StoryEditor

Ukrajina chystá veľký útok. Proti separatistom zasiahne armáda

13.04.2014, 09:05
Autor:
tasr, stltasr, stl
Ukrajinská vláda spustí na východe krajiny rozsiahlu protiteroristickú akciu. Nechce dopustiť zopakovanie krymského scenára.

Kyjev sa rozhodol zakročiť proti proruským separatistom na východe Ukrajiny a spustí "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl, oznámil dnes dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Podľa agentúry RIA Novosti rozhodla o tomto kroku Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny.

Turčynov z parlamentu odkázal, že úrady v Kyjeve nedovolia "zopakovanie krymského scenára". Rusko obvinil, že vyvoláva chaos na východe. Podľa agentúry Reuters mal na mysli útoky proruských militantov na vládne budovy.

V súvislosti so smrťou príslušníka štátnej bezpečnosti pri Slovjansku počas konfliktu so separatistami prezident povedal: "Bola preliata krv ukrajinských hrdinov vo vojne, ktorú vedie Ruská federácia proti Ukrajine."

Turčynov zároveň oznámil, že militantom, ktorí do pondelňajšieho rána zložia zbrane, nebude hroziť trestné stíhanie.

Moskva: Je to zločinný plán

Plán Kyjeva vyslať na východ Ukrajiny armádu proti proruským separatistom označila dnes Moskva za "zločinný". Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že Západ by mal dostať svojich "chránencov" v ukrajinskej vláde pod kontrolu.

"Západ je zodpovedný za to, aby zabránil občianskej vojne na Ukrajine," citovala ruský rezort diplomacie agentúra Reuters. Ministerstvo taktiež oznámilo, že Moskva zaradí situáciu na Ukrajine do programu Bezpečnostnej rady OSN.

"Situácia na juhovýchode Ukrajiny začína mať nebezpečný charakter. Vláda v Kyjeve, ktorá sa dostala k moci po štátnom prevrate, sa rozhodla použiť silu na potlačenie ľudových protestov," konštatoval rezort diplomacie a odsúdil snahu použiť "hrubú silu proti demonštrantom a aktivistom".

Janukovyč: Nestrieľajte do ľudí

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč z ruského Rostova na Done apeloval na bezpečnostné sily vo svojej krajine, aby nepoužili zbrane proti národu.

"Ako vrchný veliteľ ozbrojených síl sa obraciam na ministerstvo vnútra a Ukrajinskú bezpečnostnú službu: neplňte zločinné príkazy, nestrieľajte do ľudí, to vám neodpustia," citovala agentúra RIA Novosti Janukovyča, ktorý sa stále považuje za legitímneho prezidenta.

Pri streľbe v Slovjansku umierali ľudia

Separatisti dnes podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova strieľali na špeciálne jednotky vyslané Kyjevom do mesta Slovjansk.

Avakov tvrdil, že pri operácii v Slovjansku prišiel o život príslušník Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a piati ďalší utrpeli zranenia vrátane šéfa protiteroristického oddelenia SBU. Straty má podľa neho aj druhá strana, podrobnosti ale neuviedol.

Aktivisti hovorili o najmenej troch mŕtvych. Jeden z nich, Nikolaj Solncev, spomenul troch: "Dvaja z takzvaného Pravého sektora a jeden od nás."

Ukrajinské úrady vyzvali obyvateľov mesta, aby z preventívnych dôvodov neopúšťali svoje domovy. Avakov uviedol, že v Slovjansku sa začala protiteroristická operácia, informovala tlačová agentúra DPA.

Na strane separatistov bol "neidentifikovaný počet obetí", citovala Avakova agentúra Reuters. Minister vnútra povedal, že obete a zranení boli na oboch stranách. Dodal, že separatistov podporuje zhruba 1000 ľudí.

Separatisti ovládli radnicu

Separatistickí demonštranti prevzali dnes kontrolu nad radnicou vo východoukrajinskom meste Mariupol, informovala tlačová agentúra Reuters.

Separatisti vošli do budovy po demonštrácii za vytvorenie samostatnej republiky na východnej Ukrajine, na ktorej sa zúčastnilo približne 1000 ľudí.

Polícia sa nepokúsila zastaviť osoby, ktoré vnikli do budovy radnice. Podľa miestneho novinára vošli do kancelárií a odstránili ukrajinskú vlajku. Pri radnici postavili barikády.

Varovanie Ruska

Rusko predtým varovalo Spojené štáty, že akákoľvek vojenská intervencia ukrajinskej vlády na východe Ukrajiny ohrozí diplomatické riešenie konfliktu a plánované mierové rokovania. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu v telefonickom rozhovore s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym odkázal, že "akékoľvek použitie sily proti rusky hovoriacim obyvateľom na východe Ukrajiny ohrozí potenciál pre spoluprácu ... vrátane plánovaných štvorstranných rokovaní" medzi Ruskom, Ukrajinou, Spojenými štátmi a Európskou úniou, ktoré sa majú uskutočniť 17. apríla v Ženeve.

V súvislosti so sobotňajšími útokmi militantov vo východoukrajinskom meste Slovjansk Lavrov povedal, že Ukrajina "preukazuje svoju neschopnosť prijať zodpovednosť za osud krajiny".

01 - Modified: 2006-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aj oslabená smernica podporí služby
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:25