StoryEditor

Ako to vyzerá v najväčšom sloňom sirotinci sveta (fotogaléria)

26.03.2016, 11:15
Rastúca životná úroveň v krajinách východnej Ázie zvyšuje dopyt po slonovine.

Na predmestí kenského hlavného mesta Nairobi sa v buši skrýva sen nejedného milovníka zvierat. Kopa sloníčat na jednom mieste, od tých najmenších sloníkov, po adolescentné slony. No ich príbehy nie sú vôbec ružové. Sloní sirotinec Davida Sheldricka.

Táto súkromná iniciatíva, ktorú pred bezmála štyrmi dekádami založila Daphne Sheldricková na počesť svojho manžela, známeho ochrancu prírody a zakladateľa jedného z kenských národných parkov, sa v poslednom období potýka s čoraz väčším množstvom nových chovancov. Ako vysvetľuje moderátor pravidelného kŕmenia slonov spojeného s programom pre verejnosť, “môžu za to pytliaci, ktorí sa v posledných rokoch opäť rozmohli nielen v Keni, ale naprieč celou Afrikou.”

Pre tlačovú agentúru AP jeho slová potvrdila aj šéfka sirotinca, zakladateľka Daphne Sheldricková. “Keňa by mala prijať prísnejšie zákony proti pytliakom, ktorí zabíjajú slony pre ich kly,” vysvetlila. Pytliaci totiž neraz zabijú matku a sloníčatá nechajú napospas osudu. Mnohé potom skončia práve v tomto sirotinci.

O kly majú záujem najmä obyvatelia krajín východnej Ázie. Predovšetkým v Číne spolu s rastúcou životnou úrovňou rastie aj záujem o tento artikel. Podľa Sheldrickovej si pritom Keňa svojou nečinnosťou škodí aj sama sebe. “Bolo by sabotovaním našej ekonomiky, keby sme sa nesnažili o zmenu. Inak prídeme o časť turistov,” povedala pre AP. Od turistov je Keňa závislá. Prináša jej druhý najväčší obnos valút. Hneď po káve, ktorú mimochodom v Keni veľmi nepijú. Celkovo tvoria príjmy z turizmu približne 12 percent jej hrubého domáceho produktu.

Joseph Kesui Ole Kudate z komunity Masajov, v ktorej vedie turistickú kanceláriu, hovorí, že kenskí štátni ochranári robia všetko preto, aby ilegálny lov týchto zvierat obmedzili. "Nedávno náš prezident demonštratívne spálil 15 ton sloních klov, ktoré mali byť vyvezené za hranice," hovorí Ole Kudate. Podľa vyjadrenia prezidenta by mala Keňa v takomto postupe pokračovať a pytliakov tak odradiť.

Ole Kudate však poukazuje aj na odvrátenú stránku týchto zvierat. "Slony sú v skutočnosti veľmi nebezpečné zvieratá, viem o ľuďoch, ktorých slony zabili," vysvetľuje. Neraz slony bránia deťom chodiť do školy, ľudia sa boja v noci vychádzať z domovov. Dôvody k ich zabíjaniu tak nemusia byť vždy len finančné, o čom sa v Európe obvykle nehovorí. 

Článok vznikol v spolupráci s Minority Rights Group International.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
SMR_loga

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:41