StoryEditor

Clintonová hľadá kandidáta na viceprezidenta, Sanders to nebude

21.06.2016, 12:10
Autor:
ČTKČTK
V hre sú v súčasnej dobe hlavne traja ľudia.

Víťazka demokratických primárok Hillary Clintonová usilovne hľadá kandidáta na post budúceho amerického viceprezidenta, ale jej súper v nominačnom boji o Biely dom Bernie Sanders v zozname nie je. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroje z Demokratickej strany.

Ešte nedávno bolo v zozname možných kandidátov okolo 25 ľudí, ale výber sa zúžil po skončení primárok, uviedla AP. V hre sú v súčasnej dobe hlavne traja ľudia - senátorka za štát Massachusetts a favoritka ľavicového krídla demokratov Elizabeth Warrenová, populárny senátor za štát Virgínia Tim Kaine a minister bytovej výstavby a rozvoja miest vo vláde Baracka Obamu Julian Castro.

Elizabeth Warren Reuters

Elizabeth Warrenová je za horúcu kandidátku na post viceprezidenta považovaná už dlho. Patrí k vyhláseným liberálom a zástancom silnej regulácie finančných záujmov Wall Streetu.

Jej vymenovaním by Clintonová uspokojila stúpencov Sandersa a vášnivých odporcov republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

Toho Warrenová označuje za "rasistického surovca". Blízkym spojencom Clintonovej ale Warrenová nie je.

Tim Kaine Reuters

Tim Kaine je obľúbencom demokratov a oproti radikálnej Warrenovej je umiernený. Môže byť podľa amerických médií kľúčom k získaniu priazne stredových a nerozhodnutých voličov.

Julian Castro Reuters

Minister Julian Castro, mladý, dobre pôsobiaci Texasan, by bol na dôležitom viceprezidentskom poste prvým Hispáncom. Skutočnosť, že si ho Obama predvlani vybral za ministra, je podľa AP signálom možných viceprezidentských ambícií.

Do úvahy podľa informovaných straníckych kruhov pripadá ešte niekoľko ďalších osobností. Sama Clintonová do svojej voľby jasno nevniesla. "Predovšetkým budem hľadať človeka, ktorý je schopný plniť prípadne zodpovednosti prezidenta a vrchného veliteľa," povedala nedávno televíziu CBS News.

01 - Modified: 2024-04-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Kam sa stratila chladná Melania? Pokiaľ niekto potopí Trumpa, bude to ona 02 - Modified: 2024-04-10 05:08:28 - Feat.: - Title: Deštrukcia a chaos. Trump je hlavnou hrozbou pre americkú demokraciu, vyhlásil Biden 03 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova politická samovražda? Opovrhuje voličmi Haleyovej, následky nerieši 04 - Modified: 2024-03-27 19:56:30 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách v Senegale porazil opozičný Faye vládneho kandidáta 05 - Modified: 2024-03-19 17:30:00 - Feat.: - Title: Prezidentský kandidát Forró pre HN: Fico nám sľúbil otvoriť zákon o národnostných menšinách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:28