TASR/AP
StoryEditor

Grécko horí, hasiči sa ocitli pod obrovským náporom a ľudia zúria: Všetci sú zúfalí

10.08.2021, 10:33
Autor:
ČTKČTK
Snímky zo sociálnych sietí zobrazujú vyčerpaných hasičov spiacich na zemi, stále oblečených v dymom zašpinených uniformách.

Keď plamene cez víkend pohlcovali dom Steliosa Kokkinelisa na severnom predmestí Atén a záchranné zložky neboli schopné prísť na pomoc, 82-ročný Grék sa rozhodol nevypočuť výzvu na evakuáciu a vziať vec do vlastných rúk, napísala agentúra Reuters.

"Schoval som sa, aby ma nenašli. Presunul som sa na druhú stranu svojho domu a začal bojovať s ohňom svojou vlastnou vodou, inak by zhorel," povedal muž, ktorý si postavil trojposchodovú budovu potom, čo 25 rokov strávil v Juhoafrickej republike.

​Jeho dcére Irini tiekli slzy, keď líčila, ako utiekla, bez toho, aby vedela, čo sa stalo s jej otcom. Nevedela ani, či bol zničený dom, ktorý s otcom jej rodina zdieľa.

"Ak by otec nezostal, náš dom by zhorel," povedala. "Hasiči nikde neboli. Našťastie tu boli dobrovoľníci," dodala. "Cítim hnev, nič iné."

Málo hasičov, veľa policajtov

Snímky zo sociálnych sietí zobrazujúce vyčerpaných hasičov spiacich na zemi, stále oblečených v dymom zašpinených uniformách, ukazovali, pod akým náporom sa grécke záchranné zložky ocitli.

Európske krajiny vyslali takmer 1000 hasičov, deväť lietadiel a 200 vozidiel, aby pomohli Grécku v boji s ničivými požiarmi pri Aténach a na ďalších miestach krajiny. Slovensko poslalo na pomoc Grécku 75 hasičov s 30 kusmi techniky, ide o bezprecedentne najväčší tím vyslaný do zahraničia na podobnú akciu.

S príchodom posíl sa však niektorí Gréci pýtali, prečo miestni hasiči potrebujú pomoc. Televízne reportáže a sociálne siete boli plné nahnevaných komentárov o nedostatku požiarnikov, ktorí by mohli čeliť plameňom. Ich početné stavy dávali do kontrastu s nepomerne veľkým množstvom policajtov.

"Ďakujeme všetkým krajinám, ktoré poskytli protipožiarnu pomoc," komentoval jeden používateľ twitteru. "Ak by ste potrebovali policajtov, dajte nám vedieť."

Potrebujú nabrať tisíce hasičov

"Po desaťročí úspor, ktoré dopadli na verejné služby, je grécky hasičský zbor citeľne oslabený," povedal šéf federácie gréckych hasičov Dimitris Stathopulos. Podľa neho by sa malo okamžite nabrať 5000 hasičov.

Zábery z požiarmi zasiahnutého ostrova Eubója:

"Neustále máme pohotovosť," hovorí Stathopulos. "V marci sme mali desať dní záplav, potom sneh. Na aténskom predmestí Varympompi a na ostrove Eubója budeme 20 dní s 500 hasičmi. Teploty boli v ranných fázach požiaru vo Varympompi minulý týždeň tak vysoké, že sa voda vyparila, kým stihla z hasičského lietadla dopadnúť na plamene," dodal.

Premiér Kyriakos Mitsotakis minulý týždeň povedal, že bude čas na "kritiku a sebakritiku" spôsobu, akým úrady reagovali na požiare, ktoré vypukli v čase viacerých extrémnych poveternostných javov po celom svete. Medzivládny panel pre klimatické zmeny (IPCC) pri OSN novo varoval, že svet je nebezpečne blízko nekontrolovateľnému globálnemu otepľovaniu.

​V júni grécke ministerstvo civilnej ochrany oznámilo plán protipožiarnej ochrany vo výške 1,7 miliardy eur, ktorý je sčasti financovaný Európskou investičnou bankou a Európskou úniou a ktorý predpokladá obmenu starnúceho leteckého parku aj nábor nových hasičov.

Syriza na požiare doplatila

V sobotu popredný vládny činiteľ Akis Skertsos v súvislosti s kritikou uviedol, že v počte požiarnych lietadiel je na tom Grécko lepšie ako ostatné krajiny v Stredomorí. Podľa neho vzrástli výdavky na civilnú ochranu o 56 percent v posledných troch rokoch, hasičov v trvalom i dočasnom zamestnaneckom pomere pribudlo o 16 percent na bezmála 15-tisíc. Grécko má teraz 74 hasičských lietadiel v porovnaní s 51 v roku 2018, dodal.

Terajšie požiare nespôsobili ani zďaleka toľko obetí ako tie z roku 2018, ktoré zabili vyše 100 ľudí a poškodili dôveru verejnosti vo vládu ľavicovej strany Syriza, ktorá následne prehrala voľby.

Hoci opozícia vládu zatiaľ nekritizuje, verejný hnev by mohol pokračovať dlho potom, čo budú plamene uhasené. "Vláda by mala čo najskôr rezignovať. Neurobili absolútne nič, nula," hovorí Makis Ladojannakis, 77-ročný obyvateľov mesta Pefki v severnej časti ostrova Eubója, kde prebieha evakuácia obyvateľov pomocou trajektov.

"Všetci sú zúfalí. Všetci sú sklamaní."

01 - Modified: 2021-08-04 11:35:19 - Feat.: 0 - Title: Okolie Atén sužujú ničivé požiare. Vzduch v metropole sa extrémne zhoršil 02 - Modified: 2021-08-02 06:38:19 - Feat.: 0 - Title: Extrémne horúčavy v Grécku nepoľavujú, požiar na Rodose sa vymkol spod kontroly 03 - Modified: 2021-08-03 19:45:54 - Feat.: 0 - Title: Grécko trápia veľké lesné požiare. Museli evakuovať tisíce ľudí 04 - Modified: 2021-08-09 05:28:47 - Feat.: 0 - Title: Hasičom sa nedarí zvládnuť požiar na gréckom ostrove Eubója
01 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 02 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 03 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 05 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:46