StoryEditor

Blair sa vraj vzdal nádeje na novú rezolúciu

13.03.2003, 23:00

Britský premiér Tony Blair včera povedal vodcovi parlamentnej opozície, že nádej na novú rezolúciu o Iraku sa kvôli francúzskej neústupnosti podstatne znížila. Podľa Iaina Duncana Smitha sa tak zvýšila pravdepodobnosť, že Veľká Británia pôjde do vojny. Britský minister zahraničia Jack Straw však vzápätí povedal, že Veľká Británia mieni ďalej vyjednávať. Londýn je pritom pripravený pokračovať v rokovaniach OSN o novej rezolúcii o Iraku aj cez víkend, prípadne až do pondelka. Informovali o tom včera zdroje britskej vlády. Predstavitelia Spojených štátov sú údajne takisto ochotní pokračovať v rokovaniach cez víkend, pondelok nevynímajúc.
Veľká Británia je dokonca ochotná upustiť od svojej požiadavky, aby iracký prezident Saddám Husajn prehovoril v televízii, ak to pomôže zabezpečiť schválenie druhej rezolúcie v Bezpečnostnej rade OSN, uviedol včera minister zahraničných vecí Jack Straw. "Ak jediným problémom medzi nami, našimi partnermi v BR OSN a Saddámom Husajnom je to, či sa objaví v televíznom vysielaní, tak my radi od toho upustíme," uviedol Straw.
Je možné, že sa o druhej rezolúcii o Iraku, ktorá by otvorila cestu vojenskému zásahu, nebude v Bezpečnostnej rade OSN vôbec hlasovať. Uviedol to včera americký minister zahraničných vecí Colin Powell. "Možnosti zostávajú otvorené, dať hlasovať a zistiť, ktorí členovia povedia nie alebo siahnu k vetu. Všetky možnosti, ktoré si dokážete predstaviť, sú pred nami a preskúmame ich dnes, zajtra a cez víkend," uviedol Powell na rokovaní výboru amerického Kongresu.
Podľa francúzskeho ministra zahraničných vecí Dominiqua de Villepin si Francúzsko želá zachovať jednotu členov BR OSN, a preto sa usiluje v rámci nej o dohodu.
"Musíme urobiť všetko v záujme zachovania jednoty Bezpečnostnej rady a pracujeme v prospech toho. Francúzsko potvrdzuje svoju pripravenosť na všetky možnosti," povedal šéf francúzskej diplomacie. D. de Villepin však predtým zamietol najnovší britský návrh na odzbrojenie Iraku s odôvodnením, že je založený na logike vojny.

V Iraku zahynul zbrojný inšpektor OSN
Zbrojný inšpektor OSN v Iraku prišiel o život a ďalší utrpel zranenia pri dopravne nehode, ku ktorej došlo včera južne od Bagdadu. Podľa neoficiálnych informácií zahynul inšpektor z Japonska. Vozidlo OSN, v ktorom sa obaja inšpektori viezli, sa zrazilo s kamiónom na ceste južne od irackej metropoly, spresnil pracovník Národného monitorovacieho úradu v Bagdade, poverený vzťahmi s expertmi OSN. Ťažko zraneného inšpektora okamžite previezli vrtuľníkom do vojenskej nemocnice al-Rašíd, kde zomrel hodinu po hospitalizácii. Druhý zranený inšpektor leží v nemocnici, podľa lekárskych zdrojov je jeho stav stabilizovaný.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 09:28