StoryEditor

Prodi asi bude mať tri komisárky

Voľných je desať špičkových miest európskych úradníkov s mesačným platom 17 000 eur + príplatky. Značka: Brusel. Tak nejako by mohol znieť fiktívny inzerát, keby tieto miesta neobsadzovali jednotlivé členské štáty EÚ. Už prvého mája sa Európska komisia rozrastie o desať komisárov z nových členských krajín. Predseda komisie Romano Prodi chce nomináciu uzavrieť do konca februára. Tak to aspoň uviedol v liste predsedom vlád pristupujúcich štátov, pričom podľa jeho predstáv minimálne tri miesta majú obsadiť ženy.
Prvé návrhy, ktoré do Bruselu dorazili, jeho želaniu zodpovedajú. Lotyšsko totiž za komisárku navrhlo terajšiu ministerku zahraničných vecí Sandru Kalnieteovú a Litva zase ministerku financií Daliu Grybauskaiteovú.
Ďalšie štáty o možných kandidátoch zatiaľ iba diskutujú. Zdá sa však, že podstatným kritériom vo všetkých prípadoch je členstvo príslušného kandidáta vo vládnej strane či v koalícii alebo aspoň jeho blízkosť k vládnemu táboru. Platí to napríklad aj o Danute Hübnerovej z Poľska, ktorá by mohla byť treťou požadovanou ženou medzi novými komisármi. Nie je síce priamo spojená s terajšou vládou Leszeka Millera, všeobecne sa však považuje za dôverníčku súčasného poľského prezidenta. Najhorúcejšími kandidátmi v ČR sú takisto bývalí členovia vládnej ČSSD -- bývalí ministri financií Pavel Mertlík a Jiří Rusnok. Spomína sa aj veľvyslanec ČR pri EÚ Pavel Telička.
I na Slovensku siahne premiér Mikuláš Dzurinda pravdepodobne po svojich straníckych priateľoch -- Ivanovi Štefancovi alebo Jánovi Figeľovi, ktorý svojho času viedol prístupové rokovania. Úmysel prejsť do Bruselu sa niekedy pripisuje aj samotnému Dzurindovi. Nie je to však veľmi pravdepodobné, pretože jeho odchod z premiérskej stoličky by mal za následok rozpad terajšej vládnej koalície. Najpravdepodobnejším slovinským kandidátom bude Janez Potočnik. Prodi tiež v spomínanom liste predsedom vlád uviedol, že jeho nástupca bude mať právo na kompletnú obmenu celej komisie, preto komisári, ktorí prídu 1. mája, nemusia byť totožní s tými, ktorí sa ujmú funkcie 1. novembra. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 21:28