StoryEditor

Islamisti hrozia útokmi na Balkáne. Chcú sa zamerať aj na Chorvátsko

16.07.2015, 19:23
Autor:
lmlm

Džihádisti sa v novej videonahrávke vyhrážajú teroristickými útokmi na Balkáne. Informáciu priniesol chorvátsky denník jutarnji. Islamisti už viackrát hovorili o útokoch na Balkáne, teraz k hrozbe pridali aj Chorvátsko, ktoré je dovolenkovým rajom pre slovenských turistov. „Tešte sa obyvatelia Balkánu. Sme moslimovia, sme islamský kalifát.“ Na videu tiež hovorili o „novom poriadku“.

Toto video bolo publikované na youtubovom kanáli džihádistov s názvom Put Hilafeta. Video však bolo neskôr odstránené a kanál zablokovaný pre násilný obsah.  

Teroristi dodávajú, že pre Balkán nastanú nové časy. Priniesli aj mapu, na ktorej sú menované ohrozené štáty bývalej Juhoslávie. Najprv smerujú hrozby na Srbsko, potom Chorvátsko, Čiernu Horu, Bosnu a Hercegovinu a napokon na Kosovo, Macedónsko a Albánsko.

Chorvátsky minister: Ľudia sa báť nemusia

K teroristickej hrozbe sa vyjadril aj chorvátsky minister vnútra Radko Ostojič: „Chorvátsko bolo v poslednom období vystavené zo strany džihádistov viacerým hrozbám vo videách uverejnených na Youtube. Tieto možné hrozby nepodceňujeme, ale obyvatelia sa báť nemusia, pretože bezpečnostný systém v Chorvátsku funguje a je pripravený okamžite reagovať,“ povedal Ostojič pre portál dalje.com.

Slováci sú v Chorvátsku v bezpečí

Chorvátsko je pre slovenských turistov najčastejšou turistickou destináciou, naše ministerstvo vnútra ho však považuje za bezpečnú krajinu pre slovenských turistov.

Cieľom extrémistov a radikálov z tzv. Islamského štátu je zastrašovanie a šírenie neistoty. Úrady všetky relevantné hrozby terorizmu vyhodnocujú a prijímajú potrebné opatrenia. Chorvátsko považujeme za bezpečnú krajinu pre našich turistov," povedal pre portál Pluska.sk hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Dodal, že „chorvátske úrady v súvislosti s výhražným videom údajných členov tzv. Islamského štátu preverujú zdroje informácií na YouTube a zdôrazňujú, že bezpečnostná situácia a ochrana turistov sú pod dobrou kontrolou.“

Hrozieb je viac

Nie je to prvýkrát, čo džihádisti pohrozili teroristickými útokmi.  Napríklad pred mesiacom zverejnil islamský štát náborové video, ktorým sa snaží osloviť moslimov na Balkáne. V krátkom filme predstavuje vlastný výklad histórie, podľa ktorého sú moslimovia v Európe utláčaní a potupe uniknú jedine tým, že sa pripojí k džihádistom. Video pomenované "Česť v džiháde" sa na sociálnych sieťach objavilo začiatkom júna.

"Bojujte s nimi. Ak môžete, nastražte bomby pod ich autá, do ich domov. Ak môžete, dajte im jed do pitia, do jedla, nechajte ich zomrieť. Zabíjajte je všade, kde to ide. V Bosne, Srbsku, Sandžaku (historické územie, v Srbsku a Čiernej Hore, pozn. red.). Dokážete to, Alah vám pomôže," hovorili vo videu.

01 - Modified: 2007-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Leto s príchuťou musaky a metaxy
01 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 02 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 05 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:40