Povstalec bojujúci proti Kaddáfiho režimu. Snímka: Reuters
StoryEditor

Európania udrú na Islamský štát v Líbyi. Lietadlová loď Charles de Gaulle už vyplávala

03.03.2016, 14:45
Autor:
ČTKČTK

V Európe vrcholia prípravy na úder proti radikálom z hnutia Islamský štát (IS) v Líbyi. Denníku The Wall Street Journal (WSJ) to povedal veliteľ amerických špeciálnych jednotiek v Afrike Donald Bolduc. Koordinačné centrum je podľa neho v Ríme. Líbyjskí politici sa pritom stále ešte nedohodli na spoločnej vláde a krajina nemá centrálne vedenie.

"Čakáme na vytvorenie líbyjskej vlády, žiadne vojnové centrum nie je," reagoval na Bolducove slová na twitteri námestník talianskej ministerky obrany Domenico Rossi. Jeho šéfka Roberta Pinottiová ale minulý týždeň priznala, že sa práve pripravuje jednotka, ktorá má zaistiť bezpečnosť a stabilitu Líbye.

Agentúra AFP vo štvrtok uviedla, že v Paríži, Londýne a Ríme sa v posledných dňoch hovorí stále častejšie o tom, že francúzski, talianski a britskí vojenskí špecialisti sú už pripravení vyraziť do Líbye. Denník Il Corriere della Sera napísal, že na odchod je nachystaných 50 Talianov.

Bojovať budú miestni

Podľa médií sa cudzinci vojenských operácií nezúčastnia, tie zostanú na jednotkách líbyjského generála Chalífa Haftara, ktorý podporuje medzinárodne uznávanú vládu v Tobruku. Nasadené by mohli byť aj milície Fadžr Libya, ktoré sú ozbrojenou silou vlády v Tripolise a ktoré sa podieľali na zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího.

Zahraniční špecialisti majú zabezpečiť kontakt medzi bojujúcimi jednotkami, získavať tajné informácie, mapovať terén, poskytovať zbrane a komunikačné prostriedky.

Americká armáda už vykonáva monitorovacie lety a má za sebou dva nálety. Jeden z nich bol 19. februára vedený na tábor IS v Sabráte a zomrelo pri ňom niekoľko desiatok ľudí. Do operácie sa zrejme zapojí francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle, ktorá už vyplávala z Perzského zálivu a mieri do Stredozemného mora, oficiálne ale kvôli spoločným manévrom s egyptským námorníctvom.

Že prípravy už vrcholia, potvrdil z Líbye aj jeden z veliteľov milícií Fadžr Libya. Podľa neho už sú britskí vojaci v Misuráte a začali kontaktovať milicionárov. Veliteľ povedal, že kampaň, ktorá má vytlačiť bojovníkov IS z Líbye, začne už čoskoro.

Tisíce bojovníkov

Odhaduje sa, že hnutie Islamský štát má v Syrte až 5-tisíc bojovníkov, medzi ktorými sú stovky Tunisanov, Sudáncov, Jemenčanov a tiež priaznivcov nigérijskej skupiny Boko Haram. Prešli vraj výcvikom a sú pripravení útočiť.

"Je potrebné konať. Musíme sa ale vyhnúť omylom z minulosti, poznáme intervencie vedené bez stredne i dlhodobého výhľadu," povedal taliansky minister zahraničia Paolo Gentiloni. Taliansko trvá na tom, že zásah musí povoliť OSN na žiadosť uznávanej líbyjskej vlády. "Musíme mať na mieste jasného partnera," citovala AFP tiež zástupcu amerického ministerstva obrany.

Vláda v Tripolise vyhlásila, že bude akúkoľvek intervenciu považovať za napadnutie, vedenie z Tobruku zase chce, aby operácia nebola zahájená bez predchádzajúcej dohody. Pinottiová povedala, že je "absurdné a nemysliteľné" hovoriť o vojenskej okupačnej intervencii a že sa o nej ani neuvažuje.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 05 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:47