StoryEditor

Svet si myslel, že Kim dal popraviť generála. Dnes sa objavil na obrovskom sprievode

10.05.2016, 12:08
Autor:
ČTKČTK

Bývalý náčelník generálneho štábu severokórejskej armády Ri Jong-kil, o ktorom juhokórejská rozviedka tvrdila, že bol popravený, je nažive a na zjazde vládnucej strany získal niekoľko nových vysokých funkcií. Vyplýva to z dnešných správ severokórejských štátnych médií. Nie je to prvýkrát, čo sa juhokórejské tajné služby takto pomýlili, podotkla agentúra AP. V centre Pchjongjangu sa dnes uskutočnil monumentálny sprievod na oslavu zakončenie prvého zjazdu vládnucej Kórejskej strany práce po 36 rokoch.

Generál Ri Jong-kil bol do čela severokórejskej armády menovaný v roku 2013 a vo funkcii strávil viac ako dva roky. Spočiatku bol často vídaný po boku mladého vodcu krajiny Kim Čong-una, ktorého sprevádzal na inšpekčných cestách po armádnych jednotkách. Muž, ktorý bol považovaný za jedného z najbližších Kimových spolupracovníkov, ale tento rok vo februári chýbal na dvoch kľúčových schôdzach severokórejského vedenia.

Juhokórejské tajné služby neskôr oznámili, že Kim nechal generála popraviť pre podozrenie z korupcie. Západné médiá ale už vtedy upozorňovali, že správy z izolovanej komunistickej Severnej Kórey je prakticky nemožné spoľahlivo overiť, a varovali, že nemusia byť pravdivé. KĽDR správu nikdy nepotvrdila, oznámila však výmenu na poste náčelníka generálneho štábu, ktorým sa stal Ri Mjong-so.

Kim Čong-un po svojom nástupe k moci koncom roka 2011 údajne vykonal rozsiahle čistky a nechal popraviť niekoľko vysokých činiteľov. Tým najvyšším bol jeho vplyvný strýko Čang Song-tchek popravený v decembri 2013.

Podľa dnešnej správy severokórejskej oficiálnej tlačovej agentúry KCNA sa Ri Jong-kil v pondelok, v záverečný deň zjazdu, stal členom ústredného výboru strany a členom Ústrednej vojenskej komisie Kórejskej strany práce. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie po analýze fotiek a videonahrávok zo straníckeho zjazdu, ktoré zverejnili severokórejské médiá, potvrdilo, že Ri Jong-kil je späť.

Zjazd Kórejskej strany práce za účasti viac ako 3400 delegátov potvrdil diktátora Kim Čong-una na čele severokórejského režimu, ktorý je považovaný za najizolovanejší na svete. Kim dnes kýval z balkóna svojho paláca státisícom účastníkov pestrofarebného sprievodu. Oproti tradičným vojenským prehliadkam v Pchjongjangu bol dnešný sprievod úplne civilný. Vojenskú tematiku podľa agentúry AFP ale pripomínali makety rakiet a ďalšej techniky, ktoré niesli niektorí z účastníkov.

V nedeľu zjazd Kórejskej strany práce rozhodol, že Severná Kórea bude pokračovať v rozširovaní a zlepšovaní svojho jadrového arzenálu. Zjazd ale tiež schválil rozhodnutie, že KĽDR nepoužije jadrové zbrane, ak jej suverenitu nenarušia iné nukleárne mocnosti.

Zjazd tiež podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA potvrdil zachovanie doktríny Songun, teda, že "armáda je na prvom mieste". Naďalej tak platí, že obranyschopnosť štátu je zo všetkého najdôležitejšia, a preto Kórejská ľudová armáda zostáva kľúčovou zložkou režimu.

01 - Modified: 2021-09-27 09:03:35 - Feat.: - Title: Juhokórejskému prezidentovi sa nepozdáva konzumácia psov: Zvažujú jej zákaz 02 - Modified: 2021-07-13 10:44:55 - Feat.: - Title: Fitnescentrá v Kórei pristúpili k ráznemu kroku. Takto chcú zabrániť šíreniu covidu 03 - Modified: 2016-08-03 07:08:48 - Feat.: - Title: Kimova Kórea vypálila dve balistické rakety. Jedna vybuchla hneď na štarte 04 - Modified: 2016-04-24 12:27:12 - Feat.: - Title: Amerických imperialistov zasiahneme hocikedy, odkazuje Kim pod odpálení rakety 05 - Modified: 2016-04-19 08:59:09 - Feat.: - Title: Kórejská ekonomika spomaľuje. Škodia jej výsledky zo sveta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:30