StoryEditor

Lajčák pre HN: Ariel Šaron bol verný svojmu menu

12.01.2014, 16:22
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák o Arielovi Šaronovi v rozhovore pre HN:

Ako ste vnímali Ariela Šarona?
Ariel Šaron bol nepochybne jednou z vedúcich izraelských osobností. Stál pri zrode Izraelského štátu, bojoval za jeho nezávislosť, prosperitu a medzinárodné postavenie ako vojak, veliteľ a politik. Určite sa nebál vziať na seba ťažké rozhodnutia a niesť za ne aj plnú zodpovednosť. Vojenskí velitelia alebo politici nedostávajú prezývky „jastrab”, „buldozér” alebo jeden „z otcov národa” ľahko alebo bez príčiny. Ak demokraticky založení Izraelčania sami jednohlasne označujú Šarona za historickú osobu, je zložité o takomto označení pochybovať.

Jeho politika bola spojená s kontroverznými opatreniami.
Veľkosť politika sa nemeria tým, či mení svoje postoje k určitej veci, ale aké hodnoty dodržiava a čo pre tieto hodnoty spraví. Z tohto pohľadu Ariel Šaron ostal až do posledných momentov života verný svojmu menu Ariel, čiže Lev. Za slobodu, prosperitu a uznanie svojho národa v demokratickom svete bojoval ako lev. Bez ohľadu na niektoré komplikované momenty v jeho kariére ostane politikom, ktorý patrí do panteónu významných osobností Blízkeho východu.
 


Prečítajte si aj: Zomrel izraelský "buldozér", legendárny Ariel Šaron

 


 


Bolo podľa Vás správne odsunúť izraelských osadníkov z pásma Gazy?
Blízkovýchodný mierový proces je nesmierne komplikovaný, o čom svedčí fakt, že mnohým politikom sa ho nepodarilo vyriešiť už po desaťročia. Je veľmi zložité prijímať rozhodnutia, ktoré by vyvolali spokojnosť na oboch stranách. Politické elity sa snažia riešiť otázky tak, aby zohľadňovali záujem štátu a v tomto prípade aj záujem národa, ktorý zastupujú a ktorý im dal mandát na to, aby chránili jeho práva. A v tomto kontexte treba vnímať aj uvedené rozhodnutie.

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 03 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 04 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS 05 - Modified: 2023-10-02 16:50:43 - Feat.: - Title: Fico ukazuje v zahraničnej politike dve tváre. Jednu stelesňuje Blaha, druhú Lajčák a spol.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:25