Ameriské stíhačky F-22 Raptor počas cvičného letu.USAF
StoryEditor

Americké neviditeľné stíhačky lietajú na východe. Po Rumunsku dorazili do Pobaltia

28.04.2016, 19:12

Americké "neviditeľné" stíhačky Raptor sa zapojili do cvičenia na východnej hranici NATO. Po nasadení v Rumunsku pristáli na leteckej základni Šiauliai v Litve. Ide ešte len o druhé nasadenie týchto stíhačiek v Európe. Majú byť symbolickým uistením, že USA je pripravené pomôcť spojencom.

Dve stíhačky F-22 Raptor boli v pondelok prvýkrát vyslané do oblasti Čierneho mora potom, čo Washington zosilnel vojenskú podporu východoeurópskym spojencom v Severoatlantickej aliancii, ktorí sa obávajú agresie zo strany Ruska.

„Sme tu, aby sme ukázali našu schopnosť vyslať F-22 kamkoľvek, kde budú potrebné,“ uviedol veliteľ letky Daniel Lehoski.

Raptory zamierili z Británie na rumunskú čiernomorskú základňu Mihail Kogalniceanu v sprievode s lietajúcim tankerom KC-135. Po dvoch dňoch sa presunuli do Pobaltia, kde sa zapoja do krátkych cvičných letov z leteckej základne Šiauliai v Litve.

„Je to potvrdenie toho, že Spojené štáty ctia svoje záväzky a sú pripravené chrániť náš región najmodernejšími prostriedkami,“ uviedla litovská prezidentka Dalia Grybauskaité.

Koncom týždňa sa majú stroje vrátiť na Britské ostrovy, odkiaľ budú štartovať na ďalšie cvičné misie s lietadlami spojencov. Späť cez oceán sa majú vydať v máji. Lietadlá Raptor vyslal Pentagón do Európy iba druhýkrát.

Zo základne Lakenheath operuje od začiatku apríla hneď 12 týchto strojov. Ide o súčasť snáh o upokojenie spojencov na východnej hranici NATO a odstrašenie Ruska od prípadnej agresie.

Pred podobnou minuloročnou misiou boli lietadlá nasadené len v Japonsku a v Južnej Kórei a pri úderoch na pozície ozbrojencov takzvaného Islamského štátu. Mottom podobných krátkodobých cvičných misií je "kdekoľvek na svete počas 24 hodín".

Americké letectvo takto v rámci uistenia svojich spojencov na východnej hranici NATO, ktoré majú obavy zo správania Ruska, demonštruje, že k nasadeniu pokročilých lietadiel stačí len veľmi krátka doba a veľmi malá jednotka obslužného personálu.

„Tieto stroje majú schopnosť rýchlo premietnuť leteckú prevahu na veľké vzdialenosti a poraziť všetky možné hrozby,“ uviedol generál Timothy Ray z veliteľstva amerických vzdušných síl.

Projekt nazvaný "Rapid Raptor Package" umožňuje totiž vyslať štyri stroje F-22 sprevádzané len jedným transportným lietadlom C-17 a šesťdesiatkou ľudí, čo nie je na najvyspelejšie americké bojové lietadlo veľa. Zároveň má potvrdiť, že sú lietadlá schopné operovať aj zo základní európskych spojencov a precvičiť schopnosť spoločného nasadenia s modernými stíhačkami európskych krajín.

„Chceme byť schopní operovať z viacerých miest a udržať nášho protivníka v neistote, kam práve zamierime,“ povedala hovorkyňa amerického letectva Sheryll Klinkel.

01 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 02 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 03 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:29