StoryEditor

Začína sa tajné stretnutie skupiny Bilderberg. Prvýkrát za železnou oponou

09.06.2016, 11:25
Rokovaniam sú pripisované dôležité udalosti vo svetovej politike a ekonomike.

Je považovaná za najtajnejšiu vplyvovú organizáciu na svete. Stúpenci konšpiračných teórií ju vinia z toho, že v zákulisí a bez verejnej kontroly ťahá za nitky svetovej ekonomiky a politiky. Reč je o takzvanej Bilderberskej skupine. 

Jej tohtoročné výročné zasadnutie začína dnes vo východonemeckých Drážďanoch. Bude to vôbec prvé stretnutie skupiny na východ od niekdajšej železnej opony.

Aj títo mocní sa stretnú v Drážďanoch:

Až do nedele spolu bude v drážďanskom hoteli Taschenbergpalais Kempinski neďaleko Semperovej opery diskutovať 130 pozvaných osobností zo sveta politiky, biznisu a médií.

Ich rozhorovy sa majú točiť okolo situácie v Európe, utečeneckej krízy a podľa oficiálneho programu sa má tiež diskutovať o Číne, Rusku či situácii na Blízkom východe.

Polícia hermeticky uzavrela miesto konania konferencie:

Tajomný príbeh

V minulosti bol zoznam účastníkov rokovania držaný v tajnosti, čo viedlo k sérii špekulácií, kto všetko na stretnutie prichádza a o čom tam rokujú. Až v niekoľkých posledných rokoch organizátori zoznam účastníkov vopred zverejňujú.

O priebehu rokovaní nebývajú zverejňované priebežné informácie. Jediným oficiálnym dokumentom je tak záverečné vyhlásenie, ktoré býva zverejnené po skončení konferencie.

Všetky diskusie v rámci stretnutia navyše podliehajú pravidlám britského Kráľovského inštitútu medzinárodných vzťahov Chatham House. To znamená, že každý z účastníkov môže použiť ktorúkoľvek z informácií, ktorú na rokovaní zaznamenal, avšak nesmie udať jej zdroj.

Názov skupiny je odvodený od hotela "De Bilderberg" v holandskom Oosterbeeku, kde sa v roku 1954 konala prvá takáto konferencia. Jej deklarovaným cieľom bolo vtedy posilniť dialóg Európy sa Severnou Amerikou.

Rokovaniam Bilderbergu boli v minulosti pripisované dôležité udalosti vo svetovej politike a ekonomike. Medzi ne patrí napríklad prvá ropná kríza z roku 1973, ktorú vyvolalo rozhodnutie konferencie podporiť americkú ekonomiku obmedzením ťažby ropy.

Rovnako tak malo byť údajne na výročnej konferencii v rakúskom Telfse v roku 1988 "rozhodnuté" o zjednotení Nemecka, ku ktorému potom skutočne došlo o dva roky neskôr.

Tradičné protesty

Saská polícia očakáva, že víkendové rokovania Bilderbergu budú sprevádzať početné protesty.

Vedenie mesta preto nechalo vyhlásiť najbližšie okolie hotela za bezpečnostnú zónu. V praxi to znamená, že v jeho blízkosti sú zakázané všetky zhromaždenia o viac ako 15 účastníkoch. Napriek tomu sa ale počíta s tým, že sa v Drážďanoch bude proti konferencii demonštrovať.

Úrady povolili ešte pred začatím stretnutia okolo dvadsať protestných akcií, ktoré ohlásili ľavicoví radikáli, neonacisti, rovnako tak aj Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Im všetkým vadí malá transparentnosť rokovaní Bilderberskej skupiny, rovnako ako fakt, že v jej rámci dochádza k údajne príliš tesnému prelínaniu sveta politiky, biznisu a médií.

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 03 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:55