John Kerry na návšteve MongolskaReuters
StoryEditor

Medzi Ruskom a Čínou ste oázou demokracie. Americký minister chválil Mongolsko

05.06.2016, 09:07
Autor:
TASRTASR

Mongolsko je "oázou demokracie", vyhlásil americký minister zahraničných vecí John Kerry počas dnešnej návštevy tejto krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kerry sa zastavil v Mongolsku na ceste z Paríža do Pekingu, kde sa zúčastní na v poradí ôsmom Strategickom a ekonomickom dialógu; každoročných rozhovoroch na vysokej úrovni medzi USA a Čínou.

Administratíva prezidenta USA Baracka Obamu sa snaží pestovať Mongolsko ako partnera vzhľadom na jeho polohu medzi čoraz sebavedomejšími americkými súpermi - Čínou a Ruskom. Mongolsko je závislé od dovozu z oboch týchto krajín.

Americkí predstavitelia pravidelne chvália trojmiliónové Mongolsko ako krajinu s inšpirujúcim príbehom demokratického prechodu od získania nezávislosti pred štvrťstoročím.

"Ste naozaj skvelým príkladom," povedal Kerry mongolským predstaviteľom. "Na jednej strane máte Čínu, na druhej Rusko a vždy je tam veľa tlakov. A vy, v tejto oáze demokracie, bojujete za svoju vlastnú identitu," dodal šéf americkej diplomacie.

Ako však poznamenala agentúra Reuters, Kerryho rezort vydal vlani správu o situácii v oblasti ľudských práv v Mongolsku, v ktorej upozornil na "nejasné zákony a nedostatok transparentnosti v zákonodarných, výkonných a súdnych procesoch", čo "oslabuje efektivitu vlády, dôveru verejnosti a dáva pozvánku korupcii".

01 - Modified: 2016-08-05 18:43:17 - Feat.: - Title: Lavrov hovoril Kerry o Sýrii. Chce znásobiť útoky proti extrémistom 02 - Modified: 2016-06-29 05:51:04 - Feat.: - Title: V Mongolsku sa konajú parlamentné voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 09:02