StoryEditor

Snáď sa zloba ľudí neobráti proti nám, dúfajú parížski moslimovia

18.11.2015, 14:14

Parížski moslimovia veria, že Francúzi po piatkovom terore nepodľahnú strachu a nenamieria svoju zlobu proti vyznávačom Mohamedovho učenia. Rovnako ako ostatní sa však boja, že masaker, pri ktorom zomrelo 129 ľudí, nebol posledný. Tak brutálnych zločinov by sa pravý moslim nedopustil, zhodujú sa.

"Tí úbohí ľudia išli len do baru, na koncert ... a teraz sú mŕtvi! Kto môže toto urobiť? Je to strašné. Samozrejme že sa bojím teroristov, to je normálne. Tí, čo to spáchali, v sebe nemajú vôbec žiadnu ľudskosť," hovorí smutne asi 55-ročný Salem, ktorý pochádza z Alžírska a do Francúzska ho podľa jeho slov zaviedol osud.

Veľká mešita v parížskej Latinskej štvrti je v podvečer osamelá a chladná. Pred vchodom stráži policajt. Vonku panuje daždivé počasie, sem tam prejde len pracovník miestneho teologického centra alebo knižnice. V modlitebni, ktorá je prístupná iba moslimom, sedia traja muži. Skoro však prichádzajú ďalší, oneskorenci dobiehajú, aby stihli modlitbu o piatej.

Xenofóbie sa vo Francúzsku sa neboja

Mladý Nasim hneď po modlitbe beží preč, aby neprišiel neskoro na večernú hodinu v škole. Na rozdiel od ostatných si možnosť ďalšieho masakru nepripúšťa. "Nebojím sa. Terorizmus tu bol vždy a vždy bude, nemôžem na neho stále myslieť," hovorí rozhodne.

Väčšina moslimov upozorňuje, že teroristi používajú vieru len ako zásterku. "Islam toto nemá v povahe. Tí vrahovia nie sú ani moslimovia, ale ani islamisti," mieni Salem. Niektorí francúzski moslimovia si myslia, že Francúzsko si za útoky môže samo, pretože vykonáva nálety v Sýrii. Takým ľuďom však Salem odkazuje: "Francúzsko nezabíja moslimov, ale teroristov. Útočia len na ich základne, nie na nevinných ľudí."

Salem aj Nasim sa zhodne domnievajú, že nárast xenofóbnych nálad vo francúzskej spoločnosti nehrozí. "Ľudia sú inteligentní. Vedia, že islam nerovná sa terorizmus," verí Nasim.

Lyna, ktorá sa do Veľkej mešity ponáhľala aj s kufrom, si však svojimi francúzskymi spoluobčanmi tak istá nie je. "Ľudia by nemali zamieňať to, čo vidia v televízii, s islamom. Ja som Francúzka, moja matka je Francúzka a tiež sa bojíme. Vždy, keď niekam letím, mám strach, že sa niečo stane. Asi by sme sa všetci mali upokojiť, chvíľu počkať a uvidíme, čo bude ďalej."

Vo Francúzsku žije asi päť miliónov moslimov. A všetci si stále dobre pamätajú, ako sa v krajine galského kohúta po januárových útokoch na Charlie Hebdo zdvihla vlna protiislamských nálad.

Počas prvého štvrťroka tohto roka vzrástol počet útokov na moslimov oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 281 percent. Ženy v moslimských šatkách museli znášať urážky, na mešitách sa objavili urážlivé grafity.

"Islam chce mier pre všetkých"

Moslimské médiá sa preto obávajú, že francúzski moslimovia sa môžu opäť stať "vedľajšie obete terorizmu". Už ráno po teroristických útokoch, ktoré si v Paríži vyžiadali 129 obetí, sa na jednej mešite na východe hlavného mesta objavili červené kríže.

Na ďalší moslimský svätostánok na juhu krajiny ktosi nasprejoval: "Prebuď sa, Francúzsko!" A na mešitu v Evraux severne od Paríža zase niekto napísal: "Smrť moslimom".

Na druhej strane je potrebné povedať, že časť francúzskej spoločnosti vyjadruje v napätej atmosfére po atentátoch svojim moslimským spoluobčanom podporu. V nedeľu sa pred Veľkou mešitou usporiadalo mierové zhromaždenie, na ktorom obyvatelia metropoly bez ohľadu na vyznanie demonštrovali za národnú jednotu.

Vzhľadom k piatkovým udalostiam majú niektorí moslimovia pocit, že by mali sami vysvetľovať, že s terorizmom nemajú nič spoločné. Tento dojem zrejme mal aj starý muž s paličkou, ktorý pri pohľade na novinárku pred mešitou okamžite zvolal: "Islam chce mier pre všetkých, to je všetko!"

Veľká parížska mešita, ktorá je symbolom islamu vo Francúzsku, už vyzvala moslimov na účasť na piatkovom zhromaždení proti terorizmu v centre Paríža. Francúzska rada moslimského vyznania zároveň vypracovala pre všetky mešity v krajine vyhlásenie, ktoré odsudzuje všetky formy násilia a terorizmu. "Moslimovia vo Francúzsku vyjadria svoju nezlomnú oddanosť republikánskej podstate štátu, ktorá nás všetkých zjednocuje, a hodnotám, ktoré tvoria Francúzsko," odkázala rada francúzskym moslimom.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:04