kampan fajcenie zabija viac ako Obama
StoryEditor

Svojrázna ruská kampaň: Fajčenie zabíja viac ako Obama - a to je čo povedať

19.02.2016, 10:21

"Fajčenie zabíja viac ľudí ako Obama, hoci Obama zabíja naozaj veľa ľudí. Nefajčite, nebuďte ako Obama." V ruských mestách sa objavila svojrázna protifajčiarska kampaň: ani masový vrah Barack Obama, tvrdí, nemá na svedomí toľko ľudských životov ako smrtiace cigarety.

Boj amerického prezidenta Obamu so závislosťou na nikotíne nie je tajomstvom - rovnako ako snímky, ktoré zachytávajú hlavu Bieleho domu s cigaretou. Jeden z nich teraz využili ruskí kreatívci pre svoju neortodoxnú kampaň, píše portál Lidovky.cz.

Fotografiu Obamu, ako s hlbokými kruhmi pod očami náruživo poťahuje z "klincov do rakvy", zatiaľ čo sa okolo neho vinú kúdoly dymu, sprevádza neprehliadnuteľný apel: "Fajčenie zabíja viac ľudí ako Obama, hoci Obama zabíja naozaj veľa ľudí. Nefajčite, nebuďte ako Obama."

Plagát získal veľkú publicitu po tom, čo ho na autobusovej zastávke v Moskve vyfotil a na svojom Facebooku potom publikoval ruský liberálny politik Dmitrij Gudkov, opozičný poslanec Štátnej dumy. Snímku okomentoval nasledovne: "Fúzaté anekdoty - naživo. U nás v ZSSR - sloboda slova! Aj ja môžem vyjsť na Červené námestie a podľa ľubovôle nadávať prezidentovi USA. V skutočnosti je odporné a trápne, že sa niečo také objavuje v uliciach hlavného mesta Ruska."

Gudkovov príspevok sa dočkal veľkej odozvy: do piatka ho ocenilo 2370 ľudí a zdieľalo 600, rozprúdila sa pod ním aj nemenej živá diskusia. "Čoskoro budú namiesto Baby Jagy strašiť deti Obamom," dodal Gudkov v rozhovore s denníkom The Guardian.

Je otázkou, do akej miery ide o protifajčiarsku a do akej o protiamerickú kampaň. Vyjadrenie autora nie je k dispozícii: pod plagát sa doteraz nikto nepodpísal a moskovská radnica kampaň nekomentovala, uvádza The Guardian.

Nie je to prvýkrát, kedy je americký prezident pranierovaný v ruskom verejnom priestore. Vo februári bolo na stene vybraných moskovských budov premietané video požadujúce postavenie šéfa Bieleho domu pred haagsky tribunál, v januári zahalila obytný dom naproti americkej ambasáde v Moskve variácia na Obamovu volebnú kampaň z roku 2008, pričom slovo "nádej" nahradilo slovo "zabijak".

Na Youtube sa taktiež objavilo video s názvom "Stop Obama" - desiatky ruských študentov v ňom za zvukov dramatické hudby obviňujú Obamu, že "každý týždeň zabije 875 ľudí".

01 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 02 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 03 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 04 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 05 - Modified: 2024-04-26 09:30:58 - Feat.: - Title: Najväčšia ruská banka Sberbank v prvom kvartáli zvýšila zisk o 11 percent, úvery rastú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:55