali pre problémy s povolením preletu cez vzdušný priestor susedného Rumunska, členského štátu EÚ uplatňujúceho sankcie voči niektorým predstaviteľom Ruska vrátane Rogozina.

01 - Modified: 2006-05-15 13:11:21 - Feat.: 0 - Title: Na svetové moria vyráža kolos Freedom of the Seas
01 - Modified: 2024-04-06 13:34:39 - Feat.: - Title: Rusko vyzýva na vyšetrenie dronového útoku v Podnestersku 02 - Modified: 2024-03-30 09:12:48 - Feat.: - Title: Ukrajinský tajomník bezpečnostnej rady bude veľvyslancom v Moldavsku, nahradí ho doterajší šéf rozviedky 03 - Modified: 2024-03-22 08:44:09 - Feat.: - Title: Moldavský parlament podporil žiadosť o vstup do Európskej únie. Napätie v separatistickom Podnestersku rastie 04 - Modified: 2024-03-19 10:31:35 - Feat.: - Title: Moldavsko vyhostilo ruského diplomata kvôli vypísaniu ruských volieb v Podnestersku 05 - Modified: 2024-03-17 18:16:53 - Feat.: - Title: V separatistickom Podnestersku došlo k útoku na vojenskú základňu. Rusi vinia Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:44