StoryEditor

Pripojenie Krymu bolo osudom Ruska, vyhlásil Medvedev

10.12.2014, 12:48
Autor:
TASRTASR

Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes vyhlásil, že Krymský polostrov a jeho návrat pod správu Moskvy bol osudom Ruska.

"O Kryme sa nedá hovoriť v kontexte ekonomických kategórií," uviedol Medvedev v rozhovore pre ruské médiá, v ktorom bilancoval končiaci sa rok.

"Keď hovoríme o Kryme... uvedomujeme si, že sú to naše dejiny, náš osud a v istom období aj náš bôľ... a veľký počet našich ľudí (na Kryme žijúcich), ktorí tento rok odhlasovali návrat k Ruskej federácii. To je právny fakt, ktorí všetci musia brať do úvahy," vysvetlil.

Za hlavnú úlohu Ruska označil Medvedev čo najrýchlejšiu integráciu polostrova do právneho a ekonomického priestoru Ruskej federácie. Dodal, že vláda na to vyčlenila 680 miliárd rubľov (približne desať miliárd eur), ale zdôraznil, že táto finančná injekcie nie je na úkor ostatných regiónov Ruskej federácie.

Krymský polostrov sa stal ďalším subjektom Ruskej federácie na jar toho roku, čo vyvolalo najvážnejšiu krízu vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom od konca studenej vojny a podieľalo sa aj na eskalácii napätia na východe Ukrajiny, kde od jari trvá ozbrojený konflikt medzi proruskými separatistami a vládnou armádou. V súvislosti s podozreniami, že Moskva nielen stráni, ale aj vojensky podporuje separatistov, západné štáty na Rusko uvalili sériu sankcií.

Ruský premiér však v dnešnom rozhovore vyhlásil, že Rusko je "pripravené a otvorené pokračovať vo vzťahoch s EÚ a USA". Najmä v súvislosti so sériou sankcií voči Rusku však upozornil, že americká politika je nepredvídateľná.

"Problémom je adekvátnosť a predvídateľnosť jedného z našich partnerov," vyhlásil Medvedev, ktorý podľa vlastný slov má stále veľmi dobré osobné vzťahy s americkými vrcholnými politikmi.

Americkej administratíve vytkol neadekvátne a nepredvídateľné správanie, čím mal na mysli uvalenie sankcií na Rusko. Poukázal aj na fakt, že USA sa snažia vytvoriť nepriateľský front voči Rusku. "To už nie sú priateľské aktivity, to je úplne evidentné," konštatoval Medvedev v rozhovore pre ruské televízne spoločnosti.

Poznamenal, že "lopta je teraz na americkej strane. Keď sa budú chcieť vrátiť na cestu normálnych vzťahov, my sme plne pripravení". Upozornil ešte, že pre Rusko "nie je dôležité, kto je na čele americkej administratívy", lebo "dôležitá je podstata vzťahov, nie personálne obsadenie".

"My sme sa s nikým nepoškriepili. To s nami sa pokúšajú poškriepiť," dodal a upozornil, že sankcie neboli voľbou Ruska. Uviedol, že ani počas existencie ZSSR nikdy nedošlo k situácii, že by sovietsky politik bol mal zakázaný vstup na územie niektorého západného štátu, aj keď vzťahy medzi Východom a Západom boli vtedy ideologicky nesmierne vyhrotené.

Rok 2014 označil Medvedev za mimoriadne výlučný, v ktorom sa podarilo dosiahnuť "kolosálne úspechy", ale priznal, že vznikli aj veľké problémy. Za symboly roku 2014 označil zimné olympijské hry v Soči a víťazstvá ruských športovcov na nich, lebo "sa cítil takým istým víťazom ako oni", a pripojenie Krymu k Rusku - "bez ohľadu na to, ako sa staviame k udalostiam, čo nasledovali".

01 - Modified: 2007-01-19 08:51:25 - Feat.: 0 - Title: Telefónike hrozí dištanc
01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Rusi usilovne budujú novú železnicu na Krym. Obíde zraniteľný most 05 - Modified: 2024-04-01 16:52:00 - Feat.: - Title: Po anexii Krymu a ruskej invázii stúpol počet štatutárov z Ukrajiny, tvrdí analýza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:07