StoryEditor

Najznámejšieho leva Afriky zabil americký zubár, zastrelil ho lukom

27.07.2015, 18:08

Lovec, ktorý v Zimbabwe zabil nesmierne populárneho leva Cecila, sa volá Walter Palmer a živí sa ako zubár v americkom štáte Minnesota. Za zabitie majestátneho leva zaplatil 35-tisíc libier, teda asi 50-tisíc eur. Pôvodne úrady v Zimbabwe hovorili o lovcovi zo Španielska.

Američan loví zvieratá pomocou luku a šípov. Jeho identitu potvrdil pre The Independent riaditeľ zimbabwianskej organizácie pre ochranu zvierat Johnny Rodrigues. Ďalej uviedol, že ľudom podieľajúcim sa na nelegálnom love hrozí až desať rokov väzenia.

Podľa Palmerovho hovorcu lovec veril, že môže leva zastreliť. "Povie vám, že mal náležité povolenie a najal niekoľko profesionálnych sprievodcov. Nebude popierať, že práve on môže byť človek, ktorý toho leva zastrelil. Je to skúsený lovec, loví po celom svete." uviedol zástupca amerického zubára.

Správa o zabití trinásťročného leva ochranárov v Zimbabwe rozčúlila, keďže šelma bola medzi návštevníkmi parku veľmi populárna a kontakt s ľuďmi ju očividne tešil. Verejnosť pobúril tiež spôsob Cecilovej smrti. Lev vybavený obojkom s GPS bol totiž vylákaný za hranice národného parku a potom zastrelený.

Samotní sprievodcovia si podľa britskej tlače boli vedomí, že lov neprebiehal podľa pravidiel. Účastníci lovu pripustili, že Cecila návnadou vylákali v noci 1. júla asi pol míle z národného parku Hwange a potom po ňom začali strieľať šípy.

Jeden zo sprievodcov, profesionálny lovec Theo Bronkhorst, to dokonca nasledujúci deň oznámil správe parku. Bronkhorst bol následne obvinený národným parkom za nezákonné zabitie leva. Spolu s ním pôjde pred súd aj majiteľ pozemku, ktorý susedí s národným parkom. Vo vyhlásení parku sa píše, že všetky osoby zapletené do tohto prípadu sú obvinené z pytliactva.

Bronkhorst sa bráni, že o Cecilovej popularite nevedel. "Bol to nádherný dospelý lev. Nevedeli sme, že je známy. Mal som pre môjho klienta licenciu na ulovenie leva lukom a šípom v oblasti, kde bol zastrelený."

Walter Palmer sa zatiaľ k prípadu nevyjadril. Na svojich stránkach (teraz nie sú dostupné) sa podľa denníka The Telegraph netají vášňou pre lov divých zvierat po celom svete. Na jednom poľovníckom blogu sú zverejnené ďalšie Palmerove trofeje.

Snímky zachytávajú spokojného lovca s uloveným leopardom, jeleňom či nosorožcom. The Telegraph pripomína, že zubár bol už raz pred súdom kvôli nelegálnemu zabitiu medveďa.

Ikona Afriky bola zapojená aj do projektu Oxfordskej univerzity. ktorá sa zaoberala úmrtnosťou levov zabitých pri safari v blízkosti národného parku. Za šestnásť rokov pozorovania bolo zo šesťdesiatich dvoch označených levov zabitých tridsaťštyri, dvadsaťštyri z nich usmrtili športoví lovci.

Bryan Orford, ktorý pracoval v Hwange ako sprievodca, povedal, že Cecila si natáčalo a fotilo veľké množstvo ľudí. Za jeden deň pozorovania údajne zaplatili aj 8-tisíc eur.

01 - Modified: 2007-08-04 13:17:00 - Feat.: 0 - Title: Bobková so slovenským rekordom i limitom na MS
01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:03