StoryEditor

Násilie v Drážďanoch kvôli utečencom. Pegida šíri nenávisť a nacistické heslá, tvrdia politici

20.10.2015, 11:01
Autor:
ČTKČTK

V Drážďanoch sa v pondelok večer zišlo tradičné pondelkové zhromaždenie nemeckého protiimigrantského hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), ktoré priviedlo do ulíc aj jeho odporcov. Pegida tentoraz akciu usporiadala pri príležitosti prvého výročia svojho vzniku a podľa agentúry DPA sa pred Drážďanskou operu dostavilo 15 až 20 tisíc stúpencov hnutia. Počet odporcov Pegidy sa odhaduje na 15 až 19 tisíc. Prišlo aj k potýčkam a zraneniam.

Na Divadelnom námestí pred Semperovou operou sa zhromaždili tisíce priaznivcov hnutia Pegida aj zvedavcov. Saský minister vnútra Markus Ulbig ubezpečil, že polícia je v uliciach vo veľkom počte. "Máme nasadených viac ako 1000 policajtov a máme tu pomoc zo šiestich spolkových krajín a od spolkovej polície," povedal Ulbig. Úrady počítali s tým, že demonštrácie a protidemonštrácie sa dohromady zúčastní okolo 20 tisíc ľudí.

Zbili kameramana

Agentúra DPA večer napísala, že medzi oboma tábormi došlo k potýčkam, pri ktorých lietali i delobuchy. Radikáli z oboch strán sa snažili vyprovokovať násilný stret aj po skončení demonštrácie. Strážcovia poriadku vraj použili slzotvorný sprej proti odporcom Pegidy, ktorí ich napádali. Jeden človek musel byť prevezený do nemocnice s vážnym zranením a podľa denníka Sächsische Zeitung ide o priaznivca Pegidy, ktorý bol napadnutý železnou tyčou cestou na zhromaždenie. Agentúra DPA uviedla, že ho útočníci zranili päsťami.

Ruská televízia Russija Today na svojom webe informovala, že stúpenci Pegidy zaútočili na jej kameramana Joseho Sequeira, ktorý chcel nakrúcať ich zhromaždenie. Údajne ho bili aj potom, čo ho zrazili na zem, a rozbili mu kameru. Zachránili ho až policajti, ktorí muža dostali preč. Žiadne zranenia reportér zrejme neutrpel.

Saská krajinská vláda vyzvala všetkých účastníkov demonštrácií k nenásiliu. Do protestov proti Pegide sa zapojilo aj niekoľko politikov. Šéfka nemeckých Zelených Simone Peterová na centrálnom námestí Altmarkt vyzvala k tomu, aby Nemci utečencov v Nemecku vnímali ako obohatenie. "Chceme Nemecko otvorené svetu," vyzvala.

Drážďanská opera privítala stúpencov Pegidy projekciou nesúhlasných sloganov na veľkoplošnej obrazovke. "Nie sme javiskom pre xenofóbiu" a "Nie sme kulisou pre netoleranciu," stálo striedavo na svetelnej ploche.

Nacistické heslá

"Nenávisť voči utečencom, nenávisť voči zodpovedným politikom, nenávisť voči inak zmýšľajúcim dosiahla na internete aj na uliciach neúnosné miery. Niektorí členovia našej spoločnosti stratili vzájomný rešpekt a slušnosť. Tieto základné hodnoty síce znejú staromódne, ale sú nevyhnutné, ak má spoločnosť držať pohromade," uviedol konzervatívny minister vnútra Thomas de Maiziére v komentári pre denník Bild.

Sociálnodemokratický vicekancelár Sigmar Gabriel v komentári pre denník Süddeutsche Zeitung napísal, že sa z Pegidy stalo krajne pravicové hnutie. "Pegida sa stala zásobníkom xenofóbie a predĺženou a doslova brutalizovanou rukou strán AFD (Alternatíva pre Nemecko) a NPD (Národnodemokratická strana Nemecka)," napísal vicekancelár. "Jej predstavitelia dokonca spochybňujú základy demokracie, keď používajú heslá (nacistickej strany) NSDAP z doby Weimarskej republiky a označujú našu krajinu za 'demokraciu starých strán', parlament za 'miesto, kde tárajú vlastizradcovia' a médiá za 'lživú tlač'," uviedol Gabriel.

K odsúdeniu Pegidy sa pripojila aj predsedníčka najsilnejšej opozičnej strany Ľavica Katja Kippingová. "Pegida podporuje spoločenskú klímu, v ktorej sa darí hnedému teroru a hnedému násiliu," poukázala na farbu spájanú s nacizmom.

Politici ale zároveň ocenili odporcov Pegidy, ktorí vyšli do drážďanských ulíc v podobnom počte ako priaznivci hnutia. "Je dôležitý signál, že toľko ľudí vyšlo do ulíc ukázať, že podporujú otvorenosť voči svetu a demokraciu," uviedol minister spravodlivosti Heiko Maas. Podľa neho sa ukazuje, že predstavitelia Pegidy nezastupujú jediný názor v nemeckej spoločnosti.

01 - Modified: 2007-10-17 15:29:24 - Feat.: 0 - Title: Škrtel považuje prehru 0:3 za príliš krutú
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:54