StoryEditor

Britské komando zaútočilo na bunker Islamského štátu. Maskovali sa burkami

21.01.2016, 18:42

Komando britských špeciálnych síl SAS vykonalo riskantnú operáciu v samom srdci Islamského štátu. Do prísne stráženého mesta Rakká preniklo v prestrojení: vojaci sa zahalili do buriek a v prestrojení za ženy islamistov zaútočili na základňu miestneho vodcu. Na prvý pohľad primitívna lesť slávila veľký úspech, informoval britský Daily Express.

Nebezpečná misia sa odohrala na začiatku januára v Rakke, sýrskom ústredí Islamského štátu (IS), tvrdí portál Lidovky.cz. Príslušníci elitnej SAS (Special Air Service) zaútočili neďaleko miesta, kde pred tromi mesiacmi pomohli zlikvidovať britského extrémistu Mohammeda Emwaziho, známejšieho ako džihádista John.

Podobne ako vlani v novembri, aj tentoraz sa riskantnej operácie zúčastnila necelá desiatka špeciálne vyškolených mužov. A podobne ako vtedy, aj tentoraz sa na území ovládanom džihádistami pohybovali v utajení. Zatiaľ čo v novembri sa osemčlenné komando skrývalo v provizórnom úkryte na dohľad od jednej z bášt džihádistov, v januári vojaci prenikli priamo do mesta - oblečení v burkách ako ortodoxné moslimské ženy.

Zbrane pod burkami
V háve, ktorý svojho nositeľa halí od hlavy k päte a skrýva každý centimeter jeho kože, vystupovali ako ženy prominentov IS, čo im otvorilo cestu k jednému z miestnych veliteľstiev, uvádza Daily Express.

Elitní vojaci sa mestom pohybovali s pomocou miestnych obyvateľov, ktorí spolupracujú s britskými tajnými službami, napísal denník. Pod odevom pritom skrývali strelné zbrane, granáty a muníciu - pre prípad nežiaduceho, ale očakávaného stretu s islamistami.

Komandu sa podarilo lokalizovať príbytok jedného z vodcov teroristov, ktorého presné súradnice bezodkladne odoslali americkej strane, presnejšie povedané prijímaču vyčkávajúcemu stovky metrov nad ich hlavami. Ten získané dáta bezodkladne odoslal dronu typu Reaper, ktorý sídlo džihádistického veliteľa okamžite zameral a o niekoľko sekúnd neskôr na neho vyslal strelu Hellfire.

Výbuch zalarmoval blízkych bojovníkov IS a medzi radikálmi a prestrojenými britskými vojakmi sa rozpútala prestrelka. "Útok sa odohral skoro večer, asi hodinu pred (nočným) zákazom vychádzania, takže vonku bolo ešte pomerne dosť ľudí. Ozbrojenci ich zastavovali a vyhrážali sa, že zabijú každého, kto špiónom pomáhal. Práve keď britskí vojaci nastupovali späť do dodávky, prikázalo im niekoľko ozbrojencov, aby zostali stáť. Vojaci varovanie ignorovali - vtedy po nich džihádisti začali strieľať," citoval denník opis z úst očitého svedka.

Šokovaní džihádisti
"(Členovia) SAS vyskočili z auta, strhli zo seba burky a streľbu opätovali. Pre (radikálov) to musel byť šok. Jeden bol na mieste mŕtvy, ďalší dvaja sa dali na útek. Prestrelka poskytla SAS práve toľko času, aby sa im podarilo uniknúť. Bojovníci IS potom začali šíriť zvesti, že, neveriaci 'posielajú do boja miesto mužov ženy v burkách," dodal.

Januárová misia zasadila Islamskému štátu "tvrdý úder", uviedli zdroje zo spravodajských služieb. Operácie SAS na teritóriu ovládanom extrémistami z Islamského štátu však úspešnou likvidáciou džihádistu Johna a ďalších popredných teroristov nekončí. Hlavným terčom má teraz byť 32-ročný Londýnčan Siddharta Dhar, ktorý zabitého Emwaziho nahradil na poste hviezdy džihádistickej propagandy.


 

01 - Modified: 2008-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pomoc profesionálov sa vám oplatí
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:39