StoryEditor

Naši hrdinovia ako propaganda brexitu? Pozrite sa, ako sa v Británii sekli

16.06.2016, 00:00
Členovia britskej krajne pravicovej strany Britain First si pomýlili. Na propagáciu brexitu použili československých letcov z 2. svetovej vojny.

Facebooková skupina Britain First niekoľkokrát denne pripomína dôležitosť referenda, ktoré o pár dní čaká Britániu. Okrem článkov nezabúda ani na emócie - často využíva portréty hrdinov z prvej a druhe svetovej vojny so sloganom: Naši hrdinovia nás nikdy nesklamali. Využite svoj hlas. Nezabudnite ho zaslať poštou.

Portál Independent, ktorý o téme informoval, vyjadril pochybnosti o tom, že majú súhlas veteránov na zverejnenie fotiek. V Britain first si asi neuvedomili, že využívajú aj jednu známu fotku letcov z Československa. Hrdina, ako hrdina? Tento prešľap si všimlo viac médií, Britain First však naďalej čechoslovákov propagujú ako anglických hrdinov. A dôvod, prečo opustiť úniu.

Česko-slovenskí letci v Royal Air Force (RAF) boli príslušníci česko-slovenských zahraničných vojenských jednotiek, ktorí pôsobili počas druhej svetovej vojny v jednotkách britskej RAF. Ich oficiálne nasadenie sa začalo na základe dohody medzi exilovou vládou a britskou stranou 25. októbra 1940.
Ako pripomína Wikipédia, na snímke zobrazená 310. československá stíhacia peruť RAF (anglicky: № 310 Fighter Squadron) z roku 1940, bola jednou zo štyroch československých perutí RAF. Jej heslom bolo anglické: WE FIGHT TO REBUILD - Bojujeme za obnovu. Československým veliteľom bol ustanovený major Alexander Hess a britským spoluveliteľom George Douglas Blackwood.

Ďalšie príspevky, ktoré využívajú témy hrdinov na fanpage Britain First:
Priaznivci odchodu Británie z Európskej únie pritom podľa posledných informácii prevážili nad odporcami takzvaného brexitu v troch aktuálnych prieskumoch verejnej mienky. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters. Viac o prieskumoch si môžete prečítať TU.

Najpredávanejší britský denník, bulvárny The Sun, medzitým vyzval svojich čitateľov, aby v referende 23. júna hlasovali pre brexit. "Toto je naša posledná šanca, ako sa dostať z tej nedemokratickej bruselskej mašinérie ... a je na čase, aby sme sa jej chopili," uviedol v redakčnom úvodníku The Sun, ktorý vlastní mediálny magnát Rupert Murdoch. "Musíme sa oslobodiť od diktátorského Bruselu," stojí ďalej v úvodnom texte denníka, ktorý vychádza denne v náklade 1,7 milióna kusov.


The Sun The Sun

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:19