jemen vojnaReuters
StoryEditor

Vojnou sužovanému Jemenu hrozí hladomor. Postihne milióny, varuje OSN

18.05.2016, 10:57
Autor:
ČTKČTK
Zhruba 7,6 milióna obyvateľov Jemenu sužovaného vojnou delí "iba krok" od hladomoru.

 Na katastrofálnu situáciu v krajine na Arabskom polostrove a zároveň nedostatok peňazí na humanitárnu pomoc tamojším obyvateľom upozornil v utorok zástupca Organizácie Spojených národov John Ginga.

Z potrebných 1,8 miliardy dolárov dorazilo zatiaľ na účty OSN iba šestnásť percent, uviedol riaditeľ úradu pre koordináciu humanitárnej pomoci Ginga. "V posledných mesiacoch sa počet darcov na pomoc ľuďom v Jemene šokujúcim spôsobom znížil," uviedol. "Žiadame len o minimum, aby sme dokázali udržať ľudí v týchto hrozných podmienkach nažive," dodal.

Saudi finančne neprispeli

Kým USA, Británia, Európska únia alebo Japonsko svoju pomoc už poslali, od Saudskej Arábie, ktorá s Jemenom susedí a do tamojšieho konfliktu je priamo zapojená, tento rok neprišli podľa Gingu ešte žiadne finančné prostriedky.

V Jemene sa bojuje od roku 2014, kedy šiíti obývajúci sever krajiny obsadili metropolu Saná a postupovali ďalej na juh. Boje si vyžiadali životy viac ako 6200 ľudí, z ktorých polovica boli civilisti. Z domovov kvôli konfliktu odišlo 2,4 milióna obyvateľov krajiny.

Saudská Arábia a ďalšie arabskí spojenci sa do konfliktu zapojili vlani 26. marca, aby podporili jemenskú vládu prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, ktorá musela utiecť do exilu.

Mierové rozhovory, ktoré pred časom začali v Kuvajte, jemenská vláda v utorok prerušila. Rebeli totiž vraj odmietajú uznať legitimitu prezidenta Hádího a presadzujú zostavenie novej vlády, v ktorej by boli zastúpení.

AI: Povstalci mučili väzňov

Podľa organizácie Amnesty International (AI) povstalci v uplynulých mesiacoch zadržali množstvo svojich oponentov a niektorých aj mučili. Vyplýva to zo správy organizácie na ochranu ľudských práv, ktorá skúmala 60 takýchto prípadov. Medzi zadržanými sú politici, novinári, akademici aj politickí aktivisti. AI hovorí o "hroznej kampani s cieľom umlčať disent" v oblastiach Jemenu, ktoré kontrolujú jednotky rebelov a ich spojencov z radov bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Zadržaní sú často podrobení mučeniu a nie je im umožnený kontakt s právnikom či ich rodinou. Niektorí sú držaní v zajatí až 18 mesiacov, často v tajných väzniciach. Vo väčšine prípadov navyše nie je uvedený dôvod ich zatknutia, uviedla BBC.

Osemnásť osôb zo správy Amnesty International je aj naďalej vo väzení. Je medzi nimi napríklad aj dvadsaťjedenročný študent Abdal, ktorý bol zadržaný vlani v auguste pred kaviarňou v Saná.

01 - Modified: 2016-05-17 09:54:16 - Feat.: 0 - Title: Čierny kontinent sužuje El Niňo, hladom môže trpieť až 50 miliónov Afričanov
01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:15