Pred referendom o brexite UK z Európskej únie sa objavujú nové ťahy politikov.REUTERS/Kevin Coombs
StoryEditor

Bez EÚ padne libra! S EÚ prídu Turci! Kampaň pred brexitom pritvrdzuje

23.05.2016, 18:50
Jedni veštia zvyšovanie cien v obchodoch, druhí varujú pred otvorením brán Spojeného kráľovstva Turkom s európskym pasom. Kampaň pred britským referendom o vystúpení z EÚ, ku ktorému miestni zamieria o mesiac, pritvrdzuje v oboch táboroch.

Červený plagát s obrázkom britského pasu v tvare otvorených dverí, ku ktorým sa valí mnoho stôp, čiernych odtlačkov podrážok.   A na ňom pár slov: „Turecko (so 76 miliónmi obyvateľov) pristupuje k EÚ. Voľte odchod, prevezmite späť kontrolu.“

Tak vyzerá nový, v pondelok oficiálne zverejnený, leták zástancov tzv. brexitu, teda vystúpenia ostrovov z Európskej únie. Briti k urnám zamieria už o mesiac a pohľad na prieskumy predvída tesný súboj píše portál Lidovky.cz. Brexit Británie NAXOS

Varovanie na oboch stranách

Jeden z posledných prieskumov, ktorý v nedeľu zverejnil denník Guardian, ukazuje, že odchod z Únie si praje 40 percent Britov, stúpencov zotrvania v „dvadsať osmičke“ je o štyri percentá viac. Ďalších 14 percent obyvateľov šesťdesiat miliónovej krajiny zatiaľ nevie. Avšak blížiace sa hlasovanie vedie k sprísneniu kampane na oboch stranách. Kým priaznivci brexitu varujú napríklad pred prívalom tureckých občanov na ostrovy, stúpenci druhej strany, na čele s konzervatívnym premiérom Davidom Cameronom, zase hovoria o prepade libry a zvyšovaní cien v prípade, že sa Briti rozhodnú z únie odísť.

„Vzhľadom k tomu, že je v Turecku vysoká pôrodnosť, môžeme očakávať, že v ďalších ôsmich rokoch sa k britskej populácii pridá ďalší milión obyvateľov z Turecka,“ uviedol líder kampane Vote Leave (Voľte odchod) minister spravodlivosti a niekdajšia premiérova "pravá ruka" Michael Gove. Niečo také podľa neho nie len zaťaží sociálny systém Británie, ale aj ohrozí bezpečnosť v krajine.

„Kriminalita je v Turecku vyššia ako v Británii. Držanie zbraní je tam rozšírenejšie a vzhľadom k európskym zákonom o voľnom pohybe vláda nebude môcť zabrániť tureckým kriminálnikom vo vstupe do Británie,“ uviedol Gove, ktorého slová podporila ministerka obrany Penny Mourdantová. Tá povedala, že "Británia nedokáže vetovať vstup Turkov do Únie". A dodala, že "Európska únia Turecko určite prijme", čo vyvolalo ostrú reakciu premiéra.

Posun v rétorike

Vyhrážanie Tureckom v Európskej únii je podľa neho neopodstatnené a zavádzajúce, pretože "potrvá ešte roky", kým sa krajiny, ktoré o vstup požiadali v roku 1987, stanú súčasťou EÚ. „Úplne sa pletie. Poviem to jasne. Británia a ďalšie krajiny EÚ majú právo veta v prípade rozhodnutia o ďalších členoch. To je fakt,“ povedal v nedeľu Cameron, podľa ktorého lídri protikampane mylne zastrašujú občanov. Avšak aj Cameron si vyslúžil kritiku, že Britov straší.

Varoval totiž, že ak dajú únii zbohom, musia sa pripraviť, že za to zaplatia. „Nezávislé štúdie ukazujú, že zvolenie odchodu zníži hodnotu libry, dovoz sa stane nákladnejším a zdvihnú sa ceny v obchodoch,“ uviedol premiér.

Jeho slová značili posun v doterajšej rétorike: nehovorí sa už o abstraktných makroekonomických číslach, ale o niečom, čo sa dotýka priamo domácností občanov, upozornila agentúra Reuters. Analýzy ukazujú, že rozpočet za jedlo by sa v priemernej rodine zvýšil o tri percentá, prípadne o 120 libier (asi 155 eur) ročne. Oponenti sa ohradili, že ceny sú vysoké už teraz kvôli protekcionistickej politike EÚ.

01 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 05 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:40