Mohamed AbriniReuters
StoryEditor

Neublížil by som ani muche, tvrdil terorista na súde. Jeho závet však hovorí úplný opak

20.05.2016, 17:50

Pri výsluchu pred sudcom sa terorista Mohamed Abrini snažil minimalizovať svoju úlohu pri atentátoch v Bruseli. Políciou nájdený závet ale ukazuje úplne iný obrázok.

Mohamed Abrini bol po marcových atentátoch v Bruseli najhľadanejším mužom Európy. Tridsaťjedenročný muž belgicko-marockého pôvodu bol totiž tou záhadnou postavou v klobúku, ktorú zachytila ​​priemyselná kamera na letisku Zaventem tesne pred útokom. Na snímke, ktorá obletela svet, tlačil spolu s dvoma samovražednými útočníkmi vozík s batožinou. Belgická polícia ho zadržala ôsmeho apríla.

Abrini patril k bruselskej teroristickej bunke vedenej Abdelhamidom Abaaoudom, ktorá mala na svedomí aj novembrové útoky v Paríži, kedy bolo zavraždených vyše sto ľudí. Policajti ho tak obviňujú z podielu na útokoch v oboch metropolách. Francúzska televízia BFMTV včera oznámila, že Abrini ešte pred bruselským terorom napísal závet, ktorý vyšetrovatelia našli v počítači hodenom do smetného koša v Bruseli.

Matka, uvítame ťa v raji

Terorista v ňom označil svojich teroristických druhov z Paríža za hrdinov a požiadal o odpustenie svoju matku, ktorej zároveň sľúbil, že ju spolu so svojím bratom uvítajú v raji. Vyjadril pritom vôľu "zomrieť ako mučeník".

V texte, ktorý ukladal do počítača druhého februára, Abrini hovorí aj o príčinách svojej radikalizácie. Jeho brat zomrel v júli 2014 v Sýrii pri samovražednom útoku, čo Abriniho priviedlo k hlbšiemu záujmu o náboženstvo. Krátko potom sa rozhodol pripojiť k teroristickému hnutiu Islamský štát.

Dokument v počítači našli vyšetrovatelia neďaleko bytu, odkiaľ sa Abrini a ďalší dvaja teroristi vydali vraždiť na letisko Zaventem. Aj napriek týmto jasným dôkazom sa ale terorista pri výsluchu pred sudcom snažil svoju úlohu minimalizovať. "Neublížil by som ani muche," tvrdil, aj keď to bol podľa vyšetrovateľov práve on, kto svojim komplicom udeľoval príkazy. Okrem videa z letiska zachytili kamery Abriniho aj pri benzínovej pumpe na severe Paríža v predvečer novembrových útokov. Abrini sa tam zastavil spolu s ďalším neskôr zadržaným teroristom Salahom Abdeslamom. Išli pritom autom, ktoré neskôr použili teroristi k ceste na miesto útokov.

Písal som to pod nátlakom

Po náleze počítača so závetom Abrini vyšetrovateľom síce priznal, že text písal on. Tvrdí však, že to bolo nátlakom. Belgický denník La Derniere Heure citoval Abriniho výpoveď, podľa ktorej mu text vnútili ostatní členovia teroristickej bunky. Odmietol pritom, že mu patrí nájdený počítač.

Okrem závetu vyšli najavo aj ďalšie Abriniho kroky. V júli 2015 zašiel do hlavnej bašty islamistov v sýrskom meste Rakká, aby navštívil hrob svojho brata. Niekoľkokrát sa tu stretol s Abaaoudom, ktorý ho poveril úlohou letieť do britského Birminghamu a získať peniaze od tamojšej teroristickej bunky.

Jeho cestu plnú ťažkostí popísal denník Le Monde ako "zlý film". Abrini nepoznal mená Britov, mal na nich len telefón. Teroristi z Birminghamu si ho najskôr preverovali, nakoniec mu v lese odovzdali obálku s tromi tisíckami libier a rýchlo odišli. Aj ich dostihla po Abriniho zatknutí polícia.

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:34