StoryEditor

Eurotunnel -- príliš veľké očakávania

06.04.2004, 00:00

Najväčší nepriateľ Jacqua Maillota sa volá Richard Shirrefs. Shirrefs je predsedom predstavenstva spoločnosti Eurotunnel, ktorá prevádzkuje podmorský tunel medzi Francúzskom a Veľkou Britániou, Maillotovi a ďalším malým akcionárom "pije krv". Preto ho chcú na zajtrajšom mimoriadnom valnom zhromaždení z firmy, ktorej hodnota na burze je 1,35 miliardy eur, zosadiť.
Zlosti investorov sa nemožno čudovať. Keď v roku 1987 kupovali akcie firmy, mala hodnotu 5,33 eura. Dnes ich možno kúpiť iba za 0,54 eura. Eurotunnel za minulý rok zaznamenal stratu 1,9 miliardy eur -- pri obrate 838 miliónov eur a spoločnosť takmer ani nemá prostriedky na to, aby zaplatila úroky svojho deväťmiliardového úveru.
"Shirrefs je zodpovedný za katastrofálny stav firmy. Pred bankami kapituloval," hnevá sa Maillot a s ním aj tieňové predstavenstvo firmy. "Jacques Maillot zastupuje len pár ľudí, čo nemajú vôbec žiadnu koncepciu," ozýva sa Philippe Bourguignon, ktorého chce do vedenia spoločnosti dosadiť Dozorná rada Eurotunnelu.
Maillot a Bourguignon sú úspešní francúzski podnikatelia. Obidvoch očividne lákajú beznádejné prípady, ako je práve Eurotunnel. Do tretice majú obidvaja rovnaké riešenie situácie -- všetko má napraviť francúzsky štát.
Problémy firmy, ktorá v roku 1994 postavila najdlhší podmorský tunel sveta, pramenia v ich príliš veľkých očakávaniach. Koncern predpokladal, že ročne prepraví tunel 16 miliónov cestujúcich a 7 miliónov ton nákladu. Skutočnosť však vyzerá inak -- v minulom roku prešlo tunelom 8,3 milióna cestujúcich a 1,7 milióna ton nákladu.
"Keby sme to vedeli, nikdy by sme ho nepostavili," priznal sa nedávno Brit Shirrefs. Podľa neho, firmu možno zachrániť znížením tarifov a s pomocou francúzskej a britskej vlády. Tie by mali vyvinúť tlak na veriteľské banky, aby znížili úroky.
Protivníci vidia, naopak, riešenie v úsporách -- znížení platu predstavenstva o polovicu a zrušenie vymožeností, napr. služobné autá. Aj oni chcú znovu rokovať o úveroch. Pomôcť im v tom majú opäť obidve vlády, pretože, podľa Maillota, je to ich "morálna povinnosť".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:33