Ruský prezident sa zúčastňuje zrazov Nočných vlkovReuters
StoryEditor

Ruskí Noční vlci majú byť na Slovensku. Ako sa sem dostali, nechcú prezradiť

02.05.2016, 20:26

Skupina motorkárov z ruského klubu Noční vlci napriek odporu poľských pohraničníkov prenikli do schengenského priestoru a nachádzajú sa na Slovensku. Spravodajkyni agentúry TASS to dnes povedal šéf bikerov Andrej Bobrovskij. Ako sa na Slovensko dostali, odmietol spresniť. "Je to tajomstvo," povedal podľa TASS Bobrovskij a dodal, že v utorok zamieria do Brna. V meste sa chcú spojiť s inou skupinou motorkárov, ktorá do Európskej únie prenikla už skôr.

Ide zrejme o niekoľko ruských bikerov, ktorí podľa ruských médií prešli do Poľska už pred oficiálnym začatím výpravy. Do kolóny smerujúcej do Berlína sa navyše zapojili aj motorkári z Poľska, Nemecka, Slovenska a Českej republiky. Táto skupina dnes podľa TASS dorazila do poľskej Wroclawi. V utorok navštívi Osvienčim a potom zamieri do Česka.

Motocyklistom, ktorí mali z Ruska cez Bielorusko namierené do Poľska, tamojší pohraničníci cez víkend nepovolili vjazd do krajiny a zastavili ich na poľsko-bieloruskom priechode Brest-Terespol. Moskva proti postupu poľských úradov podala diplomatický protest. Šéf Nočných vlkov Alexandr Zaldostanov novinárom prezradil, že bikeri majú náhradný plán pre prípad, že motorkári narazia na poľských hraniciach na ťažkosti.

Bobrovskij tvrdí, že na Slovensku sa teraz nachádza dvadsiatka Nočných vlkov. "V najbližších dňoch sa naše rady rozšíria o ďalších účastníkov výpravy. Až prídeme do Berlína, bude nás niekoľko sto," netajil svoj optimizmus biker.

Ruské úrady aj médiá venujú anabáze motocyklistov mimoriadnu pozornosť, pretože k ich hnutiu sa hlási aj prezident krajiny Vladimir Putin. Šéf Kremľa čas od času navštevuje ich akcie, ktoré kritici označujú za zrazy krajných nacionalistov a pravicových radikálov. Zaldostanov je na sankčnej listine USA aj Európskej únie za aktívnu podporu ruskej anexie Krymu. Prejazdu Európou sa nezúčastňuje.

Motorkári majú namierené do Berlína, kde chcú 9. mája uctiť pamiatku vojakov Červenej armády padlých za druhej svetovej vojny. Ich trasa mala viesť cez Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Česko.

Nočných vlkov nepustili cez poľsko-bieloruské hranice

01 - Modified: 2018-07-31 15:04:03 - Feat.: - Title: Kiska o Nočných vlkoch: Sú zavažným bezpečnostným rizikom. Stratégia šéfa polície je úbohá 02 - Modified: 2018-08-08 12:21:20 - Feat.: - Title: Problémom Nočných Vlkov nie sú motorky a samotná organizácia, ale to, čo symbolizujú 03 - Modified: 2018-07-28 20:15:24 - Feat.: - Title: Problémom Nočných Vlkov nie sú motorky a samotná organizácia, ale to čo symbolizujú 04 - Modified: 2018-07-24 21:52:44 - Feat.: - Title: Šéf Nočných vlkov Zaldostanov odmieta obvinenia médií 05 - Modified: 2018-07-26 09:14:17 - Feat.: - Title: Kto sú Noční vlci? Ich podstata má nahrávať štátnym záujmom. Či už v podobe Putina alebo pravoslávnej cirkvi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 17:22