StoryEditor

V Británii začína hon na muža, ktorý popravil novinára

21.08.2014, 15:26
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Muž, ktorý na videu zverejnenom islamistami zavraždil amerického novinára Jamesa Foleyho, je zrejme Brit a velí skupine známej ako "Beatles".

Práve táto skupina troch Britov má podľa televízie BBC a denníka Guardian na starosti zahraničných rukojemníkov Islamského štátu.  Muž na videu, ktoré ukazuje vraždu amerického novinára, hovorí britským prízvukom. Práve toto prinútilo políciu a tajnú službu v Spojenom kráľovstve k rozsiahlemu pátraniu po jeho totožnosti. Podľa nepotvrdených informácií stanice BBC pochádza z Londýna či južného Anglicka a do Sýrie odišiel zrejme v období posledných troch rokov. 

Podľa Guardianu džihádistov identifikoval jeden z ich niekdajších zajatcov. Muž menom John podľa neho velí skupine Britov, ktorí strážia zajatých cudzincov v sýrskom meste Rakky. 

Je inteligentný, vzdelaný a horlivý zástanca radikálneho učenia Islamského štátu. Trom britským islamistom sa kvôli ich pôvodu hovorilo "Beatles", dodal niekdajší zajatec radikálov. 

"John" bol podľa britského denníka okrem iného vyjednávačom v tohtoročnom prípade skupiny jedenástich rukojemníkov vrátane dvoch španielskych novinárov, ktorí boli po zaplatení výkupného v marci predaní úradom v Turecku. 

S identifikáciou pomáhajú aj jazykovedci. Podľa Paula Kerswilla z University of York maskovaný muž hovorí "multikultúrnou londýnskou angličtinou". "Je to rozhodne britský prízvuk - z juhu, pravdepodobne z Londýna, Kentu či Essexu," tvrdí Claire Hardakerová z univerzity v Lancasteri.

Britská verejnosť volá po intenzívnejšom pátraní. Chcú, aby sa viac vyšetrovali ľudia, ktorí sú v Británii spájaní s terorizmom. Podľa odhadov majú extrémisti v Iraku a Sýrii vo svojich radoch až štyri stovky Britov, uviedla BBC. Tí podľa expertov patria medzi islamskými bojovníkmi medzi najkrutejších. 

 

Britský premiér David Cameron v reakcii na vraždu v stredu prerušil dovolenku, odsúdil Foleyho zabitie a potvrdil, že maskovaný muž je pravdepodobne britským občanom. 
Premiér ďalej dodal, že výzvy na prijatie prísnejších pravidiel v boji proti islamskému extrémizmu v krajine zváži, nechce však prijímať unáhlené rozhodnutia. 
Islamisti z IS ovládajú časti Sýrie a sever Iraku, kde táto sunnitská organizácia vyhlásila kalifát. USA proti nej v Iraku v posledných týždňoch podnikli sériu leteckých úderov, aby spomalili postup extrémistov smerom ku kurdskej metropole Irbílu. 

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-09-24 12:19:37 - Feat.: 0 - Title: Škoda plánuje v průběhu roku 2015 vyrobit milion vozů
01 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 02 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 03 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 05 - Modified: 2024-03-23 22:58:50 - Feat.: - Title: Útok v Rusku je súčasťou vojny s krajinami bojujúcimi proti islamu, uviedol Islamský štát. Zomrelo 133 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:37