StoryEditor

Tanky, ktoré vyrábali aj Slováci, pomáhajú Nigérii v boji proti teroristom: Ďakujeme za pomoc

23.05.2016, 00:00
Sovietske tanky typu T-72 M1 boli vyrábané aj v Martine. Minulý rok dostala zásielku tankov tohto typu Nigéria, kde sa v boji proti Boko Haram osvedčili.

Pomoc v pravý čas. Tak v Nigérii hodnotia minuloročnú zásielku tankov a obrnených transportérov, ktoré sa zapojili do boja proti extrémistom. Aj preto, že existujúca technika z Číny nebola tak spoľahlivá. Podľa českých zbrojárov, ktorí tanky dodali, teraz dopyt po ďalších bojových vozidlách z Česka vzrástla.

Pokiaľ máte odmínovacie zariadenie, Nigéria je vaša krajina. Vojna s africkou pobočkou Islamského štátu, ktorá je smrtonosnejšia než centrála v Sýrii a Iraku, vstúpila do novej fázy.

Pozrite si, ako v Prahe v januári 2015 nakladali tanky T-72 M1 pre Nigériu do obrieho lietadla Antonov An-225 Mrija.

Na križovatke v hlavnom nigérijskom meste Abuja stojí už týždne vozidlo prvej pomoci, ale miestni vedia svoje. "V celom meste sa hovorí, že to je v skutočnosti zázračné zariadenie, ktoré odhalí každé auto, ktoré by okolo viezlo bombu," hovorí jedna Európanka, ktorá v Abuji žije.

V uliciach mesta hliadkuje polícia na koňoch a s nepriestrelnými vestami, medzi autami v zápchach prechádzajú ďalšie policajné hliadky a náhodne kontrolujú vnútro a kufre vozov.

Abuja pripomína Paríž po teroristických útokoch. Je to paradoxný výsledok faktu, že Boko Haram je technicky zničená, ako to povedal nigérijský prezident Muhammadu Buhari. Bola vyhnaná z územia na severe, ktoré de facto ovládala, a je zahnaná do neprístupných pustatín pri hraniciach s Kamerunom.

Bolo to počas veľkej vojenskej ofenzívy, ktorej sa zúčastnilo aj dvadsať tankov a obrnených transportérov, dovezených sem vlani narýchlo prenajatým lietadlom z Česka firmou Excalibur Group.

Česká firma dodala do Nigérie 20 sovietskych tankov T-72 M1. 1010 kusov týchto tankov bolo vyrobených v ZŤS Martin. Dodnes je vo výzbroji slovenskej i českej armády.

Boli nutné. Boko Haram navonok vyzerá ako spolok bosých hrdlorezov na motorkách alebo v pick-upoch, ale mali tiež ukoristené alebo z Líbye prepašované obrnené transportéry, a dokonca pár tankov.

Tanky z Česka zrejme prišli v pravý čas. "Ďakujem za pomoc v boji proti extrémistom," povedal nigérijský viceprezident Yemi Osinbajo. Jeden český diplomat v Nigérii uviedol, že pri osobnom stretnutí mu za tanky ďakoval aj prezident Buhari.

"Naše tanky sa zapísali dobre," povedal v Nigérii jeden český zbrojár. "Mali tu čínske tanky, ale tie boli poruchové. Teraz majú záujem o bojové vozidlá pechoty a raketomety, čo je potvrdenie, že sa naše tanky osvedčili."

Miesto boja teror

Teraz však Boko Haram zmenila taktiku a vysiela samovražedné atentátničky, aby ukázala, že stále dýcha. Sú to dievčatá a ženy, bomby skrývajú na tele, maskujú ich ako nákup, alebo dokonca nesú dieťa.

Odohráva sa to síce hlavne na severe, ale za posledné dva roky bolo aj v Abuji pätnásť bombových útokov. Pri najhoršom z nich zomrelo 88 ľudí. Len minulý mesiac došlo k dvom explóziám.

V médiách sa píše, že islamisti vykonávajú prieskum pre veľký útok: Abuja, ktorá je na pomedzí moslimského a kresťanského pásma Nigérie, vraj môže čakať akciu v štýle, aké sa odohrali v Paríži, Mali či na Pobreží Slonoviny. Nedávno polícia oznámila, že odhalila mladíka, ktorý údajne hľadal zraniteľné miesta medzinárodného letiska v Abuji.

Výkladná skriňa aj trofej

Pred hotelom Hilton hliadkujú vojaci so samopalmi, pred vchodom je vystavený obrnený terénny automobil "Made in Nigeria".

Pred vstupmi do nákupných centier a verejných budov sú bezpečnostné rámy, na trhoviskách hliadkujú policajné autá, urýchlene sa tam montujú kamerové systémy a trhovníci musia ísť osobne ku vjazdu, aby si vyzdvihli vozidlá s tovarom. Dovnútra nesmie nikto, o kom by sa nevedelo.

"Necítim sa tu nijako ohrozený," hovorí však bývalý český elitný policajt Karel Matoušek, ktorý v nigérijskej metropole pracuje ako poradca bezpečnostnej firmy. Avšak dodáva: "Bezpečnostné agentúry tu zažívajú veľký boom. Abuja je výkladná skriňa Nigérie, a tak je viac strážená." Výkladná skriňa by ale bola aj cennú trofejou pre spektakulárny útok.

Je zrejmé, že aj keď sa vojna proti Boko Haram dostala na severe do fázy zametania, hrozba neprestala existovať, len zmenila podobu. Islamisti z Boko Haram prestali fungovať ako malá armáda, ktorá na motorkách vykonávala bleskové nájazdy, pri ktorých prepadávali celé mestá a vypaľovali dediny. Zmutovala do podoby al-Káidy a funguje ako teroristi.

Tretina zbrojár v delegácii

Ale pretože vývoj je nevyspytateľný, nigérijská armáda potrebuje posilňovať. V Abuji si podávajú dvere zbrojári z polovice sveta. V dvadsaťčlennej českej obchodnej delegácii, ktorú do Nigérie priviezol minister poľnohospodárstva Marián Jurečka, je takmer tretina zbrojárov, ktorí ponúkajú všetko možné od tankov cez lietadlá a vrtuľníky až po muníciu, trhaviny, nepriestrelné vesty a stany. "Dodám čokoľvek od transportérov pre boj aj odmínovanie až po výcvik vojakov," povedal jeden z nich.

Nigérijčana to budú potrebovať. Ako nigérijská armáda dobýjať ďalšie pozície Boko Haram, naráža na mínové polia. Nebude to jediný problém.

Bezpečnostný poradca Matoušek v Abuji hovorí: "Boko Haram mení taktiku a učí sa veľa rýchlo."

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:00