Edward Byers dostal ocenenie Medal of Honor od Baracka Obama. Zdroj: Lidovky.cz
StoryEditor

Zabil teroristov, muža bránil vlastným telom pred streľbou. Elitný vojak dostal výnimočné ocenenie

01.03.2016, 08:48

Tesne predtým, ako vstúpil, strelil terorista jeho kamaráta do hlavy. V malej tmavej miestnosti kdesi v Afganistane Edward Byers vedel, že musí okamžite konať. Strážny s automatickou zbraňou na neho zamieril, ale člen elitnej jednotky SEAL Team Six bol rýchlejší.

Byers teroristu zastrelil a všimol si, že ďalší muž v rohu miestnosti siaha po inej útočnej puške. Nie je to zajatý doktor? blyslo vojakovi hlavou. Miesto streľby na muža skočil, bil sa s ním rukami a snažil sa upraviť nočné videnie, aby ho identifikoval, opísal denník Washington Post.

Keď sa rukojemník ozval anglicky kúsok od neho z podlahy, vedel SEAL, že pod ním sa zmieta ďalší strážnik. Keď ho zabil, vrhol sa na rukojemníka a vlastným telom ho chránil pred lietajúcimi guľkami ďalších teroristov. V tú chvíľu sa pred ním objavil ďalší strážnik. Byers ho chytil rukou pod krkom a pritisol k stene, zatiaľ čo ďalej kryl zajatcov. Iný SEAL potom strelou do hlavy Talibanca ukončil dramatickú záchranu.

Bolo 8. decembra 2012, keď si americký lekár Dilip Joseph mohol oddýchnuť. Tri dni predtým ho zajali, keď sa s vodičom a tlmočníkom vracal z misie na pomoc afganským civilistom do nemocnice v Kábule. Taliban ho držal v jednoizbovom domčeku v provincii Laghman. "Uprostred noci ma zobudil hluk, štekanie psov a bľakot oviec," opísal Joseph vo svojej knihe.

Medal of Honor

Do miestnosti cez šesť diek, ktoré slúžili namiesto dverí, vtrhol prvý muž jednotky SEAL Nicolas Checque. Toho však okamžite zasiahla strela do hlavy. "Miestnosť sa naplnila výstrelmi a zábleskami. Ďalší vojak, čo sa dostal do miestnosti, volal moje meno. Keď som sa ozval, skočil na mňa, miestnosťou stále lietali guľky," popisoval lekár. "Celé to trvalo menej ako dve minúty." Keď boli všetci teroristi zneškodnení povedal Byers lekárovi, že bude v poriadku. "Dostaneme vás odtiaľto."

Identita najelitnejších vojakov z tímu SEAL (táto jednotka zneškodnila aj Usámu bin Ládina) sa dostáva na verejnosť iba v prípade ich smrti, či keď ju sami chcú odhaliť po konci kariéry. Prípad teraz 36-ročného Edwarda Byersa je ale výnimočný. Jeho meno a príbeh vyšlo na známosť z úplne iného dôvodu. V pondelok večer dostal z rúk prezidenta Baracka Obamu americké najvyššie vojenské vyznamenanie Medal of Honor (Medailu cti), udeľovanú výnimočne za mimoriadne činy.

Byers ho dostal ako vôbec prvý žijúci SEAL od čias vietnamskej vojny. "Ed je definíciou pokory, nevyhľadáva pozornosť reflektorov, vlastne sa im vyhýba. To, že tu musí stáť pred nami všetkými a kamerami, nie je pre Eda šťastná predstava. Radšej by zadržiaval dych v tmavej a studenej vode, či strávil mesiac na nejakom prevlhnutom, studenom alebo piesočnatom mieste. Je suverénnym profesionálom," povedal Obama počas odovzdávania medaily v Bielom dome.

"Dnešný ceremoniál je naozaj unikátny. Vzácna príležitosť pre americkú verejnosť - letmý pohľad na špeciálny typ bojovníka, ktorý tak často slúži v tieňoch." Byersove činy označil Obama za odvážne a nesebecké, kvôli rukojemníkovi riskoval svoj život.

Chceli ho schovať v Pakistane

Prezident počas príhovoru prezradil, že Američania sa museli pri záchrane Josepha ponáhľať, podľa ich informácií bol na ceste veliteľ Talibanu, ktorý mal lekára odviezť a schovať ho kdesi v Pakistane. Pripomenul tiež, že po 11. septembri 2001 zomrelo v službe už 55 členov SEAL.

Jedným z nich bol aj Checque, prvý muž, ktorý vtrhol do budovy pri záchrannej misii. Byers, certifikovaný zdravotník a absolvent školy SEAL pre medikov, sa ho 40 minút pokúšal vo vrtuľníku cestou na leteckú základu Bagram oživiť. Tam však 28-ročného Checqueho vyhlásili za mŕtveho.

"Z môjho pohľadu toto vyznamenanie patrí môjmu parťákovi, bratovi a priateľovi Nicovi Checqueovi. Bol to americký hrdina. Bol hrdinom tejto operácie. Zomrel ako bojovník, zomrel preto, aby priviedol domov iného Američana. Verím, že náš národ mu dlhuje vďačnosť. Položil najväčšiu obeť," povedal Byers.

Muž, ktorý prekonal 11 bojových nasadení "za morom" a je držiteľom už siedmich vyznamenaní za iné akcie, vystúpil z tieňa už minulý týždeň. Pred médiá v Pentagone predstúpil so svoju manželkou a 11-ročnou dcérou. "Žijem svoj súkromný rodinný život a nerozprávam o tom, čo robím. A aj keď o tom teraz hovorím, budem ďalej pôsobiť ako SEAL. To čo robím, milujem a vždy som to chcel robiť," povedal Byers, narodený v malom mestečku Grand Rapids v Ohiu. S oslobodeným Josephom od roku 2012 nehovoril. Ten mu však poslal pred pár dňami jasný odkaz: Poskytol ste mi druhú šancu na život.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 03 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:22