Masour_letisko_twitter
StoryEditor

Sýrsky "Tom Hanks" uviazol na tureckom letisku. Utečenec tam trávi už rok

18.03.2016, 23:00
Fadi Mansour sa vlani v marci zasekol v Istanbule na Atatürkovom letisku. Dostal sa tam po tom, čo opustil Sýriu, aby sa vyhol prorežimnej vojenskej službe.

Na jeho situáciu upozorňuje Amnesty International. Podľa nej Sýrčanovi hrozí deportácia do Sýrie, píšu lidovky.cz.

Sýrsky utečenec žije na tureckom letisku rok, ako informoval server The Telegraph. Jeho domovom sa po tú dobu stala miestnosť pre problematických pasažierov. Neustále čelí hrozbe, že bude deportovaný späť do Sýrie.

Podľa Amnesty International je Fadi Mansour svojvoľne držaný v neľudských podmienkach od 15. marca 2015. Organizácia žiada Ankaru, aby ho prepustila. Sýrčan povedal svojim príbuzným, že uvažuje o tom, že by sa vrátil do Sýrie, pretože "tam aspoň zomrie a bude koniec. Namiesto toho postupne zomiera každým dňom stráveným na letisku."

Utiekol zo Sýrie v auguste 2012, viac ako rok po začiatku občianskej vojny. Presunul sa do Libanonu, aby sa vyhol vojenskej službe. Ovšem potom sa stal obeťou únosu gangom, ktorý požadoval výkupné. Rozhodol sa teda v roku 2014 odísť do Turecka.

O mesiac neskôr sa presunul do Malajzie, ktorá ho odmietla prijať kvôli údajnej falošnej dokumentácii.

Počas roka stráveného na letisku sa stal terčom útoku iného zadržaného a chcel sa vrátiť do Libanonu. Potom, čo tam dorazil, mu libanonské úrady zamietli vstup a on sa vrátil do Turecka, kde bol zadržaný.

Jeho právnik naliehal na súd, aby bol Mansour prepustený. Na letisku podľa Amnesty nemá žiadne prirodzené svetlo a umelé osvietenie je neustále zapnuté.

Na Twitteri zverejnil Mansour fotku, na ktorej žiada úrady, aby ho nechali byť. "Jeden rok je až dosť." Ankara požiadavky Amnesty International nekomentovala.

Fadi Mansour nie je jediný sýrsky utečenec, ktorý uviazol na tureckom letisku. Migrant známy pod skratkou MK je od vlaňajšieho novembra vnútri istanbulského letiska Sabiha Gökçen.

"Turecké úrady sa snažia poslať ho späť do Jordánska, údajne má mať tiež falošný preukaz totožnosti, ale MK tvrdí, že chcel požiadať v Turecku o azyl. Od tej doby je v jednej miestnosti, kam bol odvedený," vysvetľuje Amnesty.

01 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze 02 - Modified: 2024-05-03 09:41:35 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko si pripomenulo výročie úmrtia generála a pilota M. R. Štefánika 03 - Modified: 2024-05-03 08:22:49 - Feat.: - Title: Miera inflácie v Turecku sa ďalej zvyšuje, v apríli sa vyšplhala takmer na 70 percent 04 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 05 - Modified: 2024-05-02 15:47:14 - Feat.: - Title: Turecko úplne zastavilo obchodovanie s Izraelom. Erdogan ostro Jeruzalem kritizuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 15:57