Blok proti IslamuMafra
StoryEditor

Alternatíva pre Česko. Do volieb sa chystá strana zameraná proti islamu

02.05.2016, 11:50

České hnutie Blok proti islamu sa blíži ku svojmu koncu. Jeho líder Martin Konvička plánuje založiť novú stranu, s ktorou bude bojovať o hlasy v nadchádzajúcich voľbách, píše iDNES.cz. Podobať by sa mala nemeckej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD). Diskutuje sa dokonca o podobnom názve - Alternatíva pre Česko (APC).

Hnutie Blok proti islamu, ktoré malo ambície prekvapiť v krajských, senátnych aj voľbách do snemovne, je minulosťou. Po hádkach kvôli financovaniu, obviňovaniu z tunelovanie a sporoch s parlamentnou stranou Úsvit - Národná koalícia - chystá jeho predseda a hlavná tvár Martin Konvička novú stranu, s ktorou pôjde do volieb.

Podľa informácií MF DNES pôjde o obdobu nemeckej populistickej pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD), s ktorou chcú konvičkovci veľmi úzko spolupracovať.

"Všade v Európe silnejú antiislamistické, protiimigračné strany. Robíme kroky na založenie politického hnutia, ktoré do parlamentných volieb pôjde," uviedol cez víkend Konvička a svoju stratégiu vysvetlil aj v nedeľu popoludní členom vedenia Bloku proti islamu.

"Cieľom tejto občiansky liberálnej platformy bude dať túto krajinu do poriadku. Blok proti islamu je záujmový spolok, ktorý chcel kandidovať na kandidátke Úsvitu. Ten teraz nahradí práve nová strana," povedal MF DNES Konvička.

"Zdá sa, že dobrým modelom je Alternatíva pre Nemecko. Informácie o priamej spolupráci v tejto chvíli nechcem ešte komentovať. Avšak AfD je vlastenecká strana, protiimigračná a protiislamizačná a nesporný je aj jej ekonomický liberalizmus. Strana pôsobí kultivovane a dokáže osloviť aj občanov stredných a vyšších tried," povedal MF DNES ideológ Bloku proti islamu Petr Hampl.

Podrobnosti o tom, ako by cezhraničná spolupráca fungovala, sa členovia Bloku proti islamu dozvedia na konci mája na svojom republikovom sneme. "Ten musí tento krok schváliť. Vzhľadom na to, že založenie strany niekoľko mesiacov potrvá, počítame, že krajské voľby už nestihneme a zúčastníme sa s novou platformou až tých parlamentných," vysvetlil Hampl.

Protest proti islamu v Česku

01 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 02 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 08:38